Vesti

Na auto-putu „Princeza Ksenija“ više od milion vozila u 2022. godini

Put, automobil

Auto-put „Princeza Ksenija“ Bar-Boljare u Crnoj Gori od svog otvaranja do kraja 2022. godine prošlo je nešto više od milion vozila.

Kako se navodi u saopoštenju Monteputa, otvorena deonica auto-puta od svog otvaranja 21.7.2022. godine do 6.12.2022. godine posle ponoći ostvarila je protok od 1.016.890 vozila. Ukupan ostvareni prihod od putarina u ovom periodu iznosi 4.118.842 evra.

PROČITAJ:  Put Sofija-Solun postaje digitalni koridor za autonomna vozila

Na deonici auto-puta od mesta Smokovca do Mateševa promet vozila je u periodu od 30. decembra do 5. januara iznosio 46,68 hiljada, dok je ovoj godini auto-putem prošlo ukupno 31,99 hiljada vozila.

Podsećamo, nakon otvaranja auto-puta prvih sedam dana putarina je bila besplatna dok je nakon nedelju dana počela njena naplata koja za putnička vozila iznosi 3,5 evra, za motorcikle 1,5 evra, a za kamione i autobuse 17 evra.

Smanjen broj saobraćajnih nesreća

Iz Ministarstva kapitalnih investicija Crne Gore navode da sa povećanjem prosečne brzine na magistralnom putu M-2 Podgorica-Kolašin do koje je došlo nakon smanjenja protoka saobraćaja puštanjem u eksploataciju autoputa, nije došlo do povećanja broja saobraćajnih nezgoda. Naprotiv trend koji je uspostavljen prvih meseci 2022. godine je usporen.

„Naime, od početka 2022. godine do puštanja auto-puta u eksploataciju na magistralnom putu M-2 Podgorica-Kolašin desilo se ukupno 55 saobraćajnih nezgoda (u proseku 8,5 nesreća mesečno), pri čemu su 3 lica poginula, 6 lica teško povređeno i 33 lica lako povređeno. Nakon puštanja auto-puta u eksploataciju pa do 1. decembra 2022.god, na magistralnom putu M -2Podgorica-Kolašin desilo se ukupno 13 saobraćajnih nezgoda, pri čemu su 2 lica teško povređena, 14 lica lako povređeno i bez poginulih, dok je u istom periodu na auto-putu registrovano ukupno 9 saobraćajnih nezgoda, pri čemu je ukupno povređeno samo 4 lica i to dva teško i dva lako. Ukoliko posmatramo period od 14.jula do 1.decembra 2022. godine, uključujući magistralni put i auto-put, ukupni broj saobraćajnih nezgoda iznosi 22 (4,9 nezgoda mesečno), pri čemu je bilo 4 teško povređena lica i 16 lako povređenih lica, bez poginulih“, navodi se u saopštenju.

PROČITAJ:  Kolašin ove sezone nije imao ni jedan dan za skijanje

Podsećamo, ukupna dužina prve deonice auto-puta „Princeza Ksenija“ je 41,5 kilometra, sa 20 mostova na glavnoj trasi, devet mostova na rampama petlji, dva nadvožnjaka, osam podvožnjaka, 7,2 kilometra betonskih zidova, kao i 16 dvocevnih tunela.

Deonica od mesta Smokovca do Mateševa ima četiri petlje, sa naplatnim rampama, na kojima se ostvaruje veza auto-puta sa postojećim stanjem, a to su – Smokovac, Pelev Brijeg, Veruša i Mateševo.

Maksimalna brzina kretanja na ovoj deonici auto-puta ograničena je na 100 kilometara na sat.

Društveno-ekonomski efekat auto-puta

Ukupna investicija ove deonice duge četrdeset kilometara iznosi skoro milijardu evra koja je obezbeđena kreditom kineske Exim banke. Neki stručnjaci se pitaju da li postoji ekonomska isplativost ovog projekta s obzirom na to da prema nekim računicama potrebno je da 14 godina 24 sata dnevno 7 dana nedeljno svake 3 sekunde ovom deonicom prolazi jedno vozilo.

U izjavi s početka decembra prošle godine rukovodilac službe za naplatu putarine u Monteputu, Bojan Rondović, izjavio je da u zimskim mesecima prosečan broj vozila koji koristi usluge auto-puta na dnevnom nivou iznosi 5.250 i da su prihodi od putarina u zimskom periodu na dnevnom nivou oko 20.000 evra. Prema podacima iz saopštenja povodom prvih mesec dana rada auto-puta dnevni prihod, u tada letnjem periodu, iznosio je 43.500 evra.

PROČITAJ:  Kućni ljubimci preko granice: Kako sa psom ili mačkom u EU

Kako se u saopštenju Monteputa navodi povećanjem obima saobraćaja 2022. godine u odnosu na isti period 2021. godine na putnom pravcu od Podgorice do Kolašina i smanjenja broja saobraćajnih nezgoda pokazuje da je izgradnja auto-puta, pored drugih društveno-ekonomskih efekata, imala značajan efekat na smanjenje rizika nastanka saobraćajnih nezgoda.

Pratite nas na društvenim mrežama: Instagram, Facebook i Twitter i budite obavešteni o dešavanjima iz oblasti putovanja, turizma, ekologije i kulture.

Pretplati se
Obavesti o
guest

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare