Boravak u prirodi

Planinarske i biciklističke staze na Halkidikiju: Aristotelovim putevima

Halkidiki planinarenje i biciklizam

Opština Aristotel na Halkidikiju objavila je elektronski vodič na engleskom jeziku sa korisnim informacijama o 13 istorijskih planinarskih i biciklističkih staza, što znači da Halikdiki ima šta da ponudi osim pukog lenčarenja na plaži. Tako da svi koje, pored sunčanja i kupanja, interesuje i planinarenje i vožnja bicikla u prirodi, mogu svoj odmor upotpuniti skitnjom kroz divne predele i uz sto naučiti nešto istorije kojom je Grčka i više nego bogata.

Elektronski vodič naziva „Treking: Život je avantura“ (Trekking: Life is an adventure) nudi informacije o geografskom položaju svake mapirane staze i njihovim markacijama, kao i o udaljenostima i nadmorskim visinama mnogih tačaka. Pored toga, ovaj vodič nudi i detaljan opis puta za svaku stazu i ​​brojne fotografije prirodnog pejzaža.

Aristotelovim stazama, vodič za planinarenje i biciklizam
Aristotelovim stazama, vodič za planinarenje i biciklizam

Aristotel iz Stagire

Opština Aristotel dobila je ime po drevnom filozofu Aristotelu, čije rodno mesto, makedonski grad Stagira, leži unutar njegovih granica. U doba klasične Grčke ovaj grad se nalazio na njenoj severnoj periferiji. Aristotel je u svojoj osamnaestoj godini počeo da uči na Platonovoj akademiji u Atini i u njoj je ostao do svoje tridest sedme godine.

Rukopisi ovog filozofa pokrivaju mnoge teme od fizike, biologije, zoologije, metafizike, logike, etike, estetike, poetike, pozorišta, muzuke, sve do retorike, lingvistike, politike i vlade. Oblasti njegovog rada smatraju se prvim sveobuhvatnim sistemom zapadne filozofije.

Nakon Platoeve smrti, Aristotel je napustio Atinu i predavao u Asosu. Posle kratkog vremena na zahtev Filipa II Makedonskog, Aristotel je otišao u drevnu Pelu i tamo podučavao je legendarnog vojskovođu Aleksandara Makedonskog kasnije nazvanog Veliki.

PROČITAJ:  Kitira - grčko ostrvo za planinarenje i uživanje u prirodi, a može i kupanje

Stagira se nalazi se u podnožju tri planine koje su deo mreže zaštićenih područja Natura 2000. Filip II Makedonski je drevnu Stagiru držao pod opsadom, osvoji i potom potpuno razorio. Međutim, kasnije je, u znak zahvalnosti za Aristotelovo poučavanje njegovog sina Aleksandra, Filip ponovno sagradio grad i u njemu naselio bivše stanovnike.

Pored drevne Stagire, ove staze obihvataju i arheološka nalazišta kao što su Drevni Akanthos, Kserksov kanal i svetilište drevnog Uranopolisa.

Planinarske i biciklističke staze Halkidikija

Planinarske i biciklističke staze ovog područja obuhvataju ukupno 141 kilometar i okružene su sa tri planine, a to su – Aristotelovska planina, Holomontas i čuvena planina Atos, kao i tri zaliva.

141 kilometar pešačkih i biciklističkih staza na istočnom Halkidikiju
141 kilometar pešačkih i biciklističkih staza na istočnom Halkidikiju

Prema navodima čelnika opštine Aristotel, mnoge turističke agencije su osmislile i ponudile posebne pakete za pešačke i biciklističke aktivnosti na istočnom Halkidikiju.

Ovaj e-vodič biće predstavljen stranim specijalistima za planinarenje i turističkim vodičima tokom info ture koji će organizovati opština, nakon što koronavirusna kriza prestane, u saradnji sa Grčkom nacionalnom turističkom organizacijom (GNTO).

Opština Aristotel nedavno je nagrađena pečatom „Bike friendly“ od strane NATTOUR-a, neprofitne organizacije koja promoviše politike održivog turizma i radi na dobijanju sertifikata nemačkog planinarskog udruženja „Deutscher Wanderverband Service GmbH“ za Aristotelov hod (Aristotelian Walk).

PROČITAJ:  Privatno ostrvo kao statusni simbol

Vodič za planinarenje i biciklizam na istočnom Halkidikiju može se pogledati na ovom linku.

Pratite nas na društvenim mrežama: Instagram, Facebook i Twitter i budite obavešteni o dešavanjima iz oblasti putovanja, turizma, ekologije i kulture.

Pretplati se
Obavesti o
guest

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare