Vesti

Niže cene rominga za zemlje u okruženju: mobilni internet drastično pojeftinio

Telefon, plaža

Mobilnim operaterima se od danas 1. jula 2019. godine određuje obaveza snižavanja cena rominga u mrežama Zapadnog Balkana i to na osnovu regionalnog sporazuma. Najviše će biti umanjena cena korišćenja interneta i to za oko 90% što je određeno rešenjem RATEL-a.

Tako su cene rominga u prvoj fazi od 1. jula do 31. decembra snižene tako da za minut razgovora za odlazne pozive sa prosečnih 28 dinara na prosečnih 11 dinara (60%), a cena SMS poruka je snižena sa prosečnih devet na prosečna četiri dinara (više 50%). Što se mobilnog interneta tiče prenos podataka po megabajtu je snižen sa oko 30 na oko četiri dinara (90% odsto).

Cene rominga mobilnih operatera: Pošto kilo interneta i da li sledi bankrot zbog poziva iz rominga

Treba istaći da za pozive u romingu neće biti naplaćivana uspostava veze, dok se za primljene poruke i poruke govorne pošte u SMS romingu neće obračunavati dodatni troškovi.

Novina je da se naplata odlaznih poziva vršići po sekundi, s tim što operateri mogu primeniti početni minimalni obračunski period koji ne može biti duži od 30 sekundi.

Naplata prenosa podataka u romingu vršiće se po kilobajtu, uz izuzetak poruka (MMS) koje se mogu naplaćivati po jedinici.

Postupak ukidanja rominga će se vršiti u nekoliko faza, počev od 1. jula ove pa do 30. juna 2021. godine, tako da je danas na snagu stupila prva faza dakle od 1. jula 2019. godine, potom sledi sledeća od 1. januara 2020. godine, pa od 1. jula 2020. godine, da bi od 1. jula 2021. došlo do potpunog ukidanja naknada za roming u regionu Zapadnog Balkana, odnosno korisnici će plaćati usluge rominga pod istim uslovima koji se primenjuju u domaćem saobraćaju.

Preporučujemo  Amsterdam smanjuje broj suvenirnica kako bi obuzdao dolaske turista

Od 1. januara 2020. godine se menja način obračuna troškova rominga, tako da će svi korisnici plaćati roming po principu koji podrazumeva zbir domaće cene plus roming naknadu. Od 1. jula 2020. uslediće dodatno snižavanje roming cena za dolazne pozive i prenos podataka za sve korisnike.

Preporučujemo  Sve više incidenata na letovima jer putnici ne žele da nose maske

Ukoliko putujete u šest zemalja Zapadnog Balkana, a to su Srbija, Albanija, Bosna i Hercegovina, Makedonija i Kosovo* znajte da od danas 1. jula možete očekivati niže cene rominga kako je predviđeno ovom, prvom, fazom.

Daljine.rs na društvenim mrežama

Ukoliko vam se sviđa naš sadržaj pratite Daljine.rs na društvenim mrežama
Pratite naše objave
Bez Instagrama se ne može
Čitajte šta tvitujemo

Komentarišite

Komentarišite

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.