Vesti

Turisti navaljuju u Troju kao da već jednom nije bila uništena

Trojanski konj

Broj turista koji su došli u obilazak nekadašnjeg poprišta Trojanskog rata udvostručio se nakon što je Turska proglasila 2018. godinom Troje, pri čemu je ovo mesto već bilo top destinacija za putnike iz celog sveta.

Ovaj antički grad u blizini provincije Čanakale u severozapadnoj Turskoj, koji je opisao još autor Ilijade i Odiseje, na listi Svetske baštine Uneska našao se pre 20 godina, pa Turska ovu godinu obeležava kao poseban jubilej.

Od početka godine, Troju je posetilo više od 233.000 ljudi, dok je broj njenih posetilaca prošle godine u istom periodu bio oko 136.000. Najveća gužva bila je u aprilu, kada je legendarni grad obišlo 51.000 njih, a slično interesovanje očekuje se i na jesen, budući da je za avgust (ili septembar) planirano otvaranje Muzeja Troje.

Buduća turistička atrakcija prostiraće se na 10.000 kvadratnih metara, što je Tursku koštalo 50 miliona lira (11 miliona dolara) na kojima će biti predstavljene arheološke iskopine antičkog grada, kao i kolekcija zlatnog nakita, oružja, vrčeva i dijadema, poznatija kao Prijamovo blago.

Među posetiocima iz svih krajeva sveta našle su se i brojne poznate ličnosti, pa je tako prošle nedelje proslavu Godine Troje upriličila i glumica Megan Foks, koja je je bila na snimanju dokumentarnog filma Mitovi i misterije sa Megan Foks.

Stara 4.000 godina, Troja predstavlja jedno od najpoznatijih arheoloških nalazišta na planeti, a prva iskopavanja obavio je nemački arheolog Hajnrih Šliman, još sedamdesetih godina 19. veka. Oni koji su ga sledili, otkrili su više gradova poteklih iz različitih perioda istorije, a jedan od onih ranijih, nazvan Troja VIIa, smatra se homerskom Trojom, odnosno mestom sukoba koji su se vodili između Ahajaca i Troje, u 12. veku.

PROČITAJ:  Ruski turisti sve manje posećuju Evropu

 

Izvor: DailySabah

Pratite nas na društvenim mrežama: Instagram, Facebook i Twitter i budite obavešteni o dešavanjima iz oblasti putovanja, turizma, ekologije i kulture.

Oznake
Pretplati se
Obavesti o
guest

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare