Vesti

Saudijska Arabija otvara svoje granice, ali ne za građane Srbije

Saudijska Arabija

Dokaz rešenosti Saudijske Arabije da popravi svoju reputaciju u svetu otvaranjem granica jeste činjenica da je prema svom pasoškom indeksu (trenutno) gostoljubljivija zemlja od Kanade, SAD i Australije.

Na osnovu istog ovog kriterijuma – passport indeksa koji nosi po jedan poen za svaku zemlju čije državljane neka druga zemlja prima u svoje okrilje i bez vize (ili im je odobrava po dolasku na njenu teritoriju), Saudijska Arabija je do skoro važila za jednu od najnegostoljubljivijih nacija na svetu, iz prostog razloga zato što su bez vize njenu granicu mogli da pređu samo državljani Bahreina, Kuvajta, Omana i Ujedinjenih Arapskih Emirata.

U međuvremenu, stvari su se promenile i kao i mnoge druge zemlje koje su uvidele prednosti otvaranja svojih granica za ostatak sveta, spoznajući čari progresa i sticanja ugleda, Saudijska Arabija je rešila da malo olabavi svoju viznu politiku.

Saudijska Arabija
Posetioci će čak moći da koriste i svoje mobilne telefone, Autor: Haidan Soendawy / Unsplash

Osim što je proširila svoju ideju i definiciju turističke vize, Saudijska Arabija je pokrenula jednostavan internet portal za internacionalne posetioce iz podobnih zemalja koji vrlo lako mogu da apliciraju za elektronsku vizu.

Njihova e-viza važiće godinu dana i sa njom će turisti iz ove 52 zemlje moći više puta da ulaze u Saudijsku Arabiju, i u njoj ostanu do 90 dana u cugu. Postupak nabavljanja vize trajaće od 10 do 30 minuta, po ceni od 117 dolara, ne računajući PDV i takse na ime procesuiranja zahteva za izdavanje vize.

Saudijska Arabija pomoću influensera pokušava da promeni sliku o sebi

Ahmed al-Katib, ministar turizma u Kraljevini rekao je da je otvaranje njegove zemlje za turiste iz celog sveta istorijski trenutak za Saudijsku Arabiju, a mi bar znamo koliko su važni istorijski trenuci za jednu državu.

PROČITAJ:  ETIAS ponovo odložen za 2025. godinu
Medina, Saudijska Arabija
Sve spremno za doček turista iz celog sveta

Njegova očekivanja su da će turizam Saudijskoj Arabiji ubuduće donositi do 10 odsto bruto društvenog proizvoda, naspram trenutnih tri, kao i da će priliv od više milijardi dolara biti iskorišćen za poboljšanje infrastrukture i razvoj istorijskih, kulturnih i zabavnih turističkih atrakcija.

Vođa Saudijske Arabije Mohamed bin Salman raduje se popularizaciji zemlje na čijem je čelu, ali i privlačenju stranih investicija (Bože, koliko sličnosti), svestan da to neće nužno biti lak posao.

Uprkos tome što nije nikakva tajna kako vlasti u Saudijskoj Arabiji tolerišu određena ponašanja, da ne kažemo brutalno krše ljudska prava, Salman veruje da će njene lepote nadmašiti zabrinutost turista šta bi u ovoj zemlji moglo da im se dogodi.

- Naši posetioci će biti oduševljeni blagom koje imamo da podelimo sa njima, kako lokalnom kulturom, tako i prirodnim lepotama koje oduzima dah, uveren je al-Katib.

Saudijska Arabija
Sumrak u bezviznom režimu, Autor: Kemo Sahab/Unsplash

Iako je Saudijska Arabija napravila ogroman iskorak u rangiranju po pasoškom indeksu, moć njenog pasoša i dalje je prilično ispod svetskog proseka.

Ipak, neki od nas koji žele koliko sada da upoznaju sve čari ove zemlje nemaju razloga za brigu ukoliko se države čije pasoše poseduju nalaze na sledećem spisku:

Andora, Australija, Austrija, Belgija, Bruneji, Bugarska, Kanada, Kina, Hrvatska, Kipar, Češka, Danska, Estonija, Francuska, Nemačka, Grčka, Hong Kong, Mađarska, Island, Irska, Italija, Japan, Kazahstan, Letonija, Lihtenštajn, Litvanija, Luksemburg, Makao, Malezija, Malta, Monako, Crna Gora, Holandija, Novi Zeland, Norveška, Poljska, Portugal, Rumunija, Rusija, San Marino, Singapur, Slovačka, Slovenija, Južna Koreja, Španija, Švedska, Švajcarska, Tajvan, Ukrajina, Ujedinjeno Kraljevstvo i SAD.

Drugim rečima, srpski državljani ne mogu da posete Saudijsku Arabiju ako nemaju vizu, što smo vam rekli i u naslovu.

PROČITAJ:  Kina ukida vize za pet evropskih država i Maleziju

Bilo kako bilo, u bliskoj budućnosti će i to biti moguće, imajući u vidu da je Kraljevini toliko stalo da bude poželjna destinacija na mapama svetskih putnika, da je u cilju realizacije planova o promeni svoje slike u svetu angažovala čak i čuvene influensere, a svi znamo koja je moć društvenih mreža i oblasti turizma.

Dakle, pakujte se, a ako ste iz Srbije trebaće vam viza, ali i - međunarodna vozačka dozvola.

Autor naslovne fotografije: Haidan Soendawy / Unsplash

Pratite nas na društvenim mrežama: Instagram, Facebook i Twitter i budite obavešteni o dešavanjima iz oblasti putovanja, turizma, ekologije i kulture.

Pretplati se
Obavesti o
guest

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare