Promo

Kuršumlija je „Izuzetna destinacija Evrope“ u Srbiji za 2019. godinu

Kuršumlija

Na svečanoj ceremoniji održanoj 27. septembra na Svetski dan turizma u Skupštini grada Beograda, proglašeni su dobitnici priznanja u okviru nacionalnog konkursa za izbor „Izuzetne destinacije Evrope“ u Srbiji (European Destinations of Excellence – EDEN). Pobednička destinacija je Kuršumlija, dok su za prateće izabrani Pećinci i Kruševac.

Brojnim prisutnim zvanicama obratili su se Rasim Ljajić, potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija, gospodin Štefen Hudolin, šef II sektora operacija Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji i gospođa Marija Labović, vršilac dužnosti direktora Turističke organizacije Srbije. Pročitani su izvodi iz godišnje poruke generalnog sekretara Svetske turističke organizacije gospodina Zuraba Pololikašvilija, povodom Svetskog dana turizma.

Pećine u Srbiji: Turizam koji ne sme da postane prekomeran

Tema nacionalnih EDEN konkursa održanih u 16 evropskih zemalja bila je „Zdravstveni i velnes turizam“, isključujući medicinski turizam, a na takmičenju u našoj zemlji, koje je sprovela Turistička organizacije Srbije, poseban naglasak stavljen je na destinacije koje na svojoj teritoriji imaju:

  • uredbom utvrđeno područje banje i/ili klimatskog mesta;
  • zaštićeno područje – nacionalni park; park prirode; predeo izuzetnih odlika; opšti ili specijalni rezervat prirode; spomenik prirode; zaštićeno stanište;
  • rezervat biosfere UNESKO.

Konačan redosled utvrđen je nakon poseta stručnog žirija kandidatima u užem izboru – Ivanjica, Kuršumlija, Kruševac, Mionica i Pećinci. Opšti kriterijumi za učešće bili su postojanje planskog dokumenta koji sadrži odredbe o održivom razvoju turizma, turističke ponude koja obuhvata i zdravstvene i velnes resurse i uslov da ukupan godišnji broj turista po kvadratnom kilometru pojedinačne opštine bude manji od nacionalnog proseka za 2018. godinu.

Turistička ponuda na teritoriji opštine Kuršumlija, naročito u oblasti zdravstvenog i velnes (wellness) turizma, predstavlja pozitivan primer preobražaja nekadašnjih rehabilitacionih centara usredsređenih prvenstveno na pružanje medicinskih usluga ka savremenim trendovima obogaćivanja sadržaja velnes ponudom. O tome svedoče, pre svega, moderni velnes i spa centri u hotelima Prolom i Lukovske banje, a nakon predstojećeg sređivanja Kuršumlijske banje i završetka novog hotela u Lukovskoj banji, turistička ponuda Kuršumlije biće dodatno osnažena, svrstavajući ovu opštinu među najistaknutije destinacije u Srbiji u oblasti zdravstvenog i velnes turizma.

(Zlo)upotreba tradicije u turističkoj ponudi Srbije

Nagrađene destinacije dobijaju mogućnost za povećanu međunarodnu promociju, učešće u radu nacionalne i evropske EDEN mreže, čiji ciljevi su razmena dobrih primera iz prakse među nagrađenima i podsticanje drugih destinacija u Evropi da usvoje modele održivog razvoja turizma.

PR TOS / Naslovna fotografija: Katarina Z / Wikimedia

Pratite nas na društvenim mrežama: Instagram, Facebook i Twitter i budite obavešteni o dešavanjima iz oblasti putovanja, turizma, ekologije i kulture.

Pretplati se
Obavesti o
guest

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare