Vesti

Ryanair zvanično uspostaviо liniju do Banjaluke

Ryanair

Irska avio-kompanija Ryanair je zvanično uspostavila avio liniju do Bosne i Hercegovine, kada je juče njen avion na letu iz Stokholma sleteo na Aerodrom Banjaluka.

Avion „Rajanera“ koji će leteti na relaciji Stokholm – Banjaluka – Stokholm svečano je dočekan na aerodromu uz prisustvo mnogobrojnih zvanica i novinara. Među njima su bili gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić, premijerka RS Željka Cvijanović, načelnici opštine Laktaši, Prijedor i Prnjavor, kao i ministar trgovine i turizma RS Predrag Gluhaković i ministar saobraćaja i veza Neđo Trninić.

Prema procenama Aerodroma Banjaluka ovi letovi omogućiće da sledeće godine kroz aerodrom prođe preko 100.000 putnika. Prvi let iz Banjaluke za Stokholm je rasprodat, a letovi između aerodroma u Mahovljanima i aerodroma Skavsta u Stokholmu obavljaće se utorkom i subotom.

– Ovo je istorijski trenutak za naš aerodrom i jedan od možda najznačanijih trenutaka u istoriji banjalučkog aerodroma. Očekujemo mnogo, a ono što je najbitnije je da naši građani konačno imaju mogućnost da lete sa niskotarifnom kompanijom prema jednom broju destinacija u EU. Ovo će biti velika stvar za našu privredu i turizam“, rekao je direktor Aerodroma Banjaluka Duško Kovačević, zahvalivši se svima koji su zaslužni za postizanje dogovora sa kompanijom Ryanair.

Banjaluka
Važan trenutak za građane Banjaluke, Аутор: Saša Knežić – Сопствено дело, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=51001421

Premijerka RS Željka Cvijanović najavila je da se pregovara sa još nekim aviokompanijama koje su zainteresovane da lete iz Banjaluke.

– Nadam se da Aerodrom Banjaluka im odlične šanse da privuče putnike iz regije koji su ranije išli na druge aerodrome poput onih u Sarajevu, Beogradu i Zagrebu jer aerodrom može da se razvije samo pomoću komercijalnih linija kao što je ova koja je danas ozvaničena, prvim letom aviona kompanije Ryanair – istakla je Cvijanovićeva.

Sa njom se složio i Petar Vojinović, analitičar i urednik srpskog portala Tango Six specijalizovanog za vazduhoplovstvo, koji je rekao da su za samoodrživost svakog aerodroma ključne linije sa jasnom komercijalnom isplativošću, kao i da u tu grupu spada ova Ryanairov-a za Banjaluku.

PROČITAJ:  Jeftine avio-karte više neće biti jeftine

– Uprkos snažnoj podršci države Srbije kroz kompaniju Air Serbia i Aerodrom „Nikola Tesla“ budućnost aerodorma Banjaluka zavisiće isključivo od ovakvih linija. Finansijska snaga niskotarifne kompanije Ryanair dovoljna je da pokrene ovo tržište, iskoristi tu prednost što su prvi i motiviše konkurenciju da se priključi, zaključuje Vojinović koji objašnjava da današnji početak saobraćaja loukostera Ryanair do Banjaluke predstavlja nastavak vere irske niskobudžetne kompanije u potencijal regiona nekadašnje Jugoslavije.

Ovo je prvi dolazak Ryanair na tržište BiH, a kompanija već leti iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske, а RyanAir je u septembru najavio još dve nove linije iz Banjaluke, ka Bazelu i Salcburgu.

Pratite nas na društvenim mrežama: Instagram, Facebook i Twitter i budite obavešteni o dešavanjima iz oblasti putovanja, turizma, ekologije i kulture.

Oznake
Pretplati se
Obavesti o
guest

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare