Po belom svetu Promo

Najegzotičnija ostrva Evrope – malo drugačija putovanja

Egzotična ostrva

Egzotična putovanja uglavnom povezujemo sa dalekim destinacijama, morima obojenim u nestvarne tirkizne nijanse i tropskim šumama. Mistični predeli nas fasciniraju i verujemo da su neobične prirodne lepote tamo gde su daljine. Međutim, i evropski kontinent ima svoju „egzotičnu“ stranu. 

Ostrva na severu Evrope, Kanari i delovi Mediterana skrivaju svoj autentični duh i egzotiku na evropski način. Otkrivamo vam gde u Evropi možete doživeti odmor kao da ste u nekom tropskom raju „na drugom kraju sveta“. 

Monsundska ostrva: Zapadnoestonski arhipelag 

Da li ste znali da se u Zapadnoestonskom arhipelagu u Baltičkom moru nalazi jedno od najstarijih ostrva na planeti Zemlji – Hijuma? Najseverniji predeli Evrope mesto su ovog arhipelaga koji čini više od 500 ostrva. Karakteriše ih bogata kultura, nasleđe, tradicija i naravno, impresivna priroda. Mnoga od ovih ostrva su nenaseljena i kao takva predstavljaju idealan teren za kampovanje i planinarenje.

Netaknuta priroda
Netaknuta priroda

Ostrvo Hijuma krase svetionici i netaknuta priroda, a pretpostavlja se da je nastalo nakon velike eksplozije meteorita pre 455 miliona godina. Međutim, ovo nije najveće ostrvo u arhipelagu, već Sarema, dom domaćeg piva i čak osam vrhunskih banja za odmor i opuštanje.

Deo arhipelaga je i ostrvo Kihnu, koje se nalazi na UNESCO-voj listi svetske baštine zbog svojih meštanki. Naime, estonske žene sa ovog ostrva i dan danas se voze na starim motociklima u tradicionalnim nošnjama kako bi obavile svakodnevne poslove. Poznato još i kao “Ostrvo žena”, ovo izolovano ostrvo u Baltičkom moru često se naziva i poslednjim evropskim matrijarhatom. Zbog toga što su muškarci kao ribolovci uglavnom bili odsutni, žene na ostrvu Kihnu su preuzele na sebe i one tradicionalno „muške“ poslove. One kuvaju, heklaju  vezu, ali i voze i popravljaju traktore, brinu o životinjama i čitavom domaćinstvu.

Lofotska ostrva (Norveška)

Smeštena u Arktičkom krugu, Lofotska ostrva apsolutno menjaju pogled na svet zbog svojih impozantnih planinskih vrhova, čistih tirkiznih voda i šarmantnih ribarskih sela. Prema mišljenju mnogih putnika, Lofoti spadaju u grupu najegzotičnijih ostrva u Evropi. Najbolje vreme za posetu je tokom leta, zbog toga što se tada može videti prirodni fenomen – ponoćno sunce. Naime, od aprila do oktobra ono je vidljivo i posle lokalne ponoći, a ukoliko su vremenski uslovi povoljni, može biti na nebu i puna 24 časa!

Polarna svetlost
Polarna svetlost

Ipak, i zima ima svojih draži na Lofotskim ostrvima – pored prilike da uživate u sportovima na snegu, uvek postoji mogućnost da se divite jednoj od najočaravajućih pojava na našoj planeti – i uživate u posmatranju polarne svetlosti.

Farska ostrva (Danska)

Jedno od najmanje istraženih, netaknutih i, slobodno se može reći, potcenjenih evropskih ostrva su mitska Farska ostrva. Arhipelag se sastoji od 18 vulkanskih ostrva koja se prostiru između Škotske, Islanda i Norveške, u severnom delu Atlantika. Postoje izvrsne saobraćajne veze, redovne trajekt linije, ali i dobri putevi na samim ostrvima, pa ako žellite da detaljno istražite neko od njih, predlažemo vam da iznajmite automobil i obiđete što više znamenitosti. 

Na listu obaveznih obilazaka stavite ostrva Vagar, Ejsturoj, Strejmoj, kao i bajkovita sela Saksun, Gjogv ili stari grad Tinganes. Ne propustite planinarenje do svetionika Kalur u Kalsoju.

Najbolje vreme za odlazak na Farska ostrva je od juna do septembra, jer su tada dani dugi (traju i do 19 sati), a klima je suva i blaga.

PROČITAJ:  Zemlje u Evropi koje morate videti iz voza

Kanarska ostrva (Španija)

Kanari su ostrva u Atlantskom okeanu, nalaze se zapadno od rta Hubi u južnom Maroku i predstavljaju autonomnu pokrajinu Španije. Arhipelag čini 12 ostrva, od kojih su najveća Veliki Kanari i Tenerife. Ako želite da usred Atlantika doživite pravu egzotiku, otputujte na Tenerife. Ovo predivno ostrvo nudi nezaboravno iskustvo u živopisnim pejzažima, gde se nalaze Džinovske litice (Los Gigantes), planina i nacionalni park Teide (pod zaštitom UNESCO-a) i jedinstvene Guimarske piramide.

Zapravo, mnogo je autentičnih predela koji potvrđuju tvrdnju da su Tenerife destinacija koju vredi doživeti. Bilo da je reč o letovanju ili boravku u zimskom periodu, na ovom ostrvu sačekaće vas priroda impresivne lepote. Ipak, za odlazak na neku od čuvenih plaža i u vodeni park Sijam, najboji period je od juna do novembra.

La Madalena, Sardinija (Italija)

Sardinija u Italiji je drugo po veličini ostrvo u Sredozemnom moru, okruženo je grupama manjih ostrva. Jedna od njih je i arhipelag La Madalena, koji se nalazi severno od obale Sardinije i sastoji od 7 glavnih ostrva: La Madalena, Kaprera, Budeli, Santo Stefano, Santa Marija, Spargi, Razoli.  Ali, šta je to što ovaj skup evropskih ostrva čini vrednim posete?

PROČITAJ:  Privatno ostrvo kao statusni simbol

Počev od činjenice da je ceo arhipelag proglašen za nacionalni park 1994. godine, preko fascinantnih idiličnih i izolovanih plaža do netaknutih, još neistraženih predela prirode, La Madalena je u svakom smislu egzotika Evrope.

Sardinija
Sardinija

Ako vam vožnja u čamcu blistavim morem i obilazak olupine broda u Spiađi del Rialto ne deluju dovoljno egzotično, onda će to sasvim sigurno biti ružičasta plaža na ostrvu Budeli. Sunčanje na pesku svetlo roze boje? Ne može neobičnije od toga, zar ne?

Eolska ostrva, Sicilija (Italija)

Turisti koji posećuju Siciliju često ostaju u Palermu ili Kataniji i tako propuštaju priliku da vide jedistven skriveni dragulj Tirenskog mora u vidu Eolskih ostrva. U pitanju je arhipelag od sedam vulkanskih ostrva koja se popularno još nazivaju i Lipari i koja zbog svojih lepota i znamenitosti pripadaju listi UNESCO-ve baštine.

Najveće ostrvo u grupi je Lipari (ono je ujedno i najbliže Siciliji), koje oduševljava posetioce svojim zamkom iz 15. veka. Iako je područje ove tvrđave bilo naseljeno još u doba neolita, tek je sa dolaskom Španaca, za vreme vladavine Karla V podignuto utvrđenje i dugačak zid. U okviru samog zamka i danas se mogu videti ostaci drevnih hramova, kao i stepenište koje datira iz 10. veka.  

Kultno mesto na ostrvu Lipari je Katedrala Svetog Vartolomeja, izgrađena na ruševinama antičkih paganskih hramova iz helenskog doba. Nekoliko puta rušena i obnavljana, danas stoji u prepoznatljivom neobaroknom stilu. Njena je unutrašnjost jednako veličanstvena – na zidovima su prikazane epizode iz Starog zaveta, a možete se diviti i srebrnoj statui Svetog Vartolomeja, zaštitnika svih Eolaca.

Ako, pak, pripadate onoj grupi turista koja voli provod, onda je pravi izbor za vas ostrvo Panarea najmanje i najekskluzivnije u ovom arhipelagu, čuveno pre svega po burnom noćnom životu. Zanimljivo je da se sa ovog ostrva mogu kao na dlanu posmatrati erupcije najaktivnijeg vulkana Stromboli na susednom istoimenom ostrvu.

Najbolje vreme za posetu je od marta do juna ili od kraja septembra do kraja oktobra.

PROČITAJ:  Skijanje u Italiji - uvek dobra ideja za zimski odmor

Siros (Grčka)

Siros je jedno od ostrva Kiklada, grupacije u Egejskom moru, na 45 minuta vožnje trajektom od često posećenog Mikonosa. S obzirom na svoj položaj i lepotu, pomalo deluje iznenađujuće da je tokom svih ovih godina Siros ostao netaknut masovnim turizmom. Upravo ova činjenica čini ga savršenim kandidatom za jedno od najegzotičnijih ostrva u Evropi. 

Siros
Siros

Svedočenja o postojanju malog evropskog ostrva Siros sežu sve do 4000. godine pre nove ere, a njegov glavni grad Ermupoli se smatra jednom od najlepših prestonica Kikladskih ostrva. Prvobitno su ga izgradili Jonci, a kasnije su ga kolonizovali Rimljani, Turci, Francuzi. Tragovi svih ovih civilizacija i danas se mogu videti i osetiti u lokalnoj kulturi. Ako ni zbog čega drugog, ova zanimljiva, autentična i po svemu intrigantna ostrvska destinacija osvojiće vas plažom Galisas, crkvom Agia Pakou i naravno, tradicionalnom grčkom kuhinjom!

Možda Evropa nema džunglu i prašumu, ni duge plaže sa kokosovim palmama, ali nesumnjivo ima da ponudi mnogo toga živopisnog i autentičnog što podseća na popularne daleke destinacije u Indijskom i Tihom okeanu. Od Skandinavije do Mediterana, u hladnim i toplim morima i okeanu, egzotična evropska ostrva čekaju da ih posetite. 

Pratite nas na društvenim mrežama: Instagram, Facebook i Twitter i budite obavešteni o dešavanjima iz oblasti putovanja, turizma, ekologije i kulture.

Pretplati se
Obavesti o
guest

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare