Vesti

Tri scenarija za putovanja i turizam zbog korona virusa

Putovanja i turizam

Svetski savet za putovanja i turizam (WTTC) predstavio je tri moguća scenarija putovanja i turizma kao privredne delatnosti i ishoda koji se mogu dovesti do mnogih posledica, a najviše gubitaka radnih mesta zbog lokalnih i globalnih ograničenja putovanja usled pandemije Covid-19.

Prema WTTC-u, u najgorem scenariju, gde će ograničenja putovanja biti ukinuta nakon leta, uticaj bi bio značajniji, što će dovesti u opasnost ukupno 197,5 miliona radnih mesta u turizmu.

„Duboko smo pogođeni zbog gubitka mnogih života i razarajućeg uticaja pandemije Covid-19 na porodice širom sveta“, rekla je predsednica i izvršna direktorka WTTC-a, Glorija Gevara, i dodala da je pandemija imala loš globalni socio-ekonomski uticaj, što preti milionima zaposlenih čiji životi zavise od uspeha sektora putovanja i turizma.

Predviđanja gubitaka sektora turizma i putovanja u odnosu na scenarija, izvor: WTTC.org
Predviđanja gubitaka sektora turizma i putovanja u odnosu na scenarija, izvor: WTTC.org

Tri scenarija za turizam i putovanja zbog pandemije korona virusa

Najgori scenario: Trenutna ograničenja počinju da se smanjuju od septembra za kraća i regionalna putovanja, od oktobra za srednja i od novembra za dugačka putovanja.

Prema ovom scenariju, u globalnom sektoru putovanja i turizma moglo bi biti izgubljeno 197,5 miliona radnih mesta, uz gubitak od 5.543.000 milijarde dolara globalnog BDP-a. U međuvremenu, svetski međunarodni dolasci pretrpeli bi snažan pad od 73 odsto, a domaći dolasci opali za 64 odsto.

Osnovni scenario: Trenutna ograničenja koja počinju da se smanjuju od juna za regionalna putovanja, od jula za kratka putovanja ili regionalna putovanja, od avgusta za srednja putovanja i od septembra za duga putovanja.

Prema ovom scenariju, u globalnom sektoru putovanja i turizma moglo bi biti izgubljeno 121,1 milion radnih mesta, uz gubitak globalnog BDP-a od 3.435.000 milijardi dolara. U međuvremenu, broj posetilaca na svetu smanjio bi se za 53 procenata za međunarodne dolaske i za 34 odsto za domaće dolaske.

U najboljem slučaju: Trenutne mere koje počinju da se ukidaju od juna za kratka i regionalna putovanja, od jula za srednje daleka putovanja i od avgusta za daleka putovanja.

Prema ovom scenariju, ukupno 98,2 miliona radnih mesta moglo bi biti izgubljeno u sektoru putovanja i turizma, što je polovina najgoreg scenarija, uz gubitak od 2.686.000 milijardi dolara globalnog BDP-u. U međuvremenu, globalni broj posetilaca smanjio bi se za 41 procenat za međunarodne dolaske i za 26 procenata za domaće dolaske.

PROČITAJ:  Države koje najviše zavise od turizma i ne samo one

Nadamo se najboljem

Prema WTTC-u, najbolji scenario za globalni sektor putovanja i turizma i dalje može biti postignut ako vlade širom sveta slede njihove smernice i plan u četiri tačke, koji uključuje momentalno uklanjanje i zamenu bilo kakvih karantinskih mera, sa „vazdušnim koridorima“ sa zemljama sa sličnim epidemiološkim stanjima, usvajanje globalnih protokola o zdravlju i bezbednosti, kao što je inicijativa „Sigurna putovanja“, primena strategije brzog testiranja kako bi se smanjilo širenje korona virusa, kao i veća i održiva saradnja između javnog i privatnog sektora kako bi se osigurao koordinisani globalni pristup krizi.

Podsećamo, ukupni broj turista na globalnom nivou u 2019. godini dosegao je brojku od 12,31 milijarde posetilaca, što je povećanje od 4,6 odsto u odnosu na prethodnu 2018. godinu. Bruto prihod globalnog turizma dostigao je iznos od 5,8 biliona američkih dolara, što predstavlja 6,7 odsto globalnog BDP-a, a smanjenje je za 0,1 odsto u odnosu na prethodnu godinu, sve uključujući domaće, kao i posete iz inostranstva.

Međutim, usled pandemije korona virusa, 2020. godina je izuzetno loša po turizam i putovanja. „Nažalost, naše nove projekcije otkrivaju dubinu dugoročnog uticaja sa kojim se suočava globalna industrija putovanja i turizma ukoliko se ograničenja putovanja nastave tokom dužeg vremenskog perioda“, rekla je Gevara.

Pratite nas na društvenim mrežama: Instagram, Facebook i Twitter i budite obavešteni o dešavanjima iz oblasti putovanja, turizma, ekologije i kulture.

Pretplati se
Obavesti o
guest

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare