Vesti

Planirate posetu Severnoj Koreji? Sada postoji štampani vodič

Severna Koreja

Francuska izdavačka kuća „Petit Fute“ koja objavljuje turističke vodiče predstavila je svoj prvi vodič kroz Severnu Koreju, nudeći na 190 stranica savete za izvlačenje maksimuma iz ovog putovanja.

Tamo gde je Snežana Radojičić vozila bicikl i o tome izdala knjigu „Severna Koreja – putovanje po zemlji Kim Džong Una„, francuski izdavač je osmislio štampani turistički vodič kao pomoć za puni doživljaj „totalitarne komunističke države“,  a navode on nema za cilj da brani sadašnji režim u toj zemlji, niti da mu sudi, već da iskaže iskrenu turističku zainteresovanost za Severnu Koreju.

PROČITAJ:  Severna Koreja želi ruske turiste

Iako u ovu državu koja je decenijama izolovana od međunarodne zajednice svake godine otputuje oko 400 francuskih državljana, vodič je štampan u tiražu od 4.000 primeraka.

Zbog nastavka svog programa razvijanja nuklearnog naoružanja pod okriljem dinastije Kim, koja je implementirala diktaturu, osiromašila zemlju, izazvala glad i svakodnevno krši ljudska prava, Severna Koreja podnosi oštre sankcije UN, zbog čega, između ostalog, francusko Ministarstvo spoljnih poslova svoje građane obeshrabruje da putuju tamo.

Uz pomoć vodiča putnik namernik će se lako snaći u Severnoj Koreji, ukoliko ne savija novine na kojima je lik nekog od zvaničnika
Uz pomoć vodiča putnik namernik će se lako snaći u Severnoj Koreji, ukoliko ne savija novine na kojima je lik nekog od zvaničnika

Uprkos tome, suosnivač i Laburdet je rekao da nema bezbedonosnih pretnji po turiste, priznajući da postoje restriktivni uslovi i strog nadzor koji ograničava strance na posetu nekolicini hotela i restorana.

Dok se turističke vize lako dobijaju, vodič upozorava da pogrešni potezi mogu biti jako skupi. Kazne za kršenje tamošnjih propisa mogu biti jako ozbiljne, kao što je bio slučaj sa tragično nastradalim američkim studentom Otom Varmbierom.

Student Univerziteta u Virdžiniji, uhapšen je na aerodromu u Pjongjangu 2016. godine i optužen za zločine protiv države, a sve to zbog skidanja propagandnog plakata u hotelu u kom je odseo, s namerom da materijal ponese sa sobom.

On je osuđen na 15 godina teškog rada, nakon čega je posle dugih pregovora između Vašingtona i Pjongjanga oslobođen, ali u izuzetno teškom zdravstvenom stanju, usled kog je i preminuo samo nekoliko dana kasnije.

Ove represivne nacije se klone najveći turistički vodiči kao što je „Lonli plenet“, ograničavajući se na nekoliko poglavlja u svojim knjigama u Koreji.

PROČITAJ:  Štampani turistički vodiči prodaju se kao alva

„Nemojte fotografisati aerodrome, puteve, mostove ili železničke stanice“, piše u francuskom vodiču. „Pobrinite se da ne bacate bilo koje novine sa likom bivših ili sadašnjih lidera“. Inače, naša Snežana Radojičić na svom blogu navodi da pre ulaska u NDR Koreju, na carini, treba popuniti tri obrasca: carinsku deklaraciju, izjavu o zdravstvenom stanju i ulaznu kartu. Obrasce nije popunjavala preko novina, u njenom slučaju preko nedeljnika za strance Pyongyang Times, pošto bi time pokazala nepoštovanje prema Kim Džon-unu na naslovnici. Novine sa likom nekog od lidera (koji su uvek na naslovnici) ne smeju se presaviti na njihovoj fotografiji, niti je dopušteno da budu oštećene na bilo koji način, što uključuje i bacanje u smeće. Za takav prekršaj možete da završite u zatvoru.

Vodič je inače objavljen u momentu kada lider Severne Koreje Kim Džong Un, i američki predsednik Donald Tramp prekid razgovora o okončanju napora zemlje za nuklearno oružje.

– Pokrenuli smo ovaj projekat pre četiri godine, nismo čekali da Donald i Kim započnu svoje malo prijateljstvo, ali nam je trebalo dosta vremena da pronađemo kvalitetne francuske pisce, rekao je Laburdet.

PROČITAJ:  Severna Koreja želi ruske turiste

Inače, njegova izdavačka kuća Petit Fut ima cilj da objavi vodiče o svim zemljama sveta, tačnije njih 204, dok za sada pokriva njih 175.

– Još uvek nemamo vodiče za Irak, Saudijsku Arabiju i Liberiju, naveo je Laburdet.

Pratite nas na društvenim mrežama: Instagram, Facebook i Twitter i budite obavešteni o dešavanjima iz oblasti putovanja, turizma, ekologije i kulture.

Pretplati se
Obavesti o
guest

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare