Saveti za putovanja

Izgubljeni pasoš više ne treba da se objavljuje u Službenom glasniku

Službeni glasnik

Izgubljeni pasoš je do sada morao da se prijavi i objavi da je poništen u „Službenom glasniku Republike Srbije“. To je građanima stvaralo troškove i oduzimalo vreme, jer iako se radi o važnoj ispravi, ovaj postupak je mnogima ulivao glavobolju, a odlivao novac iz džepova. Međutim, panta rei, tako da je i objavi u Službenom glasniku, valjda, došao kraj.

Vlada Srbije objavila je da je Ministarstvo unutrašnjih poslova završilo je postupak bržeg i jednostavnijeg postupka u slučaju krađe ili gubitka putne isprave. To znači da će izmenama Zakona o putnim ispravama postupak više ne predviđati objavu poništavanja starog dokumenta u „Službenom glasniku“.

Ukraden pasoš na putu šta raditi
Džaba dizanje na pete da vam lepše izgledaju noge ukoliko ste izgubili pasoš ili su vam ga ukrali

Pozitivno u ovoj odluci je i to što će novi pasoš moći biti izdat pre objave poništavanja dokumenata u „Službenom glasniku“. Navodi se da je ta mera je predviđena vladinim Planom prioritetnih aktivnosti za smanjenje administrativnih tereta u Srbiji od 2019. do 2021. godine vrcavog naziva „Stop birokratiji“.

Gde će se onda objavljivati gubitak pasoša i drugih dokumenata? Jednostavno, spisak poništenih dokumenata biće objavljivan svakodnevno u javno dostupnoj evidenciji na veb prezentaciji Ministarstva unutrašnjih poslova.

Pozdravljamo ovu odluku, kao i skorašnju odluku o izdavanju novog pasoša bez dostavljanja dokaza o hitnosti.

Pratite nas na društvenim mrežama: Instagram, Facebook i Twitter i budite obavešteni o dešavanjima iz oblasti putovanja, turizma, ekologije i kulture.

Pretplati se
Obavesti o
guest

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare