Vesti

Svetski turizam u gubitku kao nikada ranije

Mobilni, slikanje

Turizam u svetu je u značajnom gubitku zbog pandemije virusa korone. Broj međunarodnih dolazaka smanjen je do kraja aprila za 44 odsto u odnosu na isti period lane, a gubitak u prihodima od turizma je 195 milijardi dolara, navodi Svetska turistička organizacija (UNWTO).

Očekivalo se da će april 2020. godine, pored pandemije, zbog uskršnjih praznika malo „izvaditi situaciju“, ali zbog opštih restrikcija koje su uvele države i zaključavanja širom sveta, obaveznih karantina i zatvaranja granica, pad međunarodnih turističkih dolazaka je u aprilu iznosio neverovatnih 97 odsto.

Na početku pandemije, u martu, pad na svetskom nivou iznosio je 55 odsto. Od aprila se stvari drastično menjaju, ali i epidemiološka situacija, tako da mnoge države ukidaju ograničenja putovanja, pogotovo one koje zavise od turizma. UNWTO ističe da se „vidi neka nada“, ali da je situacija još uvek neizvesna i nezahvalna za bilo kakve prognoze.

UNWTO preporučuje da njihove članice, odnosno države članice i njihove vlade, dok traje smanjeni promet rade na „restartu“ turističkih politika i strategija, te kada se stvore uslovi da se turizam nesmetano razvija snažno pomognu njegov oporavak i opstanak i zaštite radna mesta, pogotovo u onim zemljama koje zavise od turizma.

Zumbul, dobrodošli
Drumovi će poželjeti turista, ali turista više biti neće

„Nagli i snažan pad broja turista preti milionima radnih mesta i ekonomiji te je vitalno važno da ponovno pokretanje turizma postane prioritet i njime se upravlja odgovorno, štiteći najugroženije i brinući o zdravlju i sigurnosti. Sve dok se turizam ponovno ne pokrene, pozivamo na snažnu podršku sektoru i pozdravljamo korake koje preduzimaju i Eevropska unija i pojedine zemlje, uključujući Francusku i Španiju, kako bi ekonomski podržali turizam i izgradili temelje za oporavak“, izjavio je glavni sekretar UNWTO-a Zurab Pololikašvili.

Azija i Pacifik najviše pogođeni, Evropa desetkovana

Podaci UNWTO ukazuju da su do kraja aprila pandemijom najviše bili pogođeni turizam Azije i Pacifika. U ovoj regiji je došlo 51 odsto manje stranih turista nego u istom periodu 2019. godine, a prognozirao se značajan rast pre pandemije, tačnije Azija je zabeležila najveći porast putovanja u svetu u prvih osam meseci 2019. godine od šest odsto.

Evropa je na drugom mestu po padu poseta koji iznosi 44 odsto. Turizam nekih evropskih država, poput Grčke i Italije, snažno su pogođene posledicama pandemije i njihov turistički sektor trpi velike gubitke. Procene iz aprila su da će turizam Srbije izgubiti oko 300 miliona evra zbog nemogućnosti putovanja i stranih dolazaka, a hotelijeri u Srbiji se žale da im je sredinom juna popunjenost bila malo iznad 10 odsto.

Izaberite gde ne možete da trošite novac

Iz ove organizacije naglašavaju da su početkom maja predvideli da bi se turizam u 2020. mogao suočiti sa potencijalnim padom ukupnog broja međunarodnih turista od 60 do 80 odsto, u zavisnosti kako će se ograničenja putovanja ukidati, te su s toga predložili smernice za oporavak turizma.

Dodaje se da je ipak od sredine maja registrovan porast broja destinacija koje se postepeno otvaraju uz značajne mere bezbednosti i higijene, kao i da su primetne politike za podsticaj domaćeg turizma.

Podsećamo, prošle godine je ukupni broj turista bio 12,31 milijarde posetilaca, što je predstavljalo povećanje od 4,6 odsto u odnosu na prethodnu 2018. godinu, od čega je bruto prihod svetskog turizma dostigao je iznos od 5,8 biliona američkih dolara, što predstavljalo 6,7 odsto globalnog BDP-a

Pratite nas na društvenim mrežama: Instagram, Facebook i Twitter i budite obavešteni o dešavanjima iz oblasti putovanja, turizma, ekologije i kulture.

Pretplati se
Obavesti o
guest

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare