Vesti

Ryanair zvanično uspostaviо liniju do Banjaluke

Ryanair

Irska avio-kompanija Ryanair je zvanično uspostavila avio liniju do Bosne i Hercegovine, kada je juče njen avion na letu iz Stokholma sleteo na Aerodrom Banjaluka.

Avion “Rajanera” koji će leteti na relaciji Stokholm – Banjaluka – Stokholm svečano je dočekan na aerodromu uz prisustvo mnogobrojnih zvanica i novinara. Među njima su bili gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić, premijerka RS Željka Cvijanović, načelnici opštine Laktaši, Prijedor i Prnjavor, kao i ministar trgovine i turizma RS Predrag Gluhaković i ministar saobraćaja i veza Neđo Trninić.

Prema procenama Aerodroma Banjaluka ovi letovi omogućiće da sledeće godine kroz aerodrom prođe preko 100.000 putnika. Prvi let iz Banjaluke za Stokholm je rasprodat, a letovi između aerodroma u Mahovljanima i aerodroma Skavsta u Stokholmu obavljaće se utorkom i subotom.

– Ovo je istorijski trenutak za naš aerodrom i jedan od možda najznačanijih trenutaka u istoriji banjalučkog aerodroma. Očekujemo mnogo, a ono što je najbitnije je da naši građani konačno imaju mogućnost da lete sa niskotarifnom kompanijom prema jednom broju destinacija u EU. Ovo će biti velika stvar za našu privredu i turizam”, rekao je direktor Aerodroma Banjaluka Duško Kovačević, zahvalivši se svima koji su zaslužni za postizanje dogovora sa kompanijom Ryanair.

Banjaluka
Važan trenutak za građane Banjaluke, Аутор: Saša Knežić – Сопствено дело, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=51001421

Premijerka RS Željka Cvijanović najavila je da se pregovara sa još nekim aviokompanijama koje su zainteresovane da lete iz Banjaluke.

– Nadam se da Aerodrom Banjaluka im odlične šanse da privuče putnike iz regije koji su ranije išli na druge aerodrome poput onih u Sarajevu, Beogradu i Zagrebu jer aerodrom može da se razvije samo pomoću komercijalnih linija kao što je ova koja je danas ozvaničena, prvim letom aviona kompanije Ryanair – istakla je Cvijanovićeva.

Sa njom se složio i Petar Vojinović, analitičar i urednik srpskog portala Tango Six specijalizovanog za vazduhoplovstvo, koji je rekao da su za samoodrživost svakog aerodroma ključne linije sa jasnom komercijalnom isplativošću, kao i da u tu grupu spada ova Ryanairov-a za Banjaluku.

PROČITAJ:  Letovi iz Niša ka Frankfurtu (Hahn) kompanijom Ryanair

– Uprkos snažnoj podršci države Srbije kroz kompaniju Air Serbia i Aerodrom “Nikola Tesla” budućnost aerodorma Banjaluka zavisiće isključivo od ovakvih linija. Finansijska snaga niskotarifne kompanije Ryanair dovoljna je da pokrene ovo tržište, iskoristi tu prednost što su prvi i motiviše konkurenciju da se priključi, zaključuje Vojinović koji objašnjava da današnji početak saobraćaja loukostera Ryanair do Banjaluke predstavlja nastavak vere irske niskobudžetne kompanije u potencijal regiona nekadašnje Jugoslavije.

Ovo je prvi dolazak Ryanair na tržište BiH, a kompanija već leti iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske, а RyanAir je u septembru najavio još dve nove linije iz Banjaluke, ka Bazelu i Salcburgu.

Daljine.rs na društvenim mrežama

Ukoliko vam se sviđa naš sadržaj pratite Daljine.rs na društvenim mrežama
Pratite naše objave
Bez Instagrama se ne može
Čitajte šta tvitujemo
Oznake

Komentarišite

Komentarišite

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.