Vesti

Uzajamno priznavanje i zamena vozačkih dozvola Srbije i Kine

Kina

Sporazum o uzajamnom priznavanju i zameni vozačkih dozvola između Srbije i Kine potpisan je putem video linka. Sporazum za vozačke dozvole dve vlade potpisali su ministar unutrašnjih poslova Srbije i ministar javne bezbednosti Kine.

PROČITAJ:  Poskupljenje putarine od Beograda do Čačka i novi popusti za ENP

Po potpisivanju sporazuma 27. maja, srpski ministar je istakao da će se ovim sporazumom olakšati rešavanje važnog životnog pitanja kako za srpske državljane u Narodnoj Republici Kini, tako i za kineske državljane u Republici Srbiji, navodi se u saopštenju.

Podsećamo, Kina do sada nije priznavala vozačke dozvole izdate u Srbiji, kao ni Vijetnam, Tajland, Mongolija, Nigerija, Uganda, Burundi, Ruanda i Namibija.

Do sada je jedini način da kao građanin Republike Srbije vozite automobil da morate lično podneti zahtev za izdavanje kineske vozačke dozvole, koja je privremena i važi samo tri meseca. Ova privremena vozačka dozvola se ne može produžiti, a posle toga možete da se slikate – verovatno za kinesku vozačku dozvolu.

PROČITAJ:  Grčki TAG uređaj za plaćanje putarine i naručivanje na adresu u Srbiji

„Izuzetno smo zadovoljni što će se ovim sporazumom i za naše državljane koji rade u Narodnoj Republici Kini, a kojih je sve više, omogućiti zamena srpske za kinesku vozačku dozvolu, bez polaganja vozačkog ispita, za određene kategorije vozila. Sporazumom će se omogućiti ne samo skraćenje procedura i lakše obavljanje profesionalnih i privatnih obaveza, već će naši građani uštedeti i sredstva potrebna za polaganje vozačkog ispita i dobijanje vozačke dozvole“, istakao je ministar Vulin.

Pratite nas na društvenim mrežama: Instagram, Facebook i Twitter i budite obavešteni o dešavanjima iz oblasti putovanja, turizma, ekologije i kulture.

Pretplati se
Obavesti o
guest

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare