Boravak u prirodi

Kitira – grčko ostrvo za planinarenje i uživanje u prirodi, a može i kupanje

Ostrvo Kitera

Kitira (Kitera) je prvo grčko ostrvo koje je razvilo „via ferrata“, posebnu mrežu staza koja kombinuje planinarenje, kanjoning i penjanje, što će obradovati mnoge avanturiste, a to znači da se na grčka ostrva ne ide samo zbog kupanja.

Smeštena ispod srednjovekovne prestonice ostrva Kitira (Kithera), poznate kao Palihora (Paleochora), koja prelazi preko klisure Kakia Lagada, ova ferrata (ili gvozdena staza) postala je deo Kitira staza, zvanične ostrvske mreže staza.

Inače, via ferata je italijanski naziv za obezbeđenu planinsku stazu kroz teško pristupačne stenovite terene, a u prevodu sa italijanskog znači gvozdeni put. Ova staza se sastoji od čeličnih sajli koje se pružaju uzduž puta, gvozdenih klinova i lestvica pričvršćenih za stenu. Ferata može biti horizontalna, vertikalna i sve između toga, a može se koristiti kako za uspon, tako i za silazak.

Kakia Lagada na ostrvu Kitira je prva via ferrata staza koju finansira Kitirska fondacija za kulturu i razvoj (KIPA). Ova staza je odabrana zbog svoje jedinstvene lepote i bogatog kulturnog nasleđa i povezuje kružnu planinarsku stazu M31 (Potamos – Palihora – Potamos) sa M39 (Diakofti – Agia Pelagia) koja je u izgradnji, odnosno u postupku obeležavanja i postavljanja signalizacije.

Ovakve, ali i još mnoge druge lepote možete videti na Kiteri samo ukoliko do njih dođete peške
Milopotamos vodopad: Ovakve, ali i još mnoge druge lepote možete videti na Kiteri samo ukoliko do njih dođete peške

„S pravom infrastrukturom i bezbednim okruženjem, zapanjujući pejzaži u kanjonima i strmim padinama postaju dostupni mnogim ljudima. Za ovu akciju nisu potrebne tehničke veštine, već samo obična kondicija, jednostavna oprema (kaciga i jakna) i entuzijazam“, navodi se u saopštenju KIPA fondacije.

Iz ove fondacije dodaju i da proširenjem mreže staza, kanjoning ruta i drugih aktivnosti na otvorenom žele da istaknu ostrvo Kitira kao idealno odredište za avanturistički turizam.

Kroz program, „Kanjoni Kitire“, KIPA i aktivnosti na otvorenom u Grčkoj razvili su plan upravljanja i finansirali studiju izvodljivosti za tri via ferrate.

PROČITAJ:  Planinarske i biciklističke staze na Halkidikiju: Aristotelovim putevima

Cilj ove organizacije je stvaranje integrisane mreže samostalnih, povezanih i kružnih via ferrata različitih nivoa težine, na celom ostrvu Kitira. Ove staze će biti operativne kao samostalne, ali će i dopunjavati najpoznatiju mrežu planinarskih staza u Grčkoj.

Na ostrvu Kitira možete planinariti tokom cele godine. Proleće i jesen smatraju se najboljim sezonama za planinarenje zbog blagih temperatura i živih boja zemlje i vegetacije. Planinarenje je na Kitiri moguće i tokom zime, ali treba očekivati pljuskove, jake i hladne vetrove i blatnjave staze. U leto, tokom jula i avgusta, je previše vruće za hodanje. Međutim, ukoliko planirate da hodate u ovim letnjim mesecima, izbegavajte hodanje između 12 i 16 časova.

Pratite nas na društvenim mrežama: Instagram, Facebook i Twitter i budite obavešteni o dešavanjima iz oblasti putovanja, turizma, ekologije i kulture.

Pretplati se
Obavesti o
guest

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare