Vesti

Cena prevoza trajektom u Grčkoj mogla bi da poskupi više od 10 odsto

Skopelos ferry

Cena prevoza trajektom u Grčkoj bi u narednim nedeljama mogla da poraste za oko 10 odsto, piše grčki Ekathimerini.

Ovo moguće poskupljenje je posledica stupanja na snagu pravila o dozvoljenoj količini sumpora u gorivu, a kako list navodi u drugim zemljama će se različito odraziti na troškove, zavisno od cene goriva u pojedinačnoj državi.

Novi propisi Međunarodne pomorske organizacije usmereni su na smanjenje zagađenja vazduha i mogu uvećati operativne troškove za čak 25%, a kako predstavnici sektora kažu da kompanije neće moći celokupno poskupljenje da prebace na teret korisnika, naročito tokom leta, kada je saobraćaj manji.

Podsećamo, kruzeri, trajekti i tankeri su ogromni zagađivači životne sredine, a Grčka i njene popularne destinacije ostrva Santorini i Mikonos u vrhu su evropskih lokacija koje su pogođene visokim zagađenjem vazduha koju emituju ovi brodovi.

Nedavna studija Evropske federacije za transport i životnu sredinu (T&E), pokazala je da su oksidi sumpora (SOx), koje ispuštaju kruzeri u Grčkoj, 120 puta viši od onih koje ispuštaju sva mala vozila kao što su automobili i slično koji prolaze kroz Grčku.

Putnici koji putuju trajektom u Grčkoj imaju svoja prava, pa ne bi bilo loše podsetiti ih se (bez obzira na eventualno povaćenje cene).

Daljine.rs na društvenim mrežama

Ukoliko vam se sviđa naš sadržaj pratite Daljine.rs na društvenim mrežama
Pratite naše objave
Bez Instagrama se ne može
Čitajte šta tvitujemo
PROČITAJ:  Uhapšeni jer su turistima po Zakintosu prodavali gas za smejanje
Oznake

Komentarišite

Komentarišite

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.