Saveti za putovanja Vesti

Izgubljeni pasoš više ne treba da se objavljuje u Službenom glasniku

Službeni glasnik

Izgubljeni pasoš je do sada morao da se prijavi i objavi da je poništen u “Službenom glasniku Republike Srbije”. To je građanima stvaralo troškove i oduzimalo vreme, jer iako se radi o važnoj ispravi, ovaj postupak je mnogima ulivao glavobolju, a odlivao novac iz džepova. Međutim, panta rei, tako da je i objavi u Službenom glasniku, valjda, došao kraj.

Ukraden vam je pasoš na putu (ili ste ga izgubili): ovo morate da uradite kako biste se bezbedno vratili u zemlju

Vlada Srbije objavila je da je Ministarstvo unutrašnjih poslova završilo je postupak bržeg i jednostavnijeg postupka u slučaju krađe ili gubitka putne isprave. To znači da će izmenama Zakona o putnim ispravama postupak više ne predviđati objavu poništavanja starog dokumenta u “Službenom glasniku”.

Ukraden pasoš na putu šta raditi
Džaba dizanje na pete da vam lepše izgledaju noge ukoliko ste izgubili pasoš ili su vam ga ukrali

Pozitivno u ovoj odluci je i to što će novi pasoš moći biti izdat pre objave poništavanja dokumenata u “Službenom glasniku”. Navodi se da je ta mera je predviđena vladinim Planom prioritetnih aktivnosti za smanjenje administrativnih tereta u Srbiji od 2019. do 2021. godine vrcavog naziva “Stop birokratiji”.

Izdavanje pasoša po hitnom postupku bez dokaza moguće uz plaćanje takse

Gde će se onda objavljivati gubitak pasoša i drugih dokumenata? Jednostavno, spisak poništenih dokumenata biće objavljivan svakodnevno u javno dostupnoj evidenciji na veb prezentaciji Ministarstva unutrašnjih poslova.

Pozdravljamo ovu odluku, kao i skorašnju odluku o izdavanju novog pasoša bez dostavljanja dokaza o hitnosti.

Daljine.rs na društvenim mrežama

Ukoliko vam se sviđa naš sadržaj pratite Daljine.rs na društvenim mrežama
Pratite naše objave
Bez Instagrama se ne može
Čitajte šta tvitujemo