Vesti

Malezija naplaćuje odlaznu taksu od 1. septembra

Malezija

Malezija počinje sa naplatom odlazne takse od 1. septembra ove godine svim putnicima koji lete u inostranstvo, bilo da su domaći ili strani. Iako je uobičajeno da države naplaćuju dolazne ili boravišne takse, ova vrste takse je svojevrsna novost i odnosi se samo na one putnike koji u Maleziju dolaze i odlaze avionom.

Iznos ove odlazne takse je u rasponu 2 do 36 američkih dolara, odnosno od 8 do 150 malezijskih rignita. Visina takse zavisi od destinacije na koju se leti i od toga da li se radi o ekonomskoj klasi ili ne.

Ukoliko putnik leti iz Malezije u neku od zemalja ASEAN-a (Bruneji, Kambodža, Indonezija, Laos, Mjanmar, Filipini, Singapur, Tajland i Vijetnam) plaćaće 2 dolara ukoliko lete ekonomskom klasom, odnosno 12 dolara ukoliko lete klasom koja nije ekonomska.

PROČITAJ:  Michelinov vodič može biti kontroverzan način turističke promocije

Putnici koji lete van regiona ASEAN-a plaćaće taksu u iznosu od 5 dolara za ekonomsku klasu, odnosno 36 dolara ukoliko lete višom klasom.

Ova taksa se neće naplaćivati bebama i deci starosti do 24 meseca, a od plaćanja takse su izuzeti i putnici koji su u tranzitu, odnosno oni koji iz inostranstva dolaze u Maleziju istim ili drugim letom i to u periodu zadržavanja koji nije duži od 12 sati.

PROČITAJ:  Michelinov vodič može biti kontroverzan način turističke promocije

Asocijacija nacija Jugoistočne Azije (ASEAN) je politička, ekonomska i kulturna organizacija zemalja koje se nalaze u Jugoistočnoj Aziji. Države se sreću na godišnjim samitima svakog novembra. Formirana je 8. avgusta 1967. na inicijativu Indonezije, Malezije, Filipina, Singapura i Tajlanda, a članstvo u organizaciji je prošireno uključivanjem Bruneja, Kambodže, Laosa, Mjanmara, i Vijetnama. Cilj ASEAN-a je promovisanje saradnje i međusobne pomoći među članicama, čime su obuhvaćeni ekonomski rast, društveni progres, i sociokulturna evolucija među njenim članicama, zajedno sa zaštitom regionalne stabilnosti i pružanja mehanizma zemljama članicama da rešavaju probleme mirnim putem.

PROČITAJ:  Michelinov vodič može biti kontroverzan način turističke promocije

ASEAN je zvanični posmatrač Ujedinjenih nacija, a teritorija članica pokriva kopnenu površinu od 4,4 miliona kvadratnih kilometara, odnosno 3% ukupne kopnene površine Zemlje.

Treba napomenuti da je putnicima koji su državljani Srbije potrebna viza za Maleziju.

Pratite nas na društvenim mrežama: Instagram, Facebook i Twitter i budite obavešteni o dešavanjima iz oblasti putovanja, turizma, ekologije i kulture.

Oznake
Pretplati se
Obavesti o
guest

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare