Vesti

Zeleni karton više nije potreban za ulazak u Bosnu i Hercegovinu

Zeleni karton odnosno zelena karta osiguranja

Zeleni karton više nije potreban za ulazak u Bosnu i Hercegovinu za građane Srbije i još 33 evropske države koji svojim automobilom putuju u BiH.

PROČITAJ:  Bratoljub: Novi granični prelaz između Srbije i Republike Srpske

Bosna i Hercegovina je postala potpisnica sporazuma “Podsistema registarske oznake” zajedno sa 33 zemlje članice EU, Švajcarskom, Andorom, Linhenštajnom, Norveškom, Islandom i Srbijom, a ova odluka će se primenjivati od 19. oktobra 2020. godine u skladu sa Odlukom Evropske komisije (EU) 2020/1358 оd 28.9.2020. godine, o primeni Direktive br. 2009/103/EZ Evropskog parlamenta i Veća u odnosu na provere osiguranja od građanskopravne odgovornosti u pogledu upotrebe motornih vozila koja se uobičajeno nalaze u Bosni i Hercegovini.

PROČITAJ:  Zeleni karton vam je potreban ako putujete u ove države

Ovo znači da zelenu kartu osiguranja neće morati da imaju uz sebe ni građani Bosne i Hercegovine koji svojim automobilom putuju u zemlje postpisnice sporazuma.

Zeleni karton, odnosno Zelena karta osiguranja, je međunarodna isprava kojom se potvrđuje posedovanje osiguranja od autoodgovornosti. Ovim obrascem dokazuje se da vozilo poseduje osiguravajuće pokriće u toku njegove upotrebe u inostranstvu i eventualne štete koja se pričini upravljanjem vozilom, a Bosna i Hercegovina dugo nije mogla biti primljena u “Podstistem registraske oznake” jer je udeo neregistrovanih vozila na njenim saobraćajnicama prelazio pet procenata.

PROČITAJ:  Ove države ne priznaju vozačku dozvolu Srbije

“Nakon višegodišnjih priprema i rada na uspostavljanju i ispunjavanju kriterijuma i određenih standarda prema evropskoj zajednici osiguravača u Briselu, Biro zelene karte u Bosni i Hercegovini je potpisao Multilateralni garantni sporazum kojim je Bosna i Hercegovina postala članica tzv. Podsistema registarske oznake”, saopšteno je iz organizacije “Biro ‘zelene karte’ BiH”.

Srbija je u junu 2011. godine, potpisala Multilateralni sporazum kojim je postala član “Podsistema registarske oznake” što znači da vozači iz Srbije mogu bez zelenog kartona ući u 33 države.

PROČITAJ:  Međunarodno ovlašćenje (dozvola) za upravljanje tuđim vozilom u inostranstvu i kako ga pribaviti

Od država u okruženju, zeleni karton potreban je još samo za ulazak automobilom u Severnu Makedoniju, Albaniju i Tursku.

Međutim, ukoliko putujete u BiH ili bilo koju drugu državu automobilom čiji niste vlasnik, biće vam potrebno međunarodno ovlašćenje za upravljanje tuđim vozilom u inostranstvu.

PROČITAJ:  SRĐAN ŠAJINOVIĆ: O putovanjima, bureku i drugim gorućim pitanjima

Daljine.rs na društvenim mrežama

Ukoliko vam se sviđa naš sadržaj pratite Daljine.rs na društvenim mrežama
Pratite naše objave
Bez Instagrama se ne može
Čitajte šta tvitujemo

Komentarišite

Komentarišite

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.