Saveti za putovanja

Ukraden vam je pasoš na putu (ili ste ga izgubili): ovo morate da uradite kako biste se bezbedno vratili u zemlju

Ukraden pasoš na putu šta raditi

Neke zemlje su bezbedne, neke manje, ali svaka destinacija koja vrvi od turista vrvi i od onih koji bi da ih orobe. Turisti su laka meta i lako budu odžepareni. Za tren oka možete primetiti da ste pokradeni i da vam je ukraden pasoš, a sa njim verovatno i novac, ali i druga dokumenta i kartice. Doduše, moguće je i da ste pasoš jednostavno izgubili, ali postupak je isti.

Iako lopovi od vašeg pasoša često nemaju nikakve koristi, već je cilj njihove prljave rabote vaš novac, gubitak pasoša u inostranstvu je neprijatnost koja će vam zadati mnogo glavobolje. U slučaju da vam je ukraden pasoš na putu, a on vam je potreban za bezbedan povratak u zemlju, evo šta treba da uradite, u zavisnosti pod države gde vam je nestao pasoš.

Pasoš ukraden ili izgubljen u zemljama EU i Šengenskog sporazuma

Ako vam je pasoš ukraden u nekoj državi potpisnici Šengenskog sporazuma ili EU uopšte, prvo se morate zaputiti u obližnju stanicu policije i prijaviti nestanak vaše putne isprave. Bitno je istaći da bez pasoša se nije moguće vratiti u Republiku Srbiju, ali ni nastaviti dalji put po državama EU.

Vize za EU
Kazna za prelazak unutrašnje granice Šengenskog sporazuma između dve države bez pasoša može biti od 200 do 1200 evra

Od policije, prilikom prijave nestanka pasoša, zatažite potvrdu da ste prijavili nestanak pasoša. Ovo zapravo važi i za sva zvanična dokumenta kao što su lična karta ili vozačka dozvola.

Prilikom prijave nestanka pasoša, vozačke dozvole ili lične karte, bitno je da znate broj isprave. Ukoliko npr. ne znate broj vašeg pasoša, moguće je da vam neće izdati potvrdu o gubitku isprave. Otud je važno da pre polaska na put u inostranstvo sva dokumenta imate u kopiji, kao fotokopiju ili kao digitalnu verziju iste.

Isto tako, nestanak pasoša neophodno je prijaviti u državi u kojoj ste primetili njegov gubitak, odnosno krađu, zato što se prijava nestanka ne može obaviti u drugoj zemlji EU i u tom slučaju potvrda o gubitku isprave vam neće biti izdata. Štaviše, ako niste odmah prijavili gubitak u toj državi, činite prekršaj jer je kazna za prelazak unutrašnje granice Šengenskog sporazuma između dve države od 200 do 1200 evra, što je veliki i nepotreban izdatak pogotovo ako vam je sa dokumentima nestao i novac.

Nakon dobijanja potvrde od lokalne policije kojom se potvrđuje prijava nestanka pasoša, potrebno je obratiti se ambasadi Republike Srbije, odnosno diplomatsko-konzularnom predstavništvu u državi u kojoj je nestanak pasoša prijavljen i za potvrdom o nestanku isprave zatražiti izdavanje putnog lista. Ako se obratite našem predstavništvu u drugoj zemlji EU od one u kojoj je pasoš nestao, putni list nećete dobiti jer diplomatsko-konzularna predstavništva su nadležna isključivo za pojedinačne države.

Treba znati da putni list nije isto što i pasoš i da služi za povratak u zemlju. Nakon dobijanja putnog lista znajte da bezvizni režim EU važi samo za pasoše, te sa putnim listom morate pribaviti vize za sve države kroz koje želite da nastavite put do kuće.

Ako vam je pasoš nestao u bilo kojoj drugoj državi

Ako vam je ukraden pasoš ili ste ga izgubili, a nalazite se u bilo kojoj državi na svetu, postupak je skoro sličan kao i za EU zemlje.

Dakle, prvo nestanak ili krađu pasoša ili dugih dokumenata kao što su lična karta ili vozačka dozvola prijavite najbližoj policiji. Naravno, broj dokumenta morate znati, jer se može desiti da vam organi ne izdaju neophodnu potvrdu o gubitku. Ovde uopšte važi da bi trebalo da imate kopiju dokumenta, naročito pasoša.

par, putovanje
Toliko su se voleli da nisu primetili kada su ih odžeparili

Sa potvrdom o nestanku posetite ambasadu, odnosno diplomatsko-konzularno predstavništvo Republike Srbije u državi u kojoj vam je prijavljeni dokument nestao, kako bi vam bio izdat putni list.

Ukoliko vam je je nestao samo jedan dokument, a pri sebi imate neki drugi, npr. nestao vam je pasoš, a imate ličnu kartu ili vozačku dozvolu ili vam je nestala vozačka dozvola, a pri sebi imate pasoš – posedovanje drugog dokumenta će vam pomoći da vam brže bude izdat putni list.

Kao i u gore navedenim državama EU, važi isto – putni list vam služi samo za povratak u Srbiju, te je neophodno da za određene zemlje pribavite vizu.

Povratak u Srbiju bez pasoša, dalji postupak

Kada se sa manje ili više sreće konačno vratite u Srbiju, ne klečite i ne ljubite zemlju vaše domovine, već sa svim neophodnim dokumentima, odnosno potvrdom o gubitku putne isprave i putnim listom, trk u obližnju policijsku stanicu kako biste izvadili novi pasoš.

U slučaju da ste pokradeni i da su vam pored pasoša nestala i druga dokumenta, kao što su lična karta, vozačka ili saobraćajna dozvola, sa istim potvrdama krenite da pribavljate iste. Do sada je bilo potrebno da nestanak putne isprave oglasite nevažećom u „Službenom glasniku“, ali to više nije slučaj, jer se oglašavanje isprave objavljuje na sajtu MUP-a.

U slučaju gubitka novca, tu vam nema mnogo pomoći, jer onaj ko vas je pokrao verovatno se sladi plodovima svog rada. Ako pod novcem u širem smislu smatrate i platne kartice, posetite filijalu vaše banke kako bi pribavili nove kartice, čiji ste nestanak – nadamo se – prijavili odmah i blokirali kartice.

Pratite nas na društvenim mrežama: Instagram, Facebook i Twitter i budite obavešteni o dešavanjima iz oblasti putovanja, turizma, ekologije i kulture.

Pretplati se
Obavesti o
guest

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare