Prema rezultatima najnovijeg istraživanja najbolje povezanih svetskih aerodroma, Minhenski aerodrom (Flughafen München) je skočio na veoma visoko peto mesto.

Ovaj se aerodrom našao na OAG listi svetskih habova (čvorišta) odmah iza aerodroma London Heathrow, Frankfurt, Čikago O’Hare i Amsterdam.

Godinu dana ranije Minhenski aerodrom je bio 11 na istoj toj listi, pa je ovaj skok na peto mesto zaista veliki uspeh. U saopštenju aerodromske press službe, kaže se da je Minhen u prethodnih 12 meseci bio povezan sa više od 260 destnacija širom sveta i da taj broj raste. Ovogodišnjem poboljšanju povezanosti minhenskog aerodroma najviše su doprinele nove interkontinentalne destinacije Osaka, Bogota i Dalas.

„Najviše koristi od ovako dobre povezanosti aerodroma imaće stanovnici Bavarske koji imaju veliki broj destinacija u svetu dostupnih zahvaljujući direktnim linijima sa minhenskog aerodroma“, izjavio je direktor aerodroma Majkl Kerkloh.

Putovanje avionom: Šta treba znati pre i tokom leta

Aerodrom u Minhenu je posle Frankfurta najprometniji nemački aerodrom. Ova dva aerodroma predstavljaju najvažnija čvorišta nemačke aviokompanije Lufthansa i cele Star Alijanse.

Inače, ovaj aerodrom je nazvan po političaru i guverneru Bavarske, Francu Jozefu Štrausu, za čije vladavine je pokrenuta inicijativa o njegovoj izgradnji. Iz Minhena se do aerodroma najlakše stiže sa S-Bahn linijama S1 ili S8 ili aerodromskim autobusima. Od glavne železničke stanice ovi autobusi saobraćaju na svakih 20 minuta u periodu od 06:20 do 21:40 h, a put traje oko 40 minuta. Cena karte je oko 10 evra i sa njom se možete voziti ceo dan.

Izvor: Aviatica.rs, Daljine.rs; naslovna fotografija: Flughafen München GmbH