Vesti

Cena prevoza trajektom u Grčkoj mogla bi da poskupi više od 10 odsto

Skopelos ferry

Cena prevoza trajektom u Grčkoj bi u narednim nedeljama mogla da poraste za oko 10 odsto, piše grčki Ekathimerini.

Ovo moguće poskupljenje je posledica stupanja na snagu pravila o dozvoljenoj količini sumpora u gorivu, a kako list navodi u drugim zemljama će se različito odraziti na troškove, zavisno od cene goriva u pojedinačnoj državi.

Novi propisi Međunarodne pomorske organizacije usmereni su na smanjenje zagađenja vazduha i mogu uvećati operativne troškove za čak 25%, a kako predstavnici sektora kažu da kompanije neće moći celokupno poskupljenje da prebace na teret korisnika, naročito tokom leta, kada je saobraćaj manji.

Podsećamo, kruzeri, trajekti i tankeri su ogromni zagađivači životne sredine, a Grčka i njene popularne destinacije ostrva Santorini i Mikonos u vrhu su evropskih lokacija koje su pogođene visokim zagađenjem vazduha koju emituju ovi brodovi.

Nedavna studija Evropske federacije za transport i životnu sredinu (T&E), pokazala je da su oksidi sumpora (SOx), koje ispuštaju kruzeri u Grčkoj, 120 puta viši od onih koje ispuštaju sva mala vozila kao što su automobili i slično koji prolaze kroz Grčku.

Putnici koji putuju trajektom u Grčkoj imaju svoja prava, pa ne bi bilo loše podsetiti ih se (bez obzira na eventualno povaćenje cene).

    Srpski pasoš poželjniji od ruskog i turskog, ali ne i japanskog koji je najtraženiji na svetu
  Oznake
  Booking.com

  Vaš komentar

  Komentarišite

  Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.  Booking.com

  RENT-A-CAR bilo gde u svetu