Vesti

Istanbul Grand Airport još uvek nije otvoren

Istanbul Grand Airport

Istanbul Grand Airport (IGA) nije otvoren 3. marta kako je bilo prethodno najavljeno, javljaju agencije.

Novi istanbulski aerodrom je napravljen prema projektu koji bi trebalo, kada sve faze izgradnje budu gotove kroz nekoliko godina, doneti mu zvanje najvećeg aerodroma na svetu.

Iako ga je svečano otvorio turski predsednik Erdogan i to na Dan Republike 28. novembra 2018, to je bilo simbolično otvaranje pošto je aerodrom 31. decembra počeo da prima prve avione u ograničenom kapacitetu.

Nakon otvaranja pokrenute su avio operacije domaće aviokompanije Turkish Airlines-a ka 17 destinacija, većinom u domaćem saobraćaju. Tada je najavljeno da će svi ostali letovi biti prebačeni sa aerodroma Ataturk (IST) od 3. marta, ali se to nije desilo.

Međutim, zvaničnici su sada izjavili da „kompletno preuzimanje saobraćaja od starog aerodroma još uvek nije spremno i da se zbog toga otvaranje novog aerodroma u celosti pomera za 5. april“.

Pomenutog 5. aprila 2019. godine u 3 sata biće započet postepeni transfer letova uz napomenu da će oba aerodroma tog dana raditi sa smanjenim kapacitetom sa samo 70 letova na sat, o čemu su obaveštene sve aviokompanije čiji se transfer na novi aerodrom očekuje.

Lokacija Istanbul Grand Airport u odnosu na druga dva
Lokacija Istanbul Grand Airport u odnosu na druga dva / Wikimedia / Openstreetmaps.org

U cilju promocije Istanbul Grand Airport turske vlasti će na njemu organizovati specijalnu aerodromsku konferenciju koja će trajati od 18. do 20. juna.

Podsećamo, ovaj aerodrom je treći aerodrom u Istanbulu pored aerodroma Ataturk (IST) i Sabiha Gokčen (SAW) i planiran je da godišnje opsluži 150 miliona putnika, s mogućnošću proširenja na 200 miliona putnika godišnje. Kada Istanbul Grand Airport bude završen, planirano je postepeno ukidanje aerodroma Ataturk.

Pratite nas na društvenim mrežama: Instagram, Facebook i Twitter i budite obavešteni o dešavanjima iz oblasti putovanja, turizma, ekologije i kulture.

Oznake
Pretplati se
Obavesti o
guest

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare