Vesti

Takse za izdavanje pasoša su najviše u ovim državama

Srpski pasoš

Australija je najskuplja zemlja na svetu kada su u pitanju takse za izdavanje pasoša u 2023. godini. Posrednik u osiguranju za iseljenike, Vilijam Rasel, nedavno je analizirao troškove izdavanja ličnih karti i pasoša širom sveta kako bi otkrio koja su dokumenta najskuplja ili najjeftinija za pribavljanje.

Po ukupnoj ceni od 230 dolara, pasoš Australije je daleko najskuplji. Štaviše, Australija naplaćuje najviše za studentsku vizu sa prosečnom naknadom od 452 dolara.

Australiju prati Meksiko sa 170 dolara. Švajcarska (140 dolara) i Italija (135 dolara) ne zaostaju mnogo, usko ispred Sjedinjenih Država. Po ukupnoj ceni od 130 dolara, SAD su peta najskuplja zemlja kada su u pitanju takse za pasoš. SAD takođe naplaćuju najviše za turističku vizu po prosečnoj ceni od 127 dolara.

Vredi napomenuti da je zemlja koja najmanje naplaćuje studentsku vizu Meksiko, sa prosečnom naknadom od 36 dolara.

Na drugom kraju spektra, pasoš Češke Republike košta samo 27 dolara, što ga čini najjeftinijim na svetu, prema istraživanju Vilijama Rasela. Evropa dominira na listi prvih pet najjeftinijih, a Letonija (29 dolara), Španija (33 dolara), Poljska (35 dolara) i Slovačka (35 dolara) zaokružuju listu zemalja sa najpovoljnijim pasošima.

Svaki od standardnih gore navedenih pasoša važi 10 godina.

Kolika je taksa za izdavanje pasoša u Srbiji

Srbije nema na navedenoj listi zemalja, što ne znači da je ne možemo uporediti sa ostalim državama sa liste. Taksa za izdavanje pasoša u Srbiji znosi 3.600 dinara, što je po visini takse i kursu dinara naspram dolara u trenutku pisanja ovog teksta 33,68 dolara.

Ono što nije predmet gornje statistike, ali je bitno za svakodnevne potrebe građana, su takse koje se odnose na izdavanje putne isprave u posebnim situacijama. Tako je taksa viša ukoliko se traži izdavanje pasoša po hitnom postupku i iznosi 8.600 dinara.

Za izdavanje novog pasoša iako trenutno posedujete pasoš čiji je rok važenja duži od sedam meseci, taksa je 4.200 dinara, odnosno 9.200 dinara ako se pasoš izdaje po hitnom postupku.

Ukoliko vam je pasoš ukraden ili ste ga izgubili, taksa za prijavu nestanka pasoša iznosi 900 dinara.

Pratite nas na društvenim mrežama: Instagram, Facebook i Twitter i budite obavešteni o dešavanjima iz oblasti putovanja, turizma, ekologije i kulture.

Pretplati se
Obavesti o
guest

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare