Vesti

LOT kupio Condor: Poljska avio-kompanija postaje jedna od najvećih grupacija?

Condor

Poljski LOT je dao najbolju ponudu za kupovinu nemačkog avioprevoznika Condor koji se nedavno spasao od bankrota.

Nemačka aviokompanija Condor (Condor Flugdienst GmbH) sa sedištem u Frankfurtu, biće prodata kompaniji LOT Polish Airlines (LO/LOT), piše portal Aviatica.

Poljski avioprevoznik je pobedio na tenderu koji je raspirasala nemačka vlada za prodaju Condor-a nakon što ga je novčanom pozajmicom od 380 miliona evra spasla od gašenja kada je njegov tadašnji vlasnik, britanski Thomas Cook proglasio bankrot.

Pobednik na tenderu je objavljen u Frankfurtu, danas u 11 časova i to je Polish Aviation Group, koji je vlasnik LOT-a. Dva prevoznika sa istim vlasnikom će tako postati jedna od najvećih evropskih avio grupacija kojoj će Nemačka i Poljska biti ključna tržišta.

U saopštenju za medije se navodi da će Condor zadržati svoj koncept poslovanja (prema destinacijama za odmor) kao i upravu, dok će PGL obezbediti stabilno poslovanje ovoj kompaniji.

„Preuzimanje Condora se savršeno uklapa u strategiju PGL-a. To omogućava budućnost Condoru i nudi stabilnost i bolje mogućnosti za zaposlene, punike i poslovne partnere. Želimo da očuvamo Condor-ov veoma popularan brend u Nemačkoj i da ga predstavimo novim tržištima u Evropi. Svim srcem želimo dobrodošlicu Condor-ovim zaposlenima u PGL porodicu i pozivamo ih da zajedno stvorimo jednu od najvećih avio grupacija u Evropi“, izjavio je Rafal Milčarski, predsednik upravnog odbora PGL-a i generalni direktor LOT-a.

Uprkos problemima sa kojima se suočava, Condor je velika i značajna aviokompanija. Nastao je 1956. Godišnje preveze blizu 10 miliona putnika (isto kao i LOT) ka stotinak destinacija za odmor u Evropi, Africi i Americi. U prošloj finansijskoj godini (2018/19) Condor je ostvario dobit od 57 miliona evra. Omiljena je kompanija u Nemačkoj. Raspolaže flotom od 58 aviona, koje održava sopstvena MRO kompanija Condor Technik GmbH i u njemu je ukupno zaposleno blizu 5.000 radnika.

Dve kompanije (LOT i Condor) će zajedno činiti jednu od najvećih evropskih avio grupacija sa preko 20 miliona putnika godišnje. Preuzimanje bi trebalo da bude realizovano do kraja aprila, a potrebno je još da taj proces odobri evropsko antimonopolsko telo.

 

Naslovna fotografija: Peter Duijnmayer

Pratite nas na društvenim mrežama: Instagram, Facebook i Twitter i budite obavešteni o dešavanjima iz oblasti putovanja, turizma, ekologije i kulture.

Pretplati se
Obavesti o
guest

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare