Vesti

Japan otvorio granice za sve putnike

Japan

Japan je po prvi put u skoro dve i po godine otvorio granice za strance odnosno ublažio je ograničenja koja su važila zbog pandemije COVID-a.

Japan je juče zvanično omogućio putovanje „bez viza“. Ovim potezom u Japanu se nadaju da će uspeti do obnove japansku nekada živahnu turističku industriju koju je desetkovala pandemija virusa COVID-19. Od juče pojedinačni međunarodni putnici mogu da uđu u Japan samostalno, odnosno ne kao do sada kao deo turističke grupe. Dnevno ograničenje posetilaca trenutno je 50.000, a pre samo nekoliko nedelja bilo je čak 20.000.

PROČITAJ:  Japan ostvario 2 miliona poseta u junu

Putovanje u Japan za samostalne putnike

Putnici koji ulaze u Japan više neće morati da se testiraju na COVID po dolasku osim ako se sumnja da su bolesni.

Međutim, turisti će i dalje morati da dostave dokaz o vakcinaciji — tri doze vakcine koju je odobrila SZO — ili da pokažu negativan test uzet 72 sata pre polaska ako nisu u potpunosti vakcinisani, navodi Travel Japan. Međutim, pravila ulaska, koja su bila neka od najstrožih međunarodnih pravila od početka pandemije, sada su odbačena.

Putnici koji dolaze u Japan moći će da iskoriste prednost oslabljenog jena koji je pao na najnižu tačku u poređenju sa američkim dolarom u poslednjih 25 godina.

Japan
Možda je vaša draga sada u Japanu?

Promena politike ulaska putnika u Japan su značajne za turističku industriju ove ostrvske države. Japan se borio da vrati turiste u poslednjih nekoliko godina jer je ova zemlja bila jedna od najpopularnijih međunarodnih destinacija pre pandemije. Vrhunac poseta Japanu bio je u junu 2019. godine kada je zemlja imala blizu milion međunarodnih posetilaca.

Prema navodima Japanske nacionalne turističke organizacije (JNTO; Japan National Tourism Organization), broj međunarodnih putnika u Japan u junu 2022. godine bio je 120.400, što je više od 1000% više u odnosu na 2021. godinu, ali je manje za 95% u odnosu na rekordnu 2019. godinu.

PROČITAJ:  Japan će plaćati polovinu troškova turistima koji žele da ga posete

Putovanje u Japan za građane Srbije

Ovo ublažavanje uslova ulaska za putnike se odnosi samo na ograničenja koja su bila uvedena zbog pandemije korona virusa što znači da ukoliko vam je bila potrebna viza za Japan ranije trebaće vam i sada. Podsećamo, od 1. maja 2011. godine državljanima Srbije nije potrebna viza za ulazak i boravak u Japanu do 90 dana.

PROČITAJ:  Vize za digitalne nomade u Japanu i za građane Srbije

Putovanje bez vize u Japan za građane Srbije ne odnosi na ulazak i boravak radi zapošljavanja ili bavljenja profesionalnom ili nekom drugom delatnošću što uključuje zabavnu delatnost i sport u cilju obezbeđenja zarade. Zahtev za dobijanje vize za duži boravak podnosi se preko Konzularnog odeljenja u Ambasadi Japana u Beogradu.

Pratite nas na društvenim mrežama: Instagram, Facebook i Twitter i budite obavešteni o dešavanjima iz oblasti putovanja, turizma, ekologije i kulture.

Pretplati se
Obavesti o
guest

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare