Vesti

Srpski turisti ne mogu u Grčku do 1. jula uopšte, pa ni preko Bugarske

Zastava Grčke

Srpski turisti ne mogu da uđu u Grčku do 1. jula, najnovija je vest koje je danas zatekla stotine turista koji su krenuli prema Grčkoj, očekujući da će večeras u 23 časa, kada je trebalo da bude otvorena granica, otići na letovanje, piše Nedeljnik.

Izmena: Srpski turisti ipak mogu u Grčku

Ova vest je dodatno produbila neizvesnost brojnih srpskih turista koji su danas krenuli prema Grčkoj – prvo preko Severne Makedonije, ali pošto je objavljeno da neće biti otvoren granični prelaz između S. Makedonije i Grčke mnogi su se preusmerili na Bugarsku.

Potom je Politika javila iz Atine da ni preko te granice neće moći da prođu srpski turisti.

Kako je na Fejsbuku sa lica mesta javio Mladen Alvirović iz SAT media, po prelasku granice sa Bugarskom, večeras u 23 sata je trebalo da bude otvorena granica između Bugarske i Grčke, ali je danas oko podnevna javljeno da je odluka promenjena, što mu je potvrđeno u grčkoj ambasdi u Beogradu. Kako je naveo Alvirović mnogo je različitih informacija.

I naši državljani koji žive u Grčkoj su na društvenim mrežama objavljivali su različite informacije.

Tek, jedna grupa putnika se obratila javnosti sa grčko-bugarske granice u video poruci sa informacijom da su njima uzeti pasoši.

“Uzeli su nam pasoše i vratili nas sve nazad. Ima nas ovde oko 200, mnogo porodica sa malom decom, mnogo starijih, bolesnih… Zamolio bih MUP nezavisno od bilo kakvih političkih priča da nam pomogne”, rekao je jedan od putnika koji je se ispred ove grupe objavio javnosti na svom Fejsbuk profilu.

Kasnije je informaciju da do 1. jula ne može da se uđe u Grčku potvrdio i Rasim Ljajić, ministar trgovine, turizma i telekomunikacije.

PROČITAJ:  Akropolj u Atini ostvario prihod od 60 miliona evra

“Ova odluka objavljena je u grčkom Službenom glasniku i odmah je stupila na snagu. Svi grčki zvaničnici obećali su da će za nas biti otvorene granice 15. juna i ovo predstavlja veliko iznenađenje za nas. Videćemo šta će biti dalje”, rekao je Ljajić za Blic.

Zazim je i bugarska Granična policija saopštila da iz Bugarske u Grčku mogu da uđu samo državljani EU, a granica između dve zemlje otvorena je tačno u 11 sati.

Mediji su javili da isto važi i za turiste iz Srbije, Rumunije, Bugarske, i BiH.

Bez ulaska u Grčku do 1. jula

Prema najavama grčkog ministra turizma, ulaz u Grčku iz Severne Makedonije neće biti otvoren sve do 1. jula, dok na granici sa Bugarskom i dalje ne puštaju srpske turiste.

Kako je prethodno Politika objavila, u Grčku do kraja juna mogu da uđu srpski državljani koji imaju specijalnu dozvolu ili imaju boravak u ovoj zemlji. Za srpske turiste, iako je na velika vrata sa današnjim danom najavljivan početak turističke sezone, iako je postignut sporazum između grčkog premijera Kirijakosa Micotakisa i predsednika Srbije Aleksandra Vučića da građani Srbije od 15. juna kada se otvara mini sezona ulaze u Grčku bez testova i karantina, i iako je to pre tri dana u Atini u susretu šefova diplomatija dve zemlje, Nikosa Dendijasa i Ivice Dačića ova odluka potvrđena – Grčka ostaje zatvorena.

Grčka vlada je ovu odluku donela iznenada jer koliko sinoć je potvrđeno da gosti iz Srbije u Grčku mogu od večaras u 23 časa. U ovom trenutku  nema precizne informacije šta je konkretan uzrok, ali je pretpostavka da se vlada u Atini na ovaj korak u poslednjem trenutku odlučila zbog porasta broja obolelih u Srbiji.

PROČITAJ:  Jezuitski manastir na ostrvu Naksos biće obnovljen

Kako se navodi, takva mogućnost je za sve turiste bila otvorena jer je premijer Micotakis zajedno sa stručnim epidemiološkim štabom više puta naglasio da su zbog promene epidemiološke situacije moguće i promene odluka vlade o prijemu putnika.

Izvor: Nedeljnik

Pratite nas na društvenim mrežama: Instagram, Facebook i Twitter i budite obavešteni o dešavanjima iz oblasti putovanja, turizma, ekologije i kulture.

Oznake
Pretplati se
Obavesti o
guest

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare