Vesti

Plitvička jezera ograničavaju broj posetilaca: Ulaznice samo online, a ovo su cene

Plitvička jezera

Nacionalni park Plitvička jezera je ograničio broj individualnih posetilaca, te će Plitvice u jednom danu moći posetiti između 8.500 do 10.000 turista, pišu lokalni i regionalni mediji i navode cene ulaznica.

Tako, ulaznice za ovaj hidrografski fenomen je moguće kupiti samo putem interneta, dakle online i to po ceni od 1.000 do 1.600 dinara (60 do 100 kuna) što je cena za odrasle, dok je cena ulaznica za decu stariju od sedam godina od 400 do 700 dinara, naravno u kunama.

Cena ulaznice za Plitvička jezera zavisi od toga da li se radi o radnom danu ili prazniku. Putem interneta se kupuje vaučer koji se na blagajni menja za ulaznicu.

– Kad se ulaznica kupi, mora se štampati na ulazu, upravo zbog toga što je pilot – projekat, naime radimo na pojačanju internetske veze, to nam je zapravo jedina prepreka. Ja se iskreno nadam da ćemo do sezone i to rešiti – izjavio je za HRT Tomislav Kovačević, upravnik Nacionalnog parka „Plitvička jezera“.

Inače, velika sredstva se ulažu u objekte i sadržaje u okolini Plitvica koje sve više postaju turističko odredište, a sve manje samo tranzitno. Tu može i nastati problem tzv. prekomernog turizma (overtourism), čije pogubne posledice osećaju mnoge lokaciju u svetu, iako je veliki broj posetilaca milina za lokalne ekonomije.

PROČITAJ:  Privatno ostrvo kao statusni simbol

Inače, voda u Plitvičkim jezerima uglavnom dolazi iz Crne rijeke, Bijele rijeke i potoka Ljeskovac. Ove vode se ulivaju u Prošćansko jezero koje je na nadmorskoj visini od 636 metara.

Plitvice su na listi UNESCO svetskog nasleđa još od davne 1979. godine. Međutim, nacionalnim parkom proglašene su još u vreme Kraljevine Jugoslavije.

PROČITAJ:  Novogodišnji "bekpeking" - Kako da istražite svetske metropole tokom praznika

Ovaj hrvatski nacionalni park se nalazi u Lici, između planinskih masiva Male Kapele i Ličke Plješivice, a ulaznice za njega možete kupiti, kao što je navedeno, isključivo putem interneta na adresi ticketing.np-plitvicka-jezera.hr.

Pratite nas na društvenim mrežama: Instagram, Facebook i Twitter i budite obavešteni o dešavanjima iz oblasti putovanja, turizma, ekologije i kulture.

Oznake
Pretplati se
Obavesti o
guest

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare