Vesti

Obaveštenje o subvencijama za hotele u Srbiji: 10,5 miliona evra za hotelski sektor

hotel

Zaključkom Vlade Republike Srbije 05 br. 401-6733/2020-1 od 27. avgusta 2020. godine, usvojen je Program rasporeda i korišćenja subvencija za podršku radu hotelske industrije Srbije zbog poteškoća u poslovanju prouzrokovanih epidemijom bolesti COVID-19 izazvane virusom SARS-CoV-2, navodi se na sajtu Ministarstva.

Na osnovu navedenog Programa, dana 1. septembra 2020. godine, Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija raspisalo je Javni poziv za dodelu subvencija za podršku radu hotelske industrije Srbije zbog poteškoća u poslovanju prouzrokovanih epidemijom bolesti COVID-19 izazvane virusom SARS-CoV-2.

PROČITAJ:  Vaučeri za odmor u Srbiji za 2024. godinu

Sredstava subvencija se dodeljuju u iznosu 350 EUR po individualnom ležaju i 150 EUR po smeštajnoj jedinici u dinarskoj protivvrednosti obračunatoj po srednjem kursu Narodne banke Srbije na dan kada je državna pomoć dodeljena.

Maksimalan iznos sredstava koji se odobrava privrednom subjektu ne može biti veći od iznosa koji se dobija obračunom individualnih ležajeva i smeštajnih jedinica iz dokumentacije na osnovu koje je doneto rešenje o kategorizaciji hotela od strane Ministarstva.

Pravo na bespovratna sredstva ostvarili su kategorisani hoteli koji se nalaze u privatnom vlasništvu sa teritorija 68 jedinica lokalne samouprave.

PROČITAJ:  Grčka planira da oporezuje 145.000 smeštaja i poveća PDV

Osnovni preduslovi za sticanje prava za korišćenje subvencija su da nad privrednim subjektima nije pokrenut stečajni postupak, finansijsko restrukturiranje niti postupak likvidacije, kao i da se ne sprovodi postupak za unapred pripremljeni plan reorganizacije (UPPR).

Privredni subjekat gubi pravo na korišćenje subvencije ukoliko smanji broj zaposlenih za više od 10%, u periodu od 15.08.2020. godine zaključno sa 31.12.2020. godine, ne računajući zaposlene koji su sa privrednim subjektom zaključili ugovor o radu na određeno vreme pre 15.08.2020. godine za period koji se završava u periodu od 15.08.2020. godine do 31.12.2020. godine.

PROČITAJ:  Obavezna prijava za sve nekategorisane objekte u jedinice lokalne samouprave do 1. oktobra

Po izvršenoj proveri ispunjenosti uslova, komisija obrazovana rešenjem ministra, utvrdila je spisak privrednih subjekata kojima se odobravaju subvencije.

Na osnovu spiska privrednih subjekata kojima se odobravaju subvencije, potrebno je da navedeni privredni subjekti otvore posebne namenske dinarske podračune u Upravi za trezor u svojim filijalama u roku od 7 radnih dana od dana objavljivanja spiska na sajtu Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija.

PROČITAJ:  Rad na odmoru: Novi trend u hotelskoj industriji

Subvencije za 314 hotelskih objekata

Komisija ministarstva odobrila subvencije za 314 hotelskih objekata, od ukupno 520 podnetih zahteva, u cilju podrške poslovanju u uslovima epidemije korona virusa i za ovu namenu biće isplaćeno 1.241.746.099 dinara, odnosno 10.562.200 evra.

„Hotelima koji su ostvarili pravo na subvenciju biće uplaćeno 350 evra po individualnom ležaju i dodatnih 150 evra po sobi. Isplata bi mogla da počne već krajem sledeće sedmice“, rekao je ministar Ljajić za agenciju Tanjug i naglasio da je sektor turizma jedini posebno tretiran u ovoj krizi, s obzirom na to da je najviše pogođen, a naročito hotelska industrija.

„Ova sredstva će svakako puno pomoći da se lakše prebrode ekonomske posledice izazvane epidemijom korona virusa“, dodao je Ljajić.

Pravo na korišćenje subvencija imali su kategorisani hoteli u 68 jedinica lokalne samouprave.

PROČITAJ:  Spavački turizam: Gde otići i dobro se naspavati

Ovu mogućnost nisu mogli da ostvare objekti u planinskim i banjskim mestima, za koje se računa da su tokom letnjih meseci imali značajan broj domaćih gostiju, čime su delimično nadomestili gubitke zbog nedolaska stranih turista.

Pratite nas na društvenim mrežama: Instagram, Facebook i Twitter i budite obavešteni o dešavanjima iz oblasti putovanja, turizma, ekologije i kulture.

Pretplati se
Obavesti o
guest

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare