Boravak u prirodi Vesti

Turci sve više promovišu kampovanje za džabe

Prodaja opreme za kampovanje, kao što su šatori, u Turskoj ne samo da se udvostručila, već su specijalizovane radnje počele da šire odeljenja za kamp opremu kako bi zadovoljile rastuću potražnju.

Ovaj trend usledio je kao logična posledica povećanja hotelskih cena za 100 odsto, budući da je sve više turista počelo da se vraća u Tursku kako bi iskoristili pad turske lire u odnosu na njihove valute.

Oni koji žele da provedu odmor na moru sada mogu da izaberu kampovanje, za koje su im potrebne samo zalihe hrane za život na otvorenom. Podsećamo, divlje kampovanje u Turskoj je dozvoljeno.

PROČITAJ:  Kako se ugrejati u vreći za spavanje

Prodaja kamp opreme u Turskoj je tako više nego udvostručena, u poređenju sa istim periodom prošle godine. Kamperi rado koriste i mogućnost internet kupovine šatora, koji su generalno isplativi.

Kampovanje
Prodaja kamp opreme u Turskoj je tako više nego udvostručena

Kada analiziramo prodaju šatora, vidimo da je potražnja za onima namenjenim za tri osobe, duplo veća u odnosu na druge vrste šatora. To je pokazatelj da su se preferencije porodica promenile i da su ljudi sada zainteresovaniji za kamping aktivnosti. Takođe se povećao i broj žena koje kupuju ovu robu iz dana u dan. Kada te podatke uporedimo sa prošlogodišnjim letnjim periodom, ispostavlja se da žene naručuju opremu za kampovanje četiri puta više nego ranije, navode u Hepsiburadu, jednom od najvećih turskih onlajn maloprodajnih lanaca.

Kada je reč o strukturi njihovih klijentkinja, u pitanju su žene starosne dobi od 28 do 39 godina.

Mnogi od turista se za kampovanje u Turskoj pripremaju već u zimskom periodu.

PROČITAJ:  Turska ostvarila rekordan prihod od turizma i postala treće turističko tržište na svetu

– Najveće ubrzanje prodaja šatora dostiže od 20. februara. U prvih tri meseca 2019. godine uočili smo povećanje prodaje vreća za spavanje i šatora od 140 odsto, pa su oni sada najprodavanija roba, poredeći sadašnju i situaciju iz istog perioda prošle godine. Porast potražnje režiserskih stolica na rasklapanje, koje su omiljene onima koji mnogo vremena provode napolju, iznosi čak 270 odsto, kažu u drugoj popularnoj onlajn prodavnici Gittigidiyor.

Mnoga kamp naselja se nalaze u egejskoj provinciji Mugla

Interesovanje za kamp lokacije beleži porast već nekoliko poslednjih godina, što je i dovelo do podizanja standarda u kampovima. Tako sada u kvalitetnim kampovima postoji usluga recepcije, tople vode koja je dostupna 24/7, pa čak i bazena.

Turisti mogu da prenoće u kampovima u Egejskom, Mramornom i Mediteranskom regionu, po cenama od 40 do 50 lira (što je 6,9 – 8,6 dolara ili 6 – 8 evra) ukoliko imaju sopstveni šator, odnosno 60 do 70 lira (10 – 12 dolara, ili 9 – 11 evra) ako ga iznajmljuju, pri čemu je doručak uključen u cenu.

PROČITAJ:  Boravišna taksa u Turskoj za sve turiste od 1. januara 2023. godine

U Turskoj trenutno ima oko 500 kampova. Najčešće se nalaze u egejskoj regiji Mugla ili sredozemnoj regiji Antalija, ali su mnogi kampovi poslednjih godina otvoreni i u crnomorskom regionu i istočnim provincijama.

Pratite nas na društvenim mrežama: Instagram, Facebook i Twitter i budite obavešteni o dešavanjima iz oblasti putovanja, turizma, ekologije i kulture.

Pretplati se
Obavesti o
guest

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare