Vesti

Tri scenarija za putovanja i turizam zbog korona virusa

Putovanja i turizam

Svetski savet za putovanja i turizam (WTTC) predstavio je tri moguća scenarija putovanja i turizma kao privredne delatnosti i ishoda koji se mogu dovesti do mnogih posledica, a najviše gubitaka radnih mesta zbog lokalnih i globalnih ograničenja putovanja usled pandemije Covid-19.

Prema WTTC-u, u najgorem scenariju, gde će ograničenja putovanja biti ukinuta nakon leta, uticaj bi bio značajniji, što će dovesti u opasnost ukupno 197,5 miliona radnih mesta u turizmu.

„Duboko smo pogođeni zbog gubitka mnogih života i razarajućeg uticaja pandemije Covid-19 na porodice širom sveta“, rekla je predsednica i izvršna direktorka WTTC-a, Glorija Gevara, i dodala da je pandemija imala loš globalni socio-ekonomski uticaj, što preti milionima zaposlenih čiji životi zavise od uspeha sektora putovanja i turizma.

Predviđanja gubitaka sektora turizma i putovanja u odnosu na scenarija, izvor: WTTC.org
Predviđanja gubitaka sektora turizma i putovanja u odnosu na scenarija, izvor: WTTC.org

Tri scenarija za turizam i putovanja zbog pandemije korona virusa

Najgori scenario: Trenutna ograničenja počinju da se smanjuju od septembra za kraća i regionalna putovanja, od oktobra za srednja i od novembra za dugačka putovanja.

Prema ovom scenariju, u globalnom sektoru putovanja i turizma moglo bi biti izgubljeno 197,5 miliona radnih mesta, uz gubitak od 5.543.000 milijarde dolara globalnog BDP-a. U međuvremenu, svetski međunarodni dolasci pretrpeli bi snažan pad od 73 odsto, a domaći dolasci opali za 64 odsto.

Osnovni scenario: Trenutna ograničenja koja počinju da se smanjuju od juna za regionalna putovanja, od jula za kratka putovanja ili regionalna putovanja, od avgusta za srednja putovanja i od septembra za duga putovanja.

Prema ovom scenariju, u globalnom sektoru putovanja i turizma moglo bi biti izgubljeno 121,1 milion radnih mesta, uz gubitak globalnog BDP-a od 3.435.000 milijardi dolara. U međuvremenu, broj posetilaca na svetu smanjio bi se za 53 procenata za međunarodne dolaske i za 34 odsto za domaće dolaske.

U najboljem slučaju: Trenutne mere koje počinju da se ukidaju od juna za kratka i regionalna putovanja, od jula za srednje daleka putovanja i od avgusta za daleka putovanja.

Prema ovom scenariju, ukupno 98,2 miliona radnih mesta moglo bi biti izgubljeno u sektoru putovanja i turizma, što je polovina najgoreg scenarija, uz gubitak od 2.686.000 milijardi dolara globalnog BDP-u. U međuvremenu, globalni broj posetilaca smanjio bi se za 41 procenat za međunarodne dolaske i za 26 procenata za domaće dolaske.

PROČITAJ:  Države koje najviše zavise od turizma i ne samo one

Nadamo se najboljem

Prema WTTC-u, najbolji scenario za globalni sektor putovanja i turizma i dalje može biti postignut ako vlade širom sveta slede njihove smernice i plan u četiri tačke, koji uključuje momentalno uklanjanje i zamenu bilo kakvih karantinskih mera, sa „vazdušnim koridorima“ sa zemljama sa sličnim epidemiološkim stanjima, usvajanje globalnih protokola o zdravlju i bezbednosti, kao što je inicijativa „Sigurna putovanja“, primena strategije brzog testiranja kako bi se smanjilo širenje korona virusa, kao i veća i održiva saradnja između javnog i privatnog sektora kako bi se osigurao koordinisani globalni pristup krizi.

Podsećamo, ukupni broj turista na globalnom nivou u 2019. godini dosegao je brojku od 12,31 milijarde posetilaca, što je povećanje od 4,6 odsto u odnosu na prethodnu 2018. godinu. Bruto prihod globalnog turizma dostigao je iznos od 5,8 biliona američkih dolara, što predstavlja 6,7 odsto globalnog BDP-a, a smanjenje je za 0,1 odsto u odnosu na prethodnu godinu, sve uključujući domaće, kao i posete iz inostranstva.

Međutim, usled pandemije korona virusa, 2020. godina je izuzetno loša po turizam i putovanja. „Nažalost, naše nove projekcije otkrivaju dubinu dugoročnog uticaja sa kojim se suočava globalna industrija putovanja i turizma ukoliko se ograničenja putovanja nastave tokom dužeg vremenskog perioda“, rekla je Gevara.

Daljine.rs na društvenim mrežama

Ukoliko vam se sviđa naš sadržaj pratite Daljine.rs na društvenim mrežama AirHelp+ 300X50
Pratite naše objave
Bez Instagrama se ne može
Čitajte šta tvitujemo
Linkedin mora za poso

Komentarišite

Komentarišite

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.