Srbija Vesti

Otvorena brodska turistička linija Kladovo – Drobeta Turnu Severin

Posle više od tri decenije ponovo je otvorena brodska linija između Srbije i Rumunije, što je ozvaničeno isplovljavanjem turističkog broda „Horizont“ iz međunarodnog putničkog pristaništa “Kladovo” prema rumunskom gradu Drobeta Turnu Severin, inače energetskom središtu ove zemlje. Na prvu vožnju u trajanju od 15 minuta, u Rumuniju je besplatno krenulo 30 putnika.

Đerdap: Šta povezuje Decebalovu glavu, Trajanov most i tablu i hidro-elektranu

Sa međunarodnog putničkog pristaništa “Kladovo” polasci će svakoga dana biti u 9, 14 i u 21 čas. Cena karte u jednom pravcu je 600 dinara, dok povratna košta 900 dinara.

Za prva tri meseca ove godine opštinu Kladovo posetilo je 15 odsto više turista nego u istom periodu prethodne godine, što je statistika koja obavezuje da se ovaj trend i nastavi.

Kladovo Dunav
Dunav kod Kladova, Autor: Cveleglg / Wikipedia

„Planiramo da oplemenimo ponudu, jer je turizam naša najznačajnija grana i naša vizija kojom želimo da stavimo Kladovo na turističku mapu, ne samo istočne Srbije nego i cele Srbije“, istakao je Saša Nikolić, predsednik opštine Kladovo.

PROČITAJ:  Golubačka tvrđava je otvorena za posetioce, ovo su cene ulaznica

Nova turistička atrakcija imaće i pozitivne efekte na porast broja gostiju u opštini Kladovo u kojoj često borave rumunski turisti, pa se s razlogom očekuje da će brod Horizont imati i dosta putnika iz Turnu Severina.

Očekuje se da će međunarodna brodska linija olakšati put turistima i iz Srbije i iz Rumunije, a smanjiće se i gužve na graničnom prelazu “Đerdap”.

Fetislam tvrđava kod Kladova
Fetislam (Novigrad) ili Kladovski Grad se nalazi nekoliko kilometara od Kladova. Mali Grad, podignut je 1524. godine kao polazište za osmansko osvajanje susednih mađarskih gradova Severina i Erdelja odnosno invazije na Transilvaniju. Foto: Uroš Nedeljković

Turnu Severin se nalazi na obali Dunava, na njegovom izlasku iz Đerdapa, pa je Kladovo tačno naspram njega. Iza grada se šire krajnja pobrđa Karpata, a južno se pruža Vlaška nizija. Severin je poznat po svom brodogradilištu i monumentalnom rimskom kamenom mostu koji je u vreme cara Trajana povezivao Severin i Kladovo, preko Dunava.

Severin Rumunija
Ostaci rimskog utvrđenja u Severinu, Autor: Denis Barthel / Wikipedia

Nedaleko kod Kladova, na obali Dunava nalazi se Fetislam, srednjevekovna tvrđava koja je u izuzetno zapuštenom stanju i koja čeka obnovu, nadamo se bolju nego Golubački grad.Booking.com

Pratite nas na društvenim mrežama: Instagram, Facebook i Twitter i budite obavešteni o dešavanjima iz oblasti putovanja, turizma, ekologije i kulture.

Pretplati se
Obavesti o
guest

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare