Po belom svetu

Otkrivena drevna Teneja koja je do sada postojala samo u predanjima o Troji

Da je otkrivena drevna Teneja Ministarstvo kulture Grčke saopštilo je juče i navelo su da su arheolozi locirali prve konkretne ostatke izgubljenog drevnog grada. Teneju su, prema grčkom predanju, osnovali trojanski ratni zarobljenici nakon što su Grci uništili Troju.

Istraživanja u toku kojih su otkriveni ostaci Teneje trajala su u toku septembra i oktobra na Peloponezu i predstavljaju dokaz postojanja ovog drevnog grada, za koji se do sada znalo samo iz antičkih tekstova.

Prema navodima Asošijejted Presa, otkriveni ostaci uključuju zidove, otvore za vrata, kamene podove kuća, kao i keramiku korišćenu kao pokućstvo i više od 200 novčića koji datiraju iz 4. veka pre nove ere.

Među ostacima je nađena i keramička posuda sa ostacima dva ljudska fetusa, što je prilično neobično, budući da su stari Grci mrtve sahranjivali na grobljima van zidina gradova.

Teneja, Grčka
Istraživanja će se nastaviti na grobljima koja okružuju drevnu Teneju, Autor: ChrisO/El_Greco

Glavni arheolog Elena Korka, koja je vršila istraživanja u tom području od 2013. godine, rekla je da je njen tim iskopavao ostatke groblja u okolini Teneje sve do ove godine. Inače, na jednoj od tih lokacija 2010. godine krijumčari antikviteta iskopali su dve statue iz 6. veka pre nove ere, i pokušali da ih prodaju za 10 miliona evra.

Korka je navela da će se istraživanje nastaviti na grobljima koja okružuju drevnu Teneju, nedaleko od sela Hiliomodi koje se nalazi na oko 100 kilometara od Atine, gde su arheolozi ove godine otkrili devet grobnica u kojima su nađeni zlato, bakar, nakit, grnčarija i kovanice.

– Izgleda da su građani koji su naseljavali ovaj prostor bili izuzetno imućni, najverovatnije zahvaljujući trgovini, što je i logično s obzirom na poziciju između glavnih gradova Korintije i Argosa, na severoistoku Peloponeza – istakla je Korka.

PROČITAJ:  Sledeći Forum drevnih civilizacija biće održan u Teheranu

O Teneji do sada nije bilo mnogo toga poznatog, izuzev antičkih referenci da su njeni prvi stanovnici bili trojanski zarobljenici kojima je Agamemnon dozvolio da sagrade sopstveni grad.

– U ostacima grada našli smo jedinstvene oblike grnčarije sa istočnjačkim uticajem, što govori o drugačijem načinu razmišljanja njegovih stanovnika koji su održavali veze i sa Istokom i sa Zapadom, formirajući drugačiji identitet – objašnjava Elena Korka.

Teneja ne samo da je preživela rimsko uništavanje susednog Korinta 146. godine pre nove ere, već je pod rimskom vlašću i procvetala. Najverovatnije je pretrpela veću štetu tokom invazije Gota krajem 4. veka nove ere, posle čega je, dva veka kasnije, bila napuštena.

Troja je antički grad, za koju se do njenog otkrića od Hajnriha Šlimana, takođe smatralo da postoji samo u Homerovim predanjima o Trojanskom ratu. Danas je turska turistička meka.

Pratite nas na društvenim mrežama: Instagram, Facebook i Twitter i budite obavešteni o dešavanjima iz oblasti putovanja, turizma, ekologije i kulture.

Pretplati se
Obavesti o
guest

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare