Boravak u prirodi

Planinarske i biciklističke staze na Halkidikiju: Aristotelovim putevima

Halkidiki planinarenje i biciklizam

Opština Aristotel na Halkidikiju objavila je elektronski vodič na engleskom jeziku sa korisnim informacijama o 13 istorijskih planinarskih i biciklističkih staza, što znači da Halikdiki ima šta da ponudi osim pukog lenčarenja na plaži. Tako da svi koje, pored sunčanja i kupanja, interesuje i planinarenje i vožnja bicikla u prirodi, mogu svoj odmor upotpuniti skitnjom kroz divne predele i uz sto naučiti nešto istorije kojom je Grčka i više nego bogata.

Elektronski vodič naziva “Treking: Život je avantura” (Trekking: Life is an adventure) nudi informacije o geografskom položaju svake mapirane staze i njihovim markacijama, kao i o udaljenostima i nadmorskim visinama mnogih tačaka. Pored toga, ovaj vodič nudi i detaljan opis puta za svaku stazu i ​​brojne fotografije prirodnog pejzaža.

Aristotelovim stazama, vodič za planinarenje i biciklizam
Aristotelovim stazama, vodič za planinarenje i biciklizam

Aristotel iz Stagire

Opština Aristotel dobila je ime po drevnom filozofu Aristotelu, čije rodno mesto, makedonski grad Stagira, leži unutar njegovih granica. U doba klasične Grčke ovaj grad se nalazio na njenoj severnoj periferiji. Aristotel je u svojoj osamnaestoj godini počeo da uči na Platonovoj akademiji u Atini i u njoj je ostao do svoje tridest sedme godine.

Rukopisi ovog filozofa pokrivaju mnoge teme od fizike, biologije, zoologije, metafizike, logike, etike, estetike, poetike, pozorišta, muzuke, sve do retorike, lingvistike, politike i vlade. Oblasti njegovog rada smatraju se prvim sveobuhvatnim sistemom zapadne filozofije.

Nakon Platoeve smrti, Aristotel je napustio Atinu i predavao u Asosu. Posle kratkog vremena na zahtev Filipa II Makedonskog, Aristotel je otišao u drevnu Pelu i tamo podučavao je legendarnog vojskovođu Aleksandara Makedonskog kasnije nazvanog Veliki.

PROČITAJ:  Kitira - grčko ostrvo za planinarenje i uživanje u prirodi, a može i kupanje

Stagira se nalazi se u podnožju tri planine koje su deo mreže zaštićenih područja Natura 2000. Filip II Makedonski je drevnu Stagiru držao pod opsadom, osvoji i potom potpuno razorio. Međutim, kasnije je, u znak zahvalnosti za Aristotelovo poučavanje njegovog sina Aleksandra, Filip ponovno sagradio grad i u njemu naselio bivše stanovnike.

Pored drevne Stagire, ove staze obihvataju i arheološka nalazišta kao što su Drevni Akanthos, Kserksov kanal i svetilište drevnog Uranopolisa.

Planinarske i biciklističke staze Halkidikija

Planinarske i biciklističke staze ovog područja obuhvataju ukupno 141 kilometar i okružene su sa tri planine, a to su – Aristotelovska planina, Holomontas i čuvena planina Atos, kao i tri zaliva.

141 kilometar pešačkih i biciklističkih staza na istočnom Halkidikiju
141 kilometar pešačkih i biciklističkih staza na istočnom Halkidikiju

Prema navodima čelnika opštine Aristotel, mnoge turističke agencije su osmislile i ponudile posebne pakete za pešačke i biciklističke aktivnosti na istočnom Halkidikiju.

Ovaj e-vodič biće predstavljen stranim specijalistima za planinarenje i turističkim vodičima tokom info ture koji će organizovati opština, nakon što koronavirusna kriza prestane, u saradnji sa Grčkom nacionalnom turističkom organizacijom (GNTO).

Opština Aristotel nedavno je nagrađena pečatom „Bike friendly“ od strane NATTOUR-a, neprofitne organizacije koja promoviše politike održivog turizma i radi na dobijanju sertifikata nemačkog planinarskog udruženja „Deutscher Wanderverband Service GmbH“ za Aristotelov hod (Aristotelian Walk).

PROČITAJ:  Felix Romuliana: Gamzigrad kod Zaječara i carska palata tužne sudbine

Vodič za planinarenje i biciklizam na istočnom Halkidikiju može se pogledati na ovom linku.

Daljine.rs na društvenim mrežama

Ukoliko vam se sviđa naš sadržaj pratite Daljine.rs na društvenim mrežama
Pratite naše objave
Bez Instagrama se ne može
Čitajte šta tvitujemo

Komentarišite

Komentarišite

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.