Vesti

Jezuitski manastir na ostrvu Naksos biće obnovljen

Naksos

Jezuitska palata, odnosno manastir, na grčkom ostrvu Naksos čeka obnova. Ministarstvo kulture Grčke, Regionalna uprava Južnog Egeja i Katolička fondacija Naksos zajedno su zaključili ugovor o programu kulturnog razvoja za studiju rekonstrukcije jezuitske palate.

PROČITAJ:  Putarina u Grčkoj skuplja do 35 odsto

Sporazum su potpisali ministarka kulture Lina Mendoni, regionalni guverner Giorgos Chacimarkos i predsednik Katoličke fondacije Naksosa Jakovos Nafpliotis.

Korist od obnove manastira je jasna jer će spasavanje ovog izrazito grčkog spomenika privući posetioce koji su posebno zainteresovani za istoriju ostrva.

Kada smo kod istorije, na Naksosu i ostalim grčkim ostrvima razvila se tzv. Kikladska Civilizacija, zavisna i bliska Kritskoj. U ahajsko doba stare Grčke ostrvo je bio najnaprednije mesto na Kikladima.

U klasično doba ostrvo Naksos je bilo jedan od malih polisa u veoma važnom delu Grčke. Nakon klasičnog perioda ostrvom vlada stari Rim, a potom i Vizantija. Nakon krstaškog osvajanja Carigrada, 1204. godine, Kikladi potpadaju pod vlast Venecije, pod kojima ostaju vekovima. Osmanilije osvajaju Naksos 1566. godine.

Izgrađena u 17. veku, jezuitska palata (poznata i kao jezuitski manastir Kalamicija) nalazi se u regionu Kalamicije na Naksosu. U 18. veku manastir je došao pod katolički red i od tada je u vlasništvu Katoličke fondacije Naksosa. Naveden je kao istorijski spomenik. Jezuitska palata je trenutno pusta, a nekada raskošni manastir je propao.

Potpisani ugovor se odnosi na topografsku studiju jezuitskog dvorca, uz preliminarnu arhitektonsku studiju spomenika, kako bi se mogao izraditi budžet. Za finansiranje i sprovođenje sporazuma odgovorna je Regionalna uprava Južnog Egeja, a nadzorno telo je Odeljenje za restauraciju vizantijskih i postvizantijskih spomenika Ministarstva kulture i sporta Grčke.

PROČITAJ:  Tvrđava Burci u gradu Nafplio otvorena je za posetioce

Trajanje sporazuma je 12 meseci od datuma potpisivanja.

Pratite nas na društvenim mrežama: Instagram, Facebook i Twitter i budite obavešteni o dešavanjima iz oblasti putovanja, turizma, ekologije i kulture.

Pretplati se
Obavesti o
guest

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare