Saveti za putovanja

Novi granični prelaz Usije (Golubac) – Moldava Nova (Rumunija) i to – trajektom

Golubačka tvrđava, autor: Mickey Mystique / Wikimedia

Novi granični prelaz između Usije (Opština Golubac, Srbija) i Moldave Nove (Rumunija) otvoren je za prelazak, te iako je izgrađen pre skoro 30 godina do sada nije koristio.

Tako, ukoliko živite u pograničnim opštinama, ako ste išli da vidite Golubačku tvrđavu, ili ste samo putnik namernik – sada postoji još jedan granični prelaz između Srbije i Rumunije. Međutim, treba da znate da je ovaj granični prelaz – rečni.

Dakle, voziće vas trajekt čime je uspostavljen rečni saobraćaj na ovom delu Dunava između opštine Golubac i opštine Moldava Nova u Rumuniji. U opštini Golubac kažu da su pribavili saglasnost nadležne rečne kapetanije za registrovanje reda vožnje trajektne linije na Dunavu zmeđu Moldave Nove (Rumunija) i Usija (opština Golubac, Srbija).

Što se tiče cene prevoza, od 20. januara 2020. godine svi koji žele da pređu ovaj prevoz trajektom platiće kao odrasli 3,5 evra u jednom smeru, odnosno 5 evra u oba smera. Deca i učenici u jednom smeru platiće 1,8 evra, a povratno 2,5 evra. Za studente cena je 2,5 odnosno 4 evra.

Što se tiče prevoznih sredstava, bitno je istaći da postoji cenovnik za bicikliste, verovatno zato što sa srpske strane, pored Golupca, prolazi EuroVelo 6 trasa odnosno staza, tako da bicikl s jednim putnikom košta 4 evra u jednom pravcu, odnosno 6,5 evra povratno, dok bicikl sa dva putnika košta 6,5 evra, odnosno 10 evra.

Ukoliko ste motorizovani u pravom smislu te reči, odnosno vozite motorcikl platićete evro skuplje u jednom pravcu u odnosu da ste popli biciklom, odnosno 5 evra, a povratak će vas stajati 7,5 evra ukoliko se radi samo o jednom putniku, dok je cena motorcikla sa dva putnika 7,5 evra u jednom pravcu, odnosno 11,5 u oba pravca.

PROČITAJ:  Trajekt za Zakintos: online kupovina karata, cena i red vožnje

Cena prevoza automobila sa putnicima iznosi u jednom pravcu 12,5 evra, odnosno 20 evra povratno, dok ukoliko vozite kampera sa putnicima cena prevoza je 19 evra, dok je povratna karta 30 evra.

Da biste se prevezli kombijem sa 9 osoba cena prevoza je ista kao i za kampera, što znači 19 evra u jednom pravcu i 30 u povratku, dok ukoliko kombi ima najviše 19 osoba cena je 23 evra u jednom pravcu, a 37,5 u povratku.

Za kamionete i kombije za prevoz robe cena je ista kao i za auto sa kamperom i bične kombije sa 9 putnika.

Polasci iz Moldove Nove su u 9.00 i 15.30 časova po rumunskom vremenu, dok su polasci iz Usije u Srbiji u 10.15 i 16.45 po srpskom vremenu, a brod koji će vas prevoziti zove se Baziaš 4.

Pratite nas na društvenim mrežama: Instagram, Facebook i Twitter i budite obavešteni o dešavanjima iz oblasti putovanja, turizma, ekologije i kulture.

Pretplati se
Obavesti o
guest

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare