Saveti za putovanja

Kako do vize za digitalne nomade u Španiji

Digitalni nomadi

Viza za digitalne nomade u Španiji je konačno dostupna. Za sve koji rade na daljinu, a nisu iz EU, ovo je dobra vest.

Radnici na daljinu, digitalni nomadi i svi koji rade na sličan način mogu u Španiji ostati do pet godina jer je Španija u novembru 2022. godine usvojila zakon koji ima za cilj promovisanje startapa, privlačenje preduzetništva i jačanje tehnološke scene u zemlji.

Mnoge države u Evropskoj uniji usvojile su slične zakone kojima se olakšava rad digitalnim nomadima, kao što su Italija, Grčka, Kipar, Hrvatska i Portugal.

Španska viza za radnike na daljinu je bila u planu još u januaru 2022, kada je ministarka za ekonomska pitanja Nadia Kalvinjo rekla da se zemlja nada da će „privući i zadržati međunarodne i nacionalne talente pomažući radnicima na daljinu i digitalnim nomadima da se nastane Španiji“. Vlasti se nadaju da će to pomoći zemlji da se oporavi od ekonomskih uticaja pandemije COVID-19.

PROČITAJ:  Kako do vize za digitalne nomade na Kipru

Ko može da se prijavi vizu za digitalne nomade u Španiji

Španska viza za digitalne nomade odnosi se na državljane izvan EU koji rade na daljinu za kompanije čije sedište nije u Španiji, ukoliko firma sa kojom digitalni nomad sarađuje ima sedište u Španiji, dozvoljeno da ostvare najviše 20 odsto svog prihoda od španskih firmi.

Na ovu vrstu vize imaju pravo i samozaposleni slobodnjaci (frilenseri) sa više klijenata i radnici na daljinu zaposleni u jednoj kompaniji van Španije.

Kandidati za vizu moraju biti izvan Evropskog ekonomskog prostora. Takođe, ne smeju da ilegalno borave u Španiji u vreme podnošenja zahteva i ne mogu da žive u zemlji u roku od pet godina pre podnošenja zahteva.

Dalje, kandidati za vizu moraju da dokažu da su radili sa svojim klijentima ili kompanijom više od tri meseca pre nego što se prijave, a kompanija za koju rade mora biti operativna najmanje godinu dana. Jedan od uslova je i da digitalni nomadi moraju da pokažu da imaju ugovor o radu ili, ako su samozaposleni odnosno frilenseri da su prijavljeni van teritorije Španije i dokažu da njihov posao može da se obavlja na daljinu.

PROČITAJ:  Španija je najbolja destinacija za digitalne nomade

Digitalni nomad mora biti kvalifikovan za obavljanje određenog posla što se dokazuje diplomom fakulteta ili profesionalni sertifikat. Ukoliko ne poseduju ova dva, moraju dokazati radno iskustvo od najmanje tri godine.

Barselona, Španija
Barselona, Španija

Koji su uslovi za vizu za digitalne nomade u Španiji

Pored profesionalnih zahteva, svako ko konkuriše za špansku vizu za digitalne nomade mora da dokaže i da zarađuje dovoljno novca kako bi bio samodovoljan. Prema španskim propisima to je 200 odsto od minimalne zarade na nivou Španije, što je oko 2.400,00 evra mesečno ili oko 29.000 evra godišnje. Ovaj iznos se menja u zavisnosti od statističkih podataka za određeni period.

Zdravstveno osiguranje je takođe obavezno tokom boravka i rada u Španiji. Verovatno postoji opcija da se uplati u javno zdravstveno osiguranje, mada još nije jasno kako će to funkcionisati.

Podnosioci zahteva ne smeju imati krivični dosije u Španiji ili u zemlji u kojoj su boravili pet godina pre podnošenja prijave za vizu. Potreban je dokaz iz kaznene evidencije u protekle dve godine i izjava pod zakletvom da ne postoji krivični dosije u poslednjih pet godina.

PROČITAJ:  Viza za Veliku Britaniju skuplja, turistički sektor kritikuje odluku

Koliko dugo digitalni nomadi mogu da borave u Španiji

Vize za digitalne nomade u Španiji u početku važe 12 meseci ili tokom perioda zaposlenja ako je kraći od 12 meseci i može se obnoviti do najviše pet godina.

Da bi se zadržala ova radna viza, ne sme se biti odsutan iz zemlje duže od šest meseci godišnje.

Radnici na daljinu takođe mogu da podnesu zahtev za boravišnu dozvolu, koja daje mogućnost putovanja širom Evropske unije dok žive u Španiji.

Digitalni nomad
Digitalni nomad

Bliskim rođacima, poput dece i supružnika, dozvoljeno je da se pridruže nosiocu vize u zemlji uz dokaz o dovoljnim sredstvima. Porodice od dve osobe, uključujući i vlasnika vize, moraju imati dodatnih 75 procenata od minimalne mesečne plate u zemlji (875 evra mesečno); Nakon toga se dodaje 25 posto (292 evra) za svakog člana porodice.

Kako se prijaviti vizu za rad na daljinu u Španiji

Za vizu da digitalne nomade u Španiji može se prijaviti direktno preko konzulata ili ambasade u njegovoj zemlji. Alternativno, može se ući u Španiju sa turističkom vizom i podneti zahtev u prva tri meseca.

Potrebna dokumentacija je:

  • formular za prijavu,
  • dokaz o uplati administrativne takse
    kopija pasoša,
  • dokaz o kvalifikacijama ili radnom iskustvu,
  • dokaz o zaposlenju i prihodima,
  • dokaz da kompanija postoji duže od godinu dana,
  • pismo kojim je lice ovlašćeno od kompanije za rad u Španiji,
  • dokaz iz kaznene evidencije,
  • dokaz o zdravstvenom osiguranju.
PROČITAJ:  Digitalna šengenska viza: lakši postupak apliciranja bez nalepnica

Poreske olakšice za digitalne nomade u Španiji

Svako ko boravi u Španiji duže od 183 dana smatra se poreskim rezidentom, čak i ako radi za stranu kompaniju.

Međutim, poreske olakšice su dostupne za digitalne nomade koji rade i žive u zemlji pod režimom ovakvih viza.

Radnici na daljinu mogu plaćati porez po smanjenoj stopi od 15 odsto tokom prve četiri godine svog boravka, pod uslovom da zarađuju ispod 600.000 evra godišnje, nasuprot uobičajene stope od 24 odsto.

Palma de Majorka
Može se biti digitalni nomad i na Palma de Majorci

Zašto je Španija popularna među digitalnim nomadima?

U Španiji je brz internet, niski su životni troškovi i vreme je toplo. Zemlja je popularna i za turiste, ali i za radnike na daljinu. U Španiji su prelepi gradovi i sela, ali su i udobni za život.

PROČITAJ:  Srbija uvela vize Kubancima

Valensija je nedavno proglašena za najbolji grad za iseljenike na svetu, a Madrid je takođe bio među prvih deset gradova. U decembru prošle godine tri španska sela su na prvom mestu na godišnjoj rang listi najboljih turističkih sela u svetu UNWTO-a, dok je Calle San Pedro zvanično dom najlepše ulice u Evropi, prema UNESCO-u.

Pratite nas na društvenim mrežama: Instagram, Facebook i Twitter i budite obavešteni o dešavanjima iz oblasti putovanja, turizma, ekologije i kulture.

Pretplati se
Obavesti o
guest

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare