Vesti

Firenca zabranjuje nove AirBnB smeštaje

Firenca Italija

Firenca je zabranila otvaranje novih kratkoročnih smeštaja koji se listaju na platformama poput Airbnb-a i drugih. Tako je Dario Nardela, gradonačelnik Firence, najavio je brzi prekid ove prakse u istorijskom centru Firence počevši od 1. juna.

Procenjuje se da postoji preko 8.000 postojećih nekretnina za kratkoročni zakup u UNESCO zoni, a označeno područjem svetske baštine uključeno u krug avenija koje odgovaraju drevnom krugu zidina iz četrnaestog veka, kao i brdsko područje jugoistočno od centra Firence. Nardelin zakon deluje kao kontramera protiv preteranog turizma, što je dovelo do drastičnog povećanja stanarine za stanovnike.

„Prema najnovijoj studiji sindikata UIL-a, 72 odsto prosečne plate potrebno je da bi se iznajmio stan u istorijskom centru Firence“, rekao je Nardela.

S obzirom da kirija predstavlja tako drastičan deo plata za stanovnike i studente koji protestuju zbog nepriuštivih i nedostižnih stanova ne samo u Firenci, već i širom zemlje, rezultati prekomernog turizma su i relevantni i strašni. „Troškovi kirije su pravi hitni slučaj, prvi sa kojim bi se vlada trebalo suočiti. Vanredna situacija se još više pogoršala nakon pandemije kovida, jer niko nije očekivao tako brz povratak turizma“, rekao je Nardela.

Nardela je novi zakon nazvao „prvim takve vrste“, odvajajući ga od nedavno predloženog zakona ministarke turizma Daniele Santanche u kojem se od iznajmljivača traži da ostanu najmanje dve noći, a od vlasnika nekretnina koje se koriste za kratkoročni najam da dobiju poseban identifikacioni kod. Nardela je javno kritikovao predlog, rekavši da je „minimalni prosečan boravak u Firenci već tri noći“, a „za one koji prekrše ovo ograničenje i nastave da iznajmljuju čak i samo jedan dan, nema kazne“.

PROČITAJ:  Zašto evropske države sve slabije podnose turiste?

Smeštaj u Firenci prvo za lokalce

Alternativno, Nardela namerava da koristi porez IMU kao sredstvo za podsticanje iznajmljivanja stanara i studenata. IMU je porez na imovinu koji je prvobitno predložila Berluskonijeva administracija 2011. godine, ali je od tada prošao kroz više promena. IMU je trenutno primenljiv na sekundarne rezidencije i nekretnine, obuhvatajući sve od stana namenjenog za kratkoročni zakup preko kancelarije ili poslovnog prostora do obične šupe.

Gradonačelnikov predlog je uključivao „ukidanje IMU-a na sekundarne domove, na tri godine, u korist onih koji će odustati od kratkoročnih zakupa i vratiti se nudeći obične“. Prema Nardeli, IMU za „prosečan stan“ vlasnika drugih kuća u istorijskom centru iznosi „oko 2.000 evra godišnje“.

U kombinaciji sa podsticanjem vlasnika nekretnina da pređu sa kratkoročnog na dugoročni zakup, zabrana novih kratkoročnih zakupnina će biti potvrđena kroz „pravnu artikulaciju“. U stvari, rezidencijama koje već ne pružaju usluge kratkoročnog iznajmljivanja više neće biti dozvoljeno da se registruju na obaveznu listu koju vodi Metropolitan City, što je spisak koji se koristi za plaćanje boravišne takse. Bez neophodne razlike ili „pravne artikulacije“ nemoguće je uspostaviti novu nekretninu za kratkoročni zakup.

Firenca Italija Ljudi turisti
Zbog turista lokalci ne mogu da priušte smeštaj u Firenci

U situaciji kada studenti širom Italije kampuju u šatorima ispred svojih univerziteta u znak protesta zbog troškova studentskog smeštaja, a stanovnici Firence su primorani da se presele zbog prevelikog povećanja stanarine, regulativa kao što je ova očigledno kasni. Nardelin predlog zakona zaustavlja probleme nastale u vezi sa prilivom iznajmljivanja za kratkoročni boravak, i pruža podsticaj postojećim kratkoročnim iznajmljivanjem da idu na duge staze i pružaju mogućnosti stanovanja za studente i stanovnike.

Imajući to u vidu, ovaj predlog zakona malo doprinosi premošćivanju finansijskog jaza stvorenog prekomernim turizmom i pristupačnim dugoročnim stanovanjem u oblasti UNESCO-a ostaće neuhvatljivi kao i uvek. Ali, to bi trebalo da bude efikasna brana protiv bujice novih kratkoročnih zakupa, i ako ništa drugo, može poslužiti kao prvi korak ka rešenju u pogledu stambenih neprilika u Firenci.

PROČITAJ:  Kako se Italija bori sa previše turista

Izvor: magenta florence

Pratite nas na društvenim mrežama: Instagram, Facebook i Twitter i budite obavešteni o dešavanjima iz oblasti putovanja, turizma, ekologije i kulture.

Pretplati se
Obavesti o
guest

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare