Vesti

Cena prevoza trajektom u Grčkoj mogla bi da poskupi više od 10 odsto

Skopelos ferry

Cena trajekta u Grčkoj bi u narednim nedeljama mogla da poraste za oko 10 odsto. O ceni prevoza trajektom piše grčki Ekathimerini.

Ovo moguće poskupljenje cene trajekta u Grčkoj je posledica stupanja na snagu pravila o dozvoljenoj količini sumpora u gorivu, a kako list navodi u drugim zemljama će se različito odraziti na troškove, zavisno od cene goriva u pojedinačnoj državi.

Novi propisi Međunarodne pomorske organizacije usmereni su na smanjenje zagađenja vazduha i mogu uvećati operativne troškove za čak 25%, a kako predstavnici sektora kažu da kompanije neće moći celokupno poskupljenje da prebace cene trajekta u Grčkoj na teret korisnika, naročito tokom leta, kada je saobraćaj manji.

Podsećamo, kruzeri, trajekti i tankeri su ogromni zagađivači životne sredine, a Grčka i njene popularne destinacije ostrva Santorini i Mikonos u vrhu su evropskih lokacija koje su pogođene visokim zagađenjem vazduha koju emituju ovi brodovi.

Nedavna studija Evropske federacije za transport i životnu sredinu (T&E), pokazala je da su oksidi sumpora (SOx), koje ispuštaju kruzeri u Grčkoj, 120 puta viši od onih koje ispuštaju sva mala vozila kao što su automobili i slično koji prolaze kroz Grčku.

PROČITAJ:  Putarina u Grčkoj skuplja do 35 odsto

Putnici koji putuju trajektom u Grčkoj imaju svoja prava, pa ne bi bilo loše podsetiti ih se (bez obzira na eventualno povaćenje cene trajekta).

Naravno, ne zaboravite da karte za vožnje trajektom u Grčkoj do grčkih ostrva možete kupiti i online.

Pratite nas na društvenim mrežama: Instagram, Facebook i Twitter i budite obavešteni o dešavanjima iz oblasti putovanja, turizma, ekologije i kulture.

Pretplati se
Obavesti o
guest

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare