Vesti

Oko 4.000 turista iz Srbije na moru, a verovatno su na plaži

Mugla, Turska

Broj turista iz Srbije koji trenutno letuje u Grčkoj i Turskoj je oko 4.000, od toga je oko 3.000 u Grčkoj i oko hiljadu u Turskoj, izjavio je direktor Asocijacije turističkih agencija Srbije (YUTA) Aleksandar Seničić.

On je kazao da je sezona za turističke agencije i firme zbog pandemije covid-19 neizvesna i da će slabije agencije teško preživeti njene posledice, ali očekuje da će broj putnika porasti kada se otvori granica Srbije sa Severnom Makedonijom, uspostavi se avio-saobraćaj i krenu čarter-letovi.

  Odgovor Milke Kresoja na odgovor našeg autora povodom članka "Teslin toranj na planini Rtanj: Sumrak prirode i svesti"

Nekom giros, a nekome kebab

„Turisti koji su otputovali u Grčku i Tursku nemaju problema, ali je njihov broj nedovoljan da bi male agencije izdržale manjak prihoda nastao zbog pandemije“, rekao je Seničić za agenciju Beta.

On je naveo da su turisti koji su autobusima iz Novog Pazara otputovali na sever Turske, „sporadično testirani“, putnici za Grčku dva-tri dana nisu testirani, a sada se to i tamo radi „takođe sporadično“.

  Kako je korona uništila travel blogere

Seničić je dodao da probleme prave tabloidni mediji u Srbiji koji senzacionalistički izveštavaju o manjim problemima koje imaju turisti i koji nisu neuobičajeni, pri tome verovatno nije mislio na Daljine.rs.

Putno osiguranje za koronu

Seničić je dodao da će uskoro, na predlog YUTA, biti moguće putno zdravstveno osiguranje putnika i za slučaj potrebe testiranja na virus COVID-19, lečenje i transport ako je to potrebno nazad do Srbije „što je dodatni faktor sigurnosti boravka u inostranstvu“.

  Tri scenarija za putovanja i turizam zbog korona virusa

YUTA, kako je Senčić istakao, neće odustati od zahteva da država pomogne turističkoj privredi, pa i agencijama, što je bilo nagoveštavano prvim paketom državne pomoći Srbije, ali se od toga odustalo.

Daljine.rs na društvenim mrežama

Ukoliko vam se sviđa naš sadržaj pratite Daljine.rs na društvenim mrežama
Booking.com