Vesti

Podsticaji za seoski turizam i kako do subvencija

Vlada Srbije usvojila je uredbu kojom je propisala na koji način će biti subvencionisan seoski turizam odnosno novac za izgradnju, dogradnju, rekonstrukciju ili opremanje seoskih turističkih objekata, o čemu smo nedavno pisali.

Ovom uredbom se po prvi put za podsticaj seoskog turizma bespovratno dodeljuje ukupno 150 miliona dinara, najviše 2,9 miliona dinara po projektu.

Donošenje ove uredbe je samo jedna od mera za podsticaj turzima u Srbiji i su budžetom su predviđene ukupne subvencije u oblasti turizma u iznosu od 1,34 milijarde dinara. Do sada je već podeljeno 100.000 turističkih vaučera ukupne vrednosti milijardu dinara.

PROČITAJ:  Seoski turizam u Srbiji uvećan za 40 odsto u 2022. godini

Za šta se daju sredstva za podsticaj seoskog turizma

Pravo na ovaj podsticaj, odnosno subvenciju imaju preduzeća ili fizička lica, vlasnici salaša, etno kuća ili seoskih turističkih domaćinstava koji su registrovani u sistemu e-Turista, a maksimalan iznos podsticaja je 2,9 miliona dinara.

Subvencije se dodeljuju za za unapređenje ugostiteljske ponude, a kako Uredba navodi podsticaj se može dobiti za:

  • izgradnju novih objekata u sastavu postojećeg ugostiteljskog objekta, kao i dogradnju postojećih ugostiteljskih i pratećih objekata,
  • rekonstrukciju, sanaciju, adaptaciju ili druge radove, kao i investiciono i tekuće održavanje ugostiteljskog objekta i pratećih objekata i sadržaja,
  • parterno uređenje dvorišta i uređenje i nabavka dvorišnog mobilijara,
  • opremanje ugostiteljskog objekta i pratećih sadržaja radi unapređenja ugostiteljske ponude u delu ispunjenja višeg nivoa propisanih standarda za kategorizaciju,
  • opremanje ugostiteljskog objekta sa ciljem proširenja smeštajnih kapaciteta,
  • uređenje prostora i nabavka potrebne opreme u okviru seoskog turističkog domaćinstva za pružanje ugostiteljske usluge smeštaja na otvorenom u privremeno postavljenoj opremi za kampovanje.

Кorisnik po osnovu Uredbe o uslovima, načinu dodele i korišćenja sredstava podsticaja za razvoj i unapređenje ruralnog turizma može da ostvari pravo na dodelu sredstava za jedan projekat.

Ovi podsticaji se ne mogu dobiti ako se za isti projekat već koristi podsticaj u obliku subvencija ili donacija, niti ako je u toku drugi postupak dodele sredstava.

PROČITAJ:  Seoski turizam retko nudi tradicionalnu domaću hranu: Tradicija iz supermarketa

Šta treba da uradi korisnik kako bi ostvario podsticaj

Prema navodima iz Uredbe za građevinske i druge radove, odnosno održavanje ugostiteljskog objekta, korisnik obezbeđuje građevinsku dozvolu ili drugo rešenje, kojim se odobrava izvođenje tih radova, u skladu sa propisima kojima se uređuje oblast planiranja i izgradnje.

Dalje se navodi da dokumentacija mora da se obezbedi najkasnije u roku od šest meseci od dana zaključenja ugovora o dodeli sredstava, dok je krajnji rok za realizaciju projekta 12 meseci od uplate.

Takođe, korisnik je dužan da ugostiteljsku delatnost u ugostiteljskom objektu obavlja u periodu od najmanje tri godine, računajući od dana realizacije projekta.

PROČITAJ:  Airbnb promoviše smeštaje sa najboljom ocenom

Maksimalan iznos sredstava po projektu ruralnog turzima

Maksimalan iznos koji korisnik ove uredbe može dobiti po projektu za podsticaj seoskog turizma je 2,9 miliona dinara. Međutim, korisnik mora da obezbedi najmanje 10 odsto sopstvenog učešća, odnosno novca.

Korisnik sve troškove mora da opravda Ministarstvu omladine i turizma, sa kojim se i zaključuje ugovor o dodeli podsticaja.

Pas
Nije selfi, foto: Tanja Tepavac

Kao instrument obezbeđenja, korisnik je dužan da izda sopstvenu blanko menicu, odnosno sopstvenu menicu sa avalom poslovne banke. Međutim, ukoliko korisnik ne sprovede projekat na ugovoreni način ili ne opravda utrošena sredstava dužan je da izvrši povraćaj uplaćenog sa obračunatom pripadajućom zakonskom zateznom kamatom – u protivnom će ministarstvo aktivirati menicu.

Uslovi za dodelu podsticaja za seoski turizam

Privredno društvo, drugo pravno lice ili preduzetnik koji želi da ostvari uslove za podsticaj iz uredbe treba da:

  • u odgovarajućem registru ima registrovanu ugostiteljsku delatnost,
  • ako je katastarska parcela i ugostiteljski objekat na koji se projekat odnosi u njegovom vlasništvu, suvlasništvu ili je u zakupu sa periodom isteka ne kraćim od tri godine, računajući od dana završetka Projekta,
  • ako na katastarskoj parceli i objektu na koji se Projekat odnosi nisu upisani tereti,
  • nema dospelih neizmirenih obaveza po osnovu javnih prihoda.

Fizičko lice ostvaruje pravo na dodelu sredstva podsticaja ako je katastarska parcela i objekat na koji se projekat odnosi u njegovom vlasništvu, suvlasništvu ili je to fizičko lice član porodičnog domaćinstva vlasnika, odnosno suvlasnika, kao i da nisu upisani tereti.

PROČITAJ:  EU priprema pravila za iznajmljivanje stanova turistima

Postupak za dobijanje podsticaja za seoski turizam

Postupak za ostvarivanje prava za ovaj podsticaj pokreće se podnošenjem zahteva na osnovu javnog poziva za dodelu sredstava podsticaja za podsticanje razvoja i unapređenje ruralnog turizma i ugostiteljstva koji raspisuje Ministarstvo turizma i omladine.

Кrajnji rok za dostavu Zahteva i prateće dokumentacije je 15. april 2024. godine.

Podnete Zahteve sa kompletnom dokumentacijom razmatra Radna grupa za odlučivanje o učešću u finansiranju projekata razvoja i unapređenja ruralnog turizma i ugostiteljstva, a dodela sredstava ograničena je raspoloživim budžetskim sredstvima.

Ukoliko je u republičkom budžetu opredeljen iznos sredstava podsticaja manji od iznosa sredstava po podnetim zahtevima, koji ispunjavaju uslove i kriterijume propisane ovom uredbom, sredstva podsticaja se dodeljuju korisnicima sa većim brojem bodova, po redosledu iz rang liste, koju formira Radna grupa, do utroška opredeljenih sredstava podsticaja.

PROČITAJ:  Airbnb Rooms za pristupačan smeštaj svima

Cilj uredbe o podsticaju ruralnog turizma

Prilikom usvajanja uredbe o podsticaju ruralnog turizma istaknuto je da je njen povećanje turističkog prometa u Srbiji kroz razvoj ruralnog turizma, sa konačnim ciljem da doprinese podsticanju ravnomernijeg regionalnog i lokalnog razvoja, uz očuvanje prirodne sredine i lokalne kulture, tradicije i običaja.

PROČITAJ:  Vaučeri za odmor u Srbiji za 2024. godinu

Podsećamo u 2022. godini kao delatnost obavljalo je 40 odsto više domaćinstava nego godinu dana pre toga. Zvanično se pružanjem ove vrste usluge prema podacima od pre dve godine bavi oko 700 gazdinstava, dok se nezvanično procenjuje da je isto toliko nelegalnih seoskih domaćinstava koja ugošćavaju turiste.

Pratite nas na društvenim mrežama: Instagram, Facebook i Twitter i budite obavešteni o dešavanjima iz oblasti putovanja, turizma, ekologije i kulture.

Pretplati se
Obavesti o
guest

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

1 Komentar
Najstarije
Najnovije Najviše glasova
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Марија Петронијевић

Шта ћемо ми који хоћемо да се бавимо Сеоским Туризмом,а немамо регистрацију Угоститељског објектаa ,а имамо објекте који могу да се адаптирају и надоградње као Угоститељски Објекти?!