Vesti

Saudijska Arabija otvara granice turistima, muzičarima i vozačima formule iz celog sveta

Rijad

Saudijska Arabija će po prvi put otvoriti svoje granice ljubiteljima sporta, muzike i kulture iz celog sveta lansiranjem nove onlajn platforme za dobijanje vize, koja će inostranim turistima omogućiti da prisustvuju prvoj trci Šampionata Formule E, zakazanoj za 15. decembar – i to na lokalitetu u Rijadu pod zaštitom UNESCO-a.

Antički grad Diradža, koji će biti mesto dešavanja prve trke Šampionata Formule E u sezoni 2018/2019, inače izvorni dom kraljevske porodične dinastije Saudi, ponovo će odigrati važnu ulogu u istoriji kao domaćin najvećeg festivala trke, žive muzike i zabave koji je ikada upriličen u Saudijskoj Arabiji.

Diradža, Saudijska Arabija
Ruševine Diradže, foto: Xristoph / Wikimedia

Internet platforma za dobijanje vize, nazvana Šarek, deo je državnog plana Vizija2030 koji podrazumeva strateško redukovanje zavisnosti Saudijske Arabije od naftne industrije i razvijanje javnog sektora – zdravstvenog sistema, obrazovanja, infrastrukture, rekreacije i turizma, a njeni tvorci se nadaju da će na ovaj način privući ljude iz svih krajeva sveta da dođu i svedoče debiju Formule E na Bliskom Istoku, na kom će glavne zvezde biti Felipe Masa, Andre Loterer i Suzi Volf.

Ovaj događaj koji je obeležilo mnogo presedana omogućio je stranim turistima da po prvi put dobiju pristup Saudijskoj Arabiji na ovako brz i jednostavan način, kao i sportskog turizmu da u ovu zemlju uđe na velika vrata.

Posvećenost Kraljevine razvijanju turizma i promovisanju važnosti Formule E na sportskom, društvenom i poslovnom kalendaru celog regiona, krunisana je saopštenjem da će Saudi Arabian Airlines – Saudia, nacionalna aviokompanija Saudijske Arabije, biti novi oficijelni partner i generalni sponzor ABB FIA Formula E šampionata.

Njegovo visočanstvo Abdulaziz Bin Turki, potpredsednik tela koje bi se moglo prevesti kao Ministarstvo sporta Saudijske Arabije izjavio je da je ovo presudan trenutak za njegovu zemlju utoliko pre što će moći da ga podele sa planetom.

PROČITAJ:  Saudijska Arabija dozvolila kratkoročni najam smeštaja i očekuje turistički bum
Rijad
Krajem godine u Rijad će krenuti turisti iz celog sveta, foto: Jack Soma

– Prikladno je što će baš Formula E, koja je futuristički i održiv sport, biti svojevrsni putokaz smera u kom će se naša država razvijati. Saudija kao generalni sponzor takmičenja takođe prirodno signalizira našu nameru da dopremo do fanova naše istorijske prestonice i pozovemo ih u nju. Saudijska Arabija je dom milionima vatrenih fanova motosporta, od kojih većina jednostavno ne može da poveruje da je Felipe Masa seo u Gen2 automobil i provozao se ulicama našeg grada, a još manje da će uskoro doći na domaću trku Formule E. Njihovo uzbuđenje će biti još veće kada budu došli na žive muzičke nastupe koje smo pripremili – najavio je Bin Turki, napominjući da će strani turisti preko platforme Šarek dobiti vizu koja će predstavljati njihovu ulaznicu na trku, opisavši je kao savršenu kombinaciju sporta uživo, zabave, tehnologije i kulture na jednom mestu i u isto vreme.

Saudijska Arabija otvara svoje granice, ali ne za građane Srbije

Prilikom priprema trke Formule E, Saudijska Arabija sarađivala je sa UNESCO-om na kreiranju staze od postojeće mreže puteva u Diradži, uvažavajući održivu prirodu Formule E i nastojeći da se minimalizuje buka. Zbog toga je dosta uloženo u infrastrukturu i konzerviranje arheološkog blaga ovog mesta, ne samo da bi se ono sačuvalo, već i sa ponosom prikazalo svetu.

https://www.instagram.com/p/BoKtz9tFeTF/?utm_source=ig_web_copy_link

Predsednik Moto federacije Saudijske Arabije princ Halid bin Sultan naglasio je da se ovom prilikom njegova zemlja neće samo otvoriti prema svetu, već i novim, uzbudljivim sportovima.

– Nadamo se da će naša deca koja budu gledala trku u Diridži postati deo ove industrije tokom narednih decenija, i jednog dana se takmičiti i pobeđivati na stazi. Čvrsto verujemo da će iz semena koje smo posadili u Diridži nići brojne nove prilike – rekao je Halid bin Sultan.

PROČITAJ:  Saudijska Arabija: Turizam je nova nafta

On je izjavio i da predstojeći svetski događaj u njihovoj organizaciji ima potencijal da promeni živote, ali i percepciju kako ovog sporta, tako i Saudijske Arabije.

Tokom tri dana koji su rezervisani za ovu veliku manifestaciju biće održana serija kulturno-zabavnih događaja koji će učiniti da fanovi, porodice i strani turisti nikada ne zaborave trku u Diradži, a preciznije informacije o rasporedu dešavanja koje organizatori opisuju kao neverovatan, biće objavljeni u narednim nedeljama.

Pratite nas na društvenim mrežama: Instagram, Facebook i Twitter i budite obavešteni o dešavanjima iz oblasti putovanja, turizma, ekologije i kulture.

Pretplati se
Obavesti o
guest

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare