Vesti

Srbija vratila vize Irancima

Zastava Irana

Vlada Republike Srbije je ukinula bezvizni režim državljanima Irana. Naime, na svojoj sednici održanoj 8. oktobra 2018. godine, Vlada je donela Odluku o prestanku važenja Odluke o ukidanju viza za ulazak u Republiku Srbiju za državljane Islamske Republike Iran i to za nosioce običnih pasoša.

Odluka je objavljena u „Službenom glasniku RS“, broj 75/18 od 09. 10. 2018. godine i stupa na snagu 17.10.2018. godine. Navodi se da od tog datuma, državljanima Irana je za ulazak, tranzit i boravak na teritoriji Republike Srbije, potrebna viza. Vlada Srbije donela je Odluku na osnovu Člana 16. Zakona o strancima i Člana 43. Zakona o Vladi.

Podsećamo, Vlada Republike Srbije je na sednici održanoj 22. avgusta 2017. godine, donela Odluku o ukidanju viza za državljane Islamske Republike Iran. Međutim, sada se na ovu odluku popišmanila.

Kao razlog navodi se sve veći broj potražilaca azila iz ove države. Za prvih šest meseci bezviznog režima, broj iranskih državljana među tražiocima azila je sa prvobitnih 3%, porastao na 12%. Većem broju lažinih tražilaca azila doprineli su i direktni letovi između Beograda i Teherana.

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović izjavio je u Skupštini Srbije da će vizni režim sa Iranom ponovo biti uveden, jer je jedan broj građana te zemlje na žalost zloupotrebio ukidanje viza.

DOPUNA: Iran je takođe vratio vizni režim za građane Srbije

PROČITAJ:  Sledeći Forum drevnih civilizacija biće održan u Teheranu
Pratite nas na društvenim mrežama: Instagram, Facebook i Twitter i budite obavešteni o dešavanjima iz oblasti putovanja, turizma, ekologije i kulture.

Oznake
Pretplati se
Obavesti o
guest

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare