Saveti za putovanja

Kućni ljubimci preko granice: Kako sa psom ili mačkom u EU

Ljubimci preko granice pas i mačka

Putovanje u države Evropske unije sa kućnim ljubimcem je izazov koji se s lakoćom može prevazići. Vaš pas ili mačka kao kućni ljubimci mogu preko granice zajedno sa vama i uživati u putovanju, te biti predmet fotografije na instagramu.

Treba naglasiti da se ova pravila Evropske unije o putovanju sa kućnim ljubimcima primenjuju samo na privatna putovanja sa kućnim ljubimcima koja ne uključuju promenu vlasništva ili prodaju. Takođe, sve napisano u ovom tekstu odnosi se na pse, mačke, ali i krznašice.

Takađe, ova pravila se odnose na nekomercijalno kretanje kućnih ljubimaca koje isključivo podrazumeva premeštanje do pet kućnih ljubimaca koji nisu namenjeni za prodaju ili poklonu i nalaze se u pratnji vlasnika ili dugog odgovornog lica koje je vlasnik ovlastio.

Isto tako, pravila Evropske unije za putovanje sa kućnim ljubimcima odnose se ne samo na 27 država članica Evropske unije, već i za Norvešku i Severnu Irsku.

PROČITAJ:  Šta raditi sa mačkom dok ste na putu

Šta je potrebno kako bi pas ili mačka putovali u Evropsku uniju

Dakle, kako bi pas ili mačka uživali kao vaši saputnici u Evropskoj uniji potrebno je:

  • da ljubimac poseduje mikročip – što je u skladu sa tehničkim zahtevima Aneksa II Uredbe EU o kretanju kućnih ljubimaca, ili da ima jasno čitljivu tetovažu tetoviranu pre 3. jula 2011. godine kada su propisi stupili na snagu,
  • da ljubimac bude vakcinisan protiv besnila,
  • da je ljubimac tretiran protiv crevnog parazita, pantljičare ili trakavice (Echinococcus multilocularis), ako je u oblasti u koju putujete pantljučara istrebljena, a to su Finska, Irska, Malta, Norveška i Severna Irska,
  • da ljubimac poseduje važeći evropski pasoš za kućne ljubimce ili sertifikat o zdravstvenom stanju životinja EU, kada putujete iz zemlje koja nije članica Evropske unije, kao što je Srbija.

Evropski pasoš za kućne ljubimce

Evropski pasoš kućne ljubimce je dokument koji prati standardni model EU, odnosno standardna je isprava koja je neophodna je za putovanja ljubimaca između zemalja Evropske unije. Pored vašeg pasoša ili eventualno pasoša za dete, potreban vam je i pasoš za kućnog ljubimca tako da će kaseta vašeg automobila biti prepuna.

Pasoš za ljubimce sadrži opis i detalje vašeg psa ili mačke, uključujući njegov mikročip ili kod iz tetovaže, kao i evidenciju odnosno karton o vakcinaciji protiv besnila, kao i kontakt podatke vlasnika i veterinara koji je izdao pasoš.

Evropski pasoš za kućnog ljubimca za svog psa ili mačku možete dobiti od bilo kog ovlašćenog veterinara. Ovlašćeni veterinar znači da su mu nadležni organi dozvolili izdavanje pasoša za kućne ljubimce. Pasoš za kućne ljubimce važi doživotno odnosno sve dok je kućni ljubimac redovno vacinisan protiv besnila.

Ako putujete u zemlju Evropske unije ili Severnu Irsku iz Andore, Švajcarske, Farskih ostrva, Gibraltara, Grenlanda, Islanda, Lihtenštajna, Monaka, Norveške, San Marina, države Vatikan, vaš ljubimac takođe može ući u Evropsku uniju sa izdatim pasošem za kućnog ljubimca u jednoj od ovih zemalja ili teritorija.

Ker u rancu
Pas je dobar saputnik

EU sertifikat o zdravlju životinja

EU sertifikat o zdravstvenom stanju životinja je druga vrsta dokumenta, koji sadrži specifične informacije o vašem ljubimcu (ime, zdravstveno stanje, vakcine protiv besnila i slično) i zasnovan je na standardnom modelu EU.

Ako putujete iz zemlje ili teritorije koja nije članica EU, kao što je Srbija, vaš ljubimac mora imati sertifikat o zdravstvenom stanju životinje koji je izdao zvanični državni veterinar u Srbiji najkasnije 10 dana pre nego što vaš ljubimac stigne u Evropsku uniju.

Sertifikat o zdravlju kućnog ljubimca važi za putovanja između zemalja EU 4 meseca od ovog datuma ili do isteka vakcinacije protiv besnila, šta god pre istekne.

Pored toga, treba da popunite i priložite pisanu izjavu uz sertifikat o zdravstvenom stanju životinja u EU u kojoj se navodi da je njegovo preseljenje iz nekomercijalnih razloga.

Ova izjava je takođe potrebna ako vaš ljubimac ne putuje sa vama već sa osobom koju ste ovlastili. U ovom slučaju, vašeg ljubimca morate preuzeti u roku od 5 dana od vašeg putovanja.

PROČITAJ:  Elektronske vize za Veliku Britaniju do 2025.

Putovanje sa kućnim ljubimcem iz Srbije u Evropsku uniju

Kako bi vaš ljubimac putovao sa vama ili bez vas iz Srbije u Evropsku uniju, neophodano je da vaš ljubimac poseduje:

  1. pasoš za kućne ljubimce ljubimce,
  2. potvrda o zdravstvenom stanju.

Kućni ljubimci moraju biti trajno obeleženi mikročipom koji ispunjava ISO standard 11784 i 11785, odnosno jasno vidljivim tetovir brojem.

Potvrda o zdravstvenom stanju kućnog ljubimca i vakcinacija protiv besnila

Kućni ljubimci moraju biti vakcinisani ili revakcinisane protiv besnila registrovanom inaktivisanom vakcinom. Kao dokaz da su životinje vakcinisane vlasnici životinja moraju priložiti na uvid potvrdu o vakcinaciji – pasoš za kućne ljubimce.

Dakle, pre putovanja sa vašim psom ili mačkom ovlašćeni veterinar mora vakcinisati vašeg kućnog ljubimca protiv besnila. Vlasnici kućnih ljubimaca moraju posedovati veterinaski sertifikat izdat od strane nadležne veterinarske inspekcije Republike Srbije.

Ova vakcina se smatra ispravnom samo ako je vaš kućni ljubimac stariji od 12 nedelja i ako je čipovan pre nego što je primio vakcinu.

Vaš kućni ljubimac može krenuti na putovanje preko granice najranije 21 dan nakon završetka protokola vakcinacije. Morate osigurati da sve sledeće vakcinacije ljubimac primi pre nego što istekne važnost prethodne vakcinacije.

Osim standardnih zahteva za putovanje ljubimca u Evropsku uniju (mikročip, vakcinacija protiv besnila, tretman protiv parazita Echinococcus prema potrebi, sertifikat EU-a o zdravlju), vaš kućni ljubimac mora se testirati na antitela za besnilo 30 dana nakon vakcinacije protiv besnila i najmanje tri meseca pre putovanja u EU.

Ovlašćeni veterinar mora uzeti uzorak krvi za to testiranje, koje mora obaviti laboratorija za testiranje s odobrenjem Evropske unije. Rezultat podrazumeva urađeni laboratorijski pregled uzorka seruma kućnih ljubimaca na visinu titra specifičnih neutralizirajućih antitela protiv virusa besnila FAVN (Flourescent Antibody Virus Neutralisation), i to sa graničnim titrom od najmanje 0.5 I.J./ml.

Krv kućnih ljubimaca se može uzeti za potrebe laboratorijskog ispitivanja najranije 30 dana posle vakcinacije, s tim što se testiranje seruma krvi ne mora ponavnjati za životinje koje su posle prethodne titracije bile redovno revakcinisane u intervalima određenim u uputstvu proizvođača vakcine.

Rezultati testa na antitela protiv besnila odnosno potvrda o zdravstvenom stanju životinje mora se priložiti uz sertifikat EU. Potvrda treba da je izdata od strane veterinara najkasnije 48 sati pre putovanja.

Ukoliko vam je sve ovo komplikovano uvek možete ostaviti mačku kod kuće dok ste na putu, ali zašto da mačka da ne bude turista kada već može?

Mačka na putu
Mačka na putu

Sa kućnim ljubimcem preko granice u treće zemlje

Za putovanje u treće zemlje Veterinarski zdrastveni sertifikat uvek mora da prati ljubimce, odnosno neophodan je.

Navedeno se ne odnosi ukoliko sa ljubimcem putujete u Rusku Federaciju, Bosnu i Hercegovinu i Crnu Goru. Naravno, ukoliko se radi o nekomercijalnom kretanju životinja.

Međutim, vlasnik ljubimca koji planira putovanje treba da se blagovremeno raspita pre puta kod Uprave za veterinu, odnosno kod nadležne veterinarske inspekcije Republike Srbije da li postoji bileteralno usaglašeni sertifikata za putovanje u zemlju u koju je planirano da se otputuje sa svojim kućnim ljubimcem.

Uprava za veterinu će po zahtevu vlasnika ljubimca usaglasiti sertifikat za putovanje u slučaju da ne postoji usaglašen sertifikat za putovanje sa kućnim ljubimcem u treće države. Zahtev za usaglašavanje potrebno je podnesti najmanje 3 meseca pre planiranog puta.

Nakon što se dobije potvrda od Uprave za veterinu da je postupak bilateralnog usaglašavanja sertifikata uspešno završena nadležnoj veterinarskoj inspekciji može da se podnese zahtev za izdavanje veterinarsko-zdrastvenog sertifikata za kućnog ljubimca.

Ukoliko se radi o putovanju ljubimca u zemlje van Evropske unije koje ne zahtevaju serološki test na besnilo kao što su Sjedinjene Američke Države, Kanada i slično, ili ukoliko kućni ljubimci putuju avionom i u tranzitu su preko Evropske unije, vlasnik kućnog ljubimca sa kojim želi da putuje bi trebalo da se rapsita na graničnoj veterinarskoj inspekciji aerodroma prve zemlje ulaska u Evropsku uniju da li mu je serološki test potreban ili nije.

Ukoliko se sa psom ili mačkom putuje kolima do aerodroma koji se nalazi u državi Evropske unije i planirano je da se put dalje nastavi avionom u zemlje koje ne zahtevaju serološki test, serološki test je obavezan jer se u svakom slučaju ulazi u državu Evropske unije.

Na kom graničnom prelazu se sa kućnim ljubimcem može u EU

Iz Srbije sa svojim kućnim ljubimcem možete izaći na bilo kom graničnom prelazu. Međutim, u države Evropske unije sa vašim ljubimcem možete ući samo preko određenih graničnih prelaza, odnosno tačaka, jer samo na njima nadležni organi mogu proveriti isprave i identitet vašeg psa ili mačke, iako smatramo da mačke imaju više identiteta, ali ovo se odnosi na birokratsku proveru pre svega.

Dakle, ako vaš kućni ljubimac ne prođe ovu proveru, može biti vraćen u zemlju polaska, stavljen u karantin i to za vreme koje je utvrđeno zdravstvenim propisima EU-a ili, ako nijedno od toga nije moguće, biti podvrgnut – eutanaziji.

Ukoliko uzmemo da se iz Srbije najčešće putuje u zemlje Evropske unije na more u toku letnje sezone, ukoliko ste se uputili u Grčku kolima, potrebno je da sa ljubimcem pređete preko graničnog prelaza Evzoni. Druge tačke ulaska sa ljubimcem u Grčku, u slučaju putovanja avionom ili trajektom do grčkog ostrva, pogledajte ovde.

Isto tako, ukoliko ste krenuli na more u Hrvatsku, granični prelazi preko kojih možete preći sa vašim ljubimcem su granični prelazi sa Hrvatskom: Batrovci – Bajakovo, Bezdan – Batina i Bogojevo – Erdut.

Naravno, pre puta proverite na koje granične prelaze sa Hrvartskom možete preći sa vašim ljubimcem na zvaničnom sajtu. Odnosi se na sve vrste ulaska, morski, rečni i vazdušni.

Tačke ulaska za kućne ljubimce i granične prelaze možete detaljno pogledati ovde.

Kućni ljubimci koji putuju bez vlasnika

Po pravilu, kućni ljubimci moraju putovati sa svojim vlasnikom. Međutim, možete dati pisanu dozvolu, odnosno ovlašćenje drugoj osobi da može putovati sa vašim ljubimcem umesto vas.

Već pomenuti uslov važi, a to je da morate preuzeti vašeg kućnog ljubimca u roku od 5 dana od njegovog putovanja.

Ako vaš ljubimac putuje bez pratnje, moraćete da se pridržavate pravila o zdravlju životinja koja se primenjuju na uvoz ili trgovinu psima, mačkama ili tvorovima u Evropskoj uniji.

PROČITAJ:  Viza za Veliku Britaniju skuplja, turistički sektor kritikuje odluku

Putovanje u EU sa više od pet kućnih ljubimaca

U Evropsku uniju možete putovati sa najviše pet kućnih ljubimaca, ali ako postoji više od pet kućnih ljubimaca, onosno više od pet pasa ili mačaka, potrebno je da dostavite sledeće dokaze:

  • da ljubimci učestvuju na takmičenju, izložbi ili sportskom događaju (dostavljanjem, na primer, dokumenta za registraciju ljubimaca na takmičenje ili izložbu),
  • da su ljubimci stariji od šest meseci.

Ukoliko putujete u Evropsku uniju sa više od 5 kućnih ljubimaca i ne ispunjavate nijedan od uslova, vaši kućni ljubimci moraju biti u skladu sa pravilima o zdravlju životinja koja se primenjuju na uvoz i trgovinu životinjama u Evropskoj uniji koja se odnosi na pse, mačke ili tvorve.

PROČITAJ:  Turizam u Iranu porastao za 40% uskoro bez viza za Srbiju i 68 država

Putovanje sa drugim kućnim ljubimcima

Evropski pasoši za kućne ljubimce izdaju se samo za pse, mačke i tvorove. Ako putujete u drugu zemlju EU sa bilo kojim drugim kućnim ljubimcem, kao što su ptice, ukrasne vodene životinje, gmizavci, glodari ili zečevi, proverite nacionalna pravila zemlje koju planirate da posetite za informacije o uslovima ulaska.

Napišite nam u komentarima vaša iskustva putovanja sa psom ili mačkom u države Evropske unije i da li ste iskusili neke probleme. Srećan put, av i mjau.

Pratite nas na društvenim mrežama: Instagram, Facebook i Twitter i budite obavešteni o dešavanjima iz oblasti putovanja, turizma, ekologije i kulture.

Pretplati se
Obavesti o
guest

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare