Vesti

Maženje sa kravama za oslobađanje od stresa: Novi wellness trend

krave

Da li vam je ikada palo na pamet da se ušuškate kod domaće životinje od pola tone kako biste poboljšali svoje mentalno zdravlje? Nije ni nama. Ali ako vam to zvuči primamljivo, imate sreće, budući da se ispostavilo da je maženje sa kravama najnoviji wellness trend u svetu. (Maženje, ne muženje) Ova metoda oslobađanja od stresa će vas koštati malo više nego što ste planirali, ali da li zaista vredi?

Prema istraživanjima koje je objavio PubMed, postoji dokaz da ljudi mogu da smanje nivo tresa u interakciji sa životinjama, a koliko je neko spreman da ide daleko u tome je stvar ličnog izbora. Iako ovaj koncept može da zvuči pomalo čudno, novi terapijski trend lagano upada među ostale programe koje smo viđali u prošlosti.

Sećate se joge sa kozama ili mačkama? A one sa zečevima? Pošto bi joga sa kravama bila prilično nezgodna, maženje sa njima je sledeća najbolja opcija.

Jedna farma konja u državi Njujork nudi poseban „Doživljaj sa konjima i kravama“ program u okviru kog pojedinci mogu da provode vreme sa ovim životinjama. Zainteresovani se mogu družiti sa njima kako god žele, mazeći ih, četkati ili se igrati.

Konj
Jedna farma konja u državi Njujork nudi poseban „Doživljaj sa konjima i kravama“ program u okviru kog pojedinci mogu da provode vreme sa ovim životinjama

Ukoliko niste raspoloženi da se igrate sa životinjama, možete ih i samo maziti s obzirom na to da je telesna temperatura krava malo viša od naše, dok je krvni pritisak niži, pa je fizički kontakt s njima opuštajući.

Ovakva interakcija sa životinjama je postala poznata metoda smanjivanja stresa i povezivanja sa prirodom.

Na sajtu pomenute Farme piše da su konji i krave osećajne životinje koje koriste govor tela za komuniciranje, i kada osete da ste srećni, tužni, izgubljeni, anksiozni ili uzbuđeni, odgovoriće vam bez osuđivanja, nepritisnute sopstvenim egom ili interesom.

Provođenje vremena sa ovim životinjama može vam doneti relaksaciju, isceljenje, udobnost, samosvest, ali i pomoći da izgradite asertivnost, samopouzdanje i prevaziđete svoje strahove.

Krava
Ovakva interakcija sa životinjama je postala poznata metoda smanjivanja stresa i povezivanja sa prirodom

Ovo iskustvo koštalo bi vas 300 dolara za sat i po vremena, ali ako vas zanimao samo maženje krava, cena za sat vremena bila bi 75 dolara. U obe varijante, sa sobom možete povesti prijatelja.

Ipak, iako ovo zvuči kao idealan vid terapije za ljubitelje životinje, postoji i druga strana priče.

Mario Beker, ekspert za ponašanje životinja govorio je o tome kako ovaj trend može da utiče i na same životinje.

– Krave su životinje koje beže, ne životinje koje se maze. Maženje sa ljudima jednostavno ne spada u prirodne potrebe krava – napomenuo je on.

Krava
Nikada neće saznati da joj je ostao dužan par desetina dolara

Imajući u vidu da je na sajtu Farme istaknuto da se oni trude da životinjama omoguće maksimalno prirodne uslove života u kojima će moći da formiraju snažne veze i prijateljstva kakva bi mogli da razviju i u divljini, zaključak koji se nameće sam po sebi jeste da se ta prijateljstva mogu javiti u različitim oblicima, veličinama, pa i vrstama.

Pratite nas na društvenim mrežama: Instagram, Facebook i Twitter i budite obavešteni o dešavanjima iz oblasti putovanja, turizma, ekologije i kulture.

Pretplati se
Obavesti o
guest

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare