Vesti

Ovo je najgora godina u istoriji avijacije

Skok iz aviona

Avio-indusutrija će ove godine izgubiti preko 84 milijarde dolara, što je čini najgorom godinom u istoriji avijacije, saopštila je Međunarodna asocijacija vazdušnog saobraćaja (IATA) objavivši najnoviju procenu stanja u avio-industriji zbog pandemije korona virusa.

Svakoga dana tokom trajanja pandemije sektor vazdušnog saobraćaja u svetu gubi 230 miliona evra, dok će gubici 2021. godine iznositi 21 milijardu dolara. Primera radi, sektor avio-industrije je tokom svetske finansijske krize 2008. i 2009. godine izgubio 31 milijardu dolara.

„Ako se uzme u obzir procena da će ove godine biti prevezeno 2,2 milijardi potnika to znači da će avio-kompanije izgubiti 37,54 dolara po svakom putniku“, rekao je je Aleksandar de Žunijak, generalni direktor IATA i dodao da je zbog toga veoma važno da države pomognu avio-kompanijama. „Pomoć je od vitalnog značaja jer avio-kompanije velikom brzinom ostaju bez tekućih sredstava“, zaključuje Žunijak.

PROČITAJ:  Tri scenarija za putovanja i turizam zbog korona virusa

Najgore je prošlo

Podsećamo, IATA je ranije saopštila da je globalni avio-saobraćaj opao za 80 odsto, umesto 65 odsto koliko su bile ranije prognoze. Međutim, IATA smatra da je najgore prošlo pod uslovom da ne bude drugog talasa pandemije korona virusa.

Najveći izazov je oporaviti tražnju za putovanjima. Avio-saobraćaj u aprilu 2020. godine bio samo 5 odsto tražnje u odnosu na isti period 2019. godine.

Industrija se postepeno i vidljivo oporacvlja, a prema procenama do kraja 2020. godine biće ostvareno nešto manje od 55 odsto ostvarenih prihoda po putničkom kilometru u odnosu na 2019. godinu.

Problemi tokom leta
Izgleda da je nagore prošlo, ali ne zna se da li će biti drugog talasa pandemije korona virusa

Isto tako, broj putnika će biti oko 2,25 milijardi što je na nivou 2006. godine. IATA navodi da raspoloživ kapacitet ne može brzo da se oporavi, te će pa će avio-industrija ovu godinu završiti sa padom od preko 40 odsto.

Nakon decenije dobrog poslovanja, avio-kompanije su ušle u 2020. godinu u dobrom finansijskom stanju. Nivoi dugova su bili relativno niski, oko 430 milijardi dolara. Finansijske mere koje su vlade država uputile avio-kompanijama povećale su njihova dugovanja za 120 milijardi dolara, tako da sada ukupan dug iznosi 550 milijardi dolara, što je 92 odsto očekivanog u 2021. godini.

Niska cena goriva kao olakšavajuća okolnost

Trenutna niska cena avio-goriva predstavlja izvesno olakšanje, Međutim, troškovi ne padaju podjednako brzo kao tražnja i prihodi.

Prihodi su opali na polovinu, dok su troškovi niži za 34 odsto. Izuzimajući cenu goriva kao faktor, troškovi su čak porasli za 14 odsto.

Međutim, kargo odnosno teretni saobraćaj stoji dobro i opao je samo za 10 dosto. S druge strane tražnja za ovim uslugama je ostala ista ili je čak povišena što je dovelo do rasta cena kargo saobraćaja, tako da se očekuje prihod od 110 milijardi dolara.

Pratite nas na društvenim mrežama: Instagram, Facebook i Twitter i budite obavešteni o dešavanjima iz oblasti putovanja, turizma, ekologije i kulture.

Pretplati se
Obavesti o
guest

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare