Vesti

Očekuje se normalizacija putovanja za EU i Zapadni Balkan

Ograda na graničnom prelazu

Jedanaest država članica EU, Bugarska, Kipar, Španija, Hrvatska, Nemačka, Grčka, Italija, Malta, Portugalija, Austrija i Slovenija, složilo se o principima koji će obezbediti slobodu sigurnog putovanja unutar EU nakon pandemije Covid-19, kroz najširi mogući koordinaciju turističkih politika i postepeno ukidanje granične kontrole.

Sporazum je objavljen nakon videokonferencije koja je održana između ministara spoljnih poslova, a ministri su u zajedničkoj izjavi naveli: „Sloboda kretanja i putovanja po Evropi je osnovni deo evropskog projekta“.

U skladu sa smernicama koje je nedavno objavila Evropska komisija za obnovu turizma i saobraćaja u periodu posle Covid-19, sporazum ministara usredsređen je na fazni i koordinirani pristup ukidanju kontrole na unutrašnjim granicama, kako bi se građani slobodno kretali u Uniji i mogli da se vrate kućama.

Četiri principa za putovanja unutar Evropske unije

Prema zajedničkoj izjavi dogovorena su četiri principa:

  • Pristup u faznim koracima, koordiniran i dogovoren između država članica EU, kako bi se postigla postepena normalizacija prekograničnog putovanja.
  • Istražiti načine omogućavanja putovanja uz izbegavanje porasta (koronavirusnih) infekcija.
  • Osigurati da građani EU ne mogu samo slobodno putovati unutar Evrope, kao i da se mogu sigurno vratiti kući. „Dakle, moramo usko da koordiniršemo u pogledu uslova ukidanja pravila zadržavanja i karantina kao i u vezi sa obnavljanjem usluga prevoza… takođe će biti važno da radimo na zajedničkom razumevanju zdravstvenih standarda i procedura.“
  • Obnavljanje slobode prekograničnog kretanja može se postići progresivno, pod uslovom da se trenutni pozitivni trendovi nastave i dovodu do uporedivih epidemioloških situacija u zemljama porekla i odredišta.

„Pozivamo turističke agencije i povezane pojedince da iskoriste naredne nedelje kako bi preduzeli odgovarajuće mere predostrožnosti kako bi zaštitili putnike nakon što se povrati sloboda kretanja i putovanja. Verujemo da je to presudni element za obnovu poverenja javnosti u sigurnost putovanja“, kaže se u zajedničkoj izjavi.

PROČITAJ:  Španski gradovi uvode rezervaciju mesta na plaži putem mobilne aplikacije

Štaviše, ministri su izrazili „zajednički cilj“ da što je moguće bliže koordinišu svoj pristup među evropskim partnerima – iako se situacija koja se tiče pandemije Covid-19 i dalje razlikuje od zemlje do zemlje, a u cilju obnove slobode kretanja i bezbednosti putovanja u bliskoj budućnosti.

Očekuje se da će se u danas 19. maja održati druga video-konferencija između svih ministara spoljnih poslova regiona (države članice EU i zemalja zapadnog Balkana: Srbija, Severna Makedonija, Bosna i Hercegovina, Albanija, Crna Gora), kako bi se razmotrilo pažljivo vraćanje u normalu i uzajamno korisne saradnje.

Govoreći za RND, grčki ministar inostranih poslova Nikos Dendias, rekao je da je Grčka uspela da ostane sigurna zemlja za svoje građane tokom pandemije.

„Takođe želimo da to ostane sigurno za turiste – naše goste, za koje se nadamo da će dočekati da ponovo uživaju u Grčkoj„, rekao je ministar Dendias.

Pratite nas na društvenim mrežama: Instagram, Facebook i Twitter i budite obavešteni o dešavanjima iz oblasti putovanja, turizma, ekologije i kulture.

Pretplati se
Obavesti o
guest

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare