Saveti za putovanja

Viza za Meksiko iz ličnog iskustva

Meksiko

Onaj koji želi da poseti Meksiko treba da zna da će mu za posetu ovoj lepoj zemlji trebati meksička viza. Mnogima je čudno što Meksiko državljanima Srbije uopšte traži vizu, ali to je već do diplomatskih odnosa između dve suverene (?) države. Nećemo više trošiti junikod karaktere, tako da krenimo redom sa ličnim iskustvom dobijanja vize za Meksiko odnosno Sjedinjene Države Meksika kako ovoj divnoj zemlji glasi puni naziv.

PROČITAJ:  Meksička ulična hrana: Takos Al Pastor u Meksiko Sitiju

Šta je potrebno od zvaničnih dokumenata za meksičku vizu

Počećemo od zvaničnih informacija sa sajta Ambasade Republike Meksiko. Dakle, od neophodne dokumentacije potrebno je sledeće:

  • Zahtev za izdavanje meksičke vize koji se predaje lično. Verzija na engleskom se može preuzeti na sajtu ambasade ili se može preuzeti u ambasadi Meksika u Beogradu u ul. Ljutice Bogdana br. 5
  • Potvrda o zaposlenju – navodi se da je potrebno da ista bude izdata na službenom dopisu i službenim pečatom firme u kojoj ste zaposleni, kao i da je potpiše odgovorno lice u vašoj firmi. Potvrda treba da ima naveden datum od kada radite na tom mestu i kolika su vam mesečna primanja. Ako ste kojim slučajem vlasnik firme ili ste preduzetnik, potrebno je predati kopiju rešenja o registraciji ili sličan dokaz, a na uvid original dokumenta
  • Potvrda banke o posedovanju računa sa navedenim datumom otvaranja i sa izvodom iz tekućeg računa na koji se uplaćuje zarada (plata) za period od poslednjih šest meseci i to sa svim promenama. Potvrda mora biti originalna i treba da sadrži pečat i potpis banke (verovatno se misli na potpis ovlašćenog lica, ali zamislite kako banka uzima olovku i potpisuje).
  • Ukoliko posedujete kreditnu karticu, potrebna vam je potvrda banke da je posedujete, u kom slučaju je potrebno da na potvrdi bude naznačen limit na dan podnošenja zahteva za meksičku vizu. Dakle, ovo je opciono.
  • Ukoliko posedujete nekretninu ili više njih, potrebno je da dostavite dokaz o tome i to u originalu i fotokopiji. To su najčešće ugovor o kupoprodaji stana (nekretnine), ostavinsko rešenje kojim se nekretninu nasledili ili ugovor o poklonu ako imate sreće da vam neko pokloni nekretninu. Ovo je, takođe, opciono.
  • Pasoš koji važi još najmanje šest meseci, a sa njim i fotokopija stranice sa ličnim podacima i prethodnim vizama. Ukoliko je pasoš izdat pre 2015. godine potrebno je priložiti i prethodni pasoš sa fotokopijama stranice sa ličnim podacima i fotokopijama prethodno izdatih viza.
  • Jedna fotografija, što skorija, formata kao za pasoš.
  • Ukoliko ste penzioner biće vam potrebno rešenje o penziji, a uz njega i potvrda da posedujete račun na koji primate penziju. U potvrdi je potrebno da bude naveden datum otvaranja računa sa izvodom o tekućim promenama za poslednjih godinu dana i to sve sa potpisom i pečatom banke (opet zamislite banku kako potpisuje nešto, što je veća zgrada to je smešnije).
  • Ako ste student ili učenik potrebna vam je potvrda o studiranju i indeks odnosno potvrda da ste redovni ili vanredni učenik i đačka knižica. I za jedne i za druge je potrebno da se dostavi izvod iz matične knjige rođenih i potvrde kojim će dokazati da su im roditelji solventni.

Prikupljanje dokumentacije za meksičku vizu

Kada pročitate gore navedene uslove pomislićete da vizu  za Meksiko ili nećete dobiti, ili da će vam faliti jedan papir, a u svakom slučaju da će vas čekati pakao birokratsko-administrativnog tipa.

PROČITAJ:  Viza za Tajland i kako do nje u Srbiji?

S obzirom na to da nisam zaposlen, niti posedujem sopstvenu firmu, a nisam ni preduzetnik već sam advokat što je zasebna zakonska kategorija, počeo sam put u Meksiko od Advokatske komore Beograda u kojoj sam uzeo potvrdu da sam upisan u imenik advokata gde stoji datum upisa u komoru i broj advokatske legitimacije. Ovo je, dakle, sređeno.

Dalje, imao sam neku potvrdu iz banke od ranije kako su mi se kretale finansije na poslovnom računu, ali uzeh najsvežiju iz banke i to sam platio čini mi se oko 10 evra. Kako bi razumeli da je ova potvrda skupa, posebno bih napomenuo da se za nekih 200 pezosa koliko je 10 evra u Meksiku može pojesti između 10-20 takosa, u zavisnosti gde ih jedete i koji su.

Istu potvrdu sam izvadio i za privatne račune dakle i za dinarski i za devizni. Tu ima i komplikacija, s obzirom na to da sam dosta para potrošio jer sam u međuvremenu kupio stan, morao sam da izvadim još jednu potvrdu. Od viška glava ne boli verovatno kažu i Meksikanci na španskom, ali ne znam španski pa uzmite ovo sa rezervom.

Potom sam kopirao Rešenje o nasleđivanju, a pošto je bilo manjkavo još prilikom donošenja, te sam još odmah nakon donošenja tražio (i dobio) ispravku tog rešenja onda, dakle, i to Rešenje kojim se ispravlja prvobitno rešenje zato što jedno bez drugog ne idu, kao i još jedno ostavinsko rešenje s obzirom na novopronađenu imovinu, odnosno dopunu ostavinskog postupka gde ima još jedna nekretnina. Sve je bilo snabdeveno potrebnim klauzulama pravosnažnosti. Iako je pretpostavljam prvo bilo dovoljno, neka stoji da sam nasledio i pola vikendice, da se izrazim po meksički – hacijende.

Ugovor o kupoprodaji stana je bio spreman i u originalu i u kopiji, kao i izveštaj iz banke o transferu novca sa računa kupca na račun prodavca kako bih mogao dokazati vezu između potvrda, što nije neophodno ali je profesionalna deformacija.

Onda je na red došlo kopiranje pasoša, a kopirao sam svaku stranu jer negde vize dobijaš u obliku pečata, a negde ih lepe posebno – svejedno, od viška glava ne boli, ali boli ruka jer je već druga fascikla dupke puna. Problem nastaje kada je pasoš skoro popunjen i ta gomila papira deluje zanimljivo.

U fascikli se našla i potvrda o rezervaciji avionskih karata i rezervaciji smeštaja – šta sam u tom trenutku imao na raspolaganju.

Više se i ne sećam, ali dosta toga sam još imao od dokumentacije kojom sam dokazivao da sam to ja i da nisam sirotinja, a odelo je bilo tu da zavara i najnevernijeg Tomu.

Ne treba posebno napomenuti da sam celokupnu dokumentaciju prvo skenirano i izvezao u PDF, a potom štampao. PDF-ovi su pohranjeni na klaud, jer šta ako bude poplave, požara ili uništenja imovine veće vrednosti.

Meksička ambasada

Pošto sam u Meksiko putovao krajem januara, a nikako da zakažem termin za vizu, odvažim se jedan dan krajem decembra i pozovem Ambasadu. Na telefon se javila ljubazna žena i rekla da su u užasnoj gužvi jer „svi sada pred Novu godinu putuju u Meksiko„. Začudih se tolikoj potražnji, a gospođa kada je čula da putujem tek krajem januara reče sa olakšanjem da nema problema i da mogu doći 4. januara da predam papire.

PROČITAJ:  Viza za Veliku Britaniju iz ličnog iskustva

Na pitanje koliko se čeka viza za Meksiko, rekla je po mom sećanju: Nekoliko dana, ali može da bude gotova i odmah sve zavisi da li je sve u redu.

Valjda će biti u redu, pomislio sam u sebi gledajući dve pune fascikle kako se prelivaju i padaju sa stolice, dok se papiri rasipaju po podu moje kancelarije, vlažnog od istopljenog snega unetog na cipelama tog zimskog dana nešto oko podneva.

Razgovor za meksičku vizu

Spremajući se za put u Meksiko za 20 dana, otišao sam u Tursku i Bugarsku za novogodišnje praznike, ali baš zbog zakazanog termina taj put sam morao da skratim te sam se 4. januara obreo u Ambasadi Republike Meksiko, pola sata pre zakazanog termina. Praznici su, nije bila gužva, a parkinga ima kao u najvlažnijim snovima prosečnog nervoznog beogradskog vozača. Mesta je bilo toliko da sam razmišljao da zauzmem dva, samo zato što mi se može.

PROČITAJ:  Voz Maja će vam približiti majansku civilizaciju

Pozvonih na interfon Ambasade, rekoh da sam došao malo ranije ako nije problem, vrata se otvoriše i obreh se u lepoj vili na Dedinju. Sačekao sam nekih pola sata do zakazanog termina. Utom se radnik Ambasade pojavio ispred mene i rekao mi da dođem do pulta. Onih nekoliko kila dokumenata sam podigao i stavio ih na pult sve se misleći da li da namignem kao vidi šta sve imam od spisa ili da budem hladan kao prodavac roštilja koji radi 24 sata kada ga pitaju da li je ljut urnebes, jer šta ako sam nešto zaboravio.

Bio sam spreman da objasnim svaku nedoumicu i nejasnoću ukoliko se nađe u dokmentaciji, kao i da branim svaku nelogičnost koja se pojavi, dakle kao da radim svoj posao. Napomenuo bih i da sam došao u sakou jer je bitno ostaviti utisak da ste gospodin čak iako vam je želja da budete musavi od Takosa Al Pastor.

Radnik ambasade mi reče na engleskom jeziku da mu dam pasoš, te mu ga dah – dok one dve fascikle stoje i kao da govore „otvori nas gospodaru, predugo smo zatvorene“.

Nakon letimičnog pogleda u pasoš, radnik Ambasade mi reče da mu dam neki od hrpe dokumenata, te izvadih staru potvrdu iz banke pre kupovine stana (mudro) i spremah se da mu dam novu, a on reče – ovo će biti dovoljno, gledajte u aparat.

Škljoc.

Meksička viza mi je bila odobrena i zalepljena u pasoš za pet minuta, a na fotografiji ispadoh pristojniji nego što sam u prirodi.

Seo sam u kola i gledao sam naizmenično u pasoš i u one dve fascikle iz koje nisam pokazao više ni jedan papir.

Idem u Meksiko, ole. O Meksiku nekom drugom prilikom.

Kao nagrada za dobijanje vize čeka vas kupanje u meksičkoj ćenoti
Kao nagrada za dobijanje vize čeka vas kupanje u meksičkoj senoti / foto: Uroš Nedeljković

Koliko košta viza za Meksiko

Za državljane Republike Srbije viza za Meksiko je besplatna, što me je baš obradovalo na početku i radost besplatne vize me drži i sada. Ukoliko želite da vozite u Meksiku međunarodna vozačka dozvola vam ne treba.

S obzirom na to da je Ambasada Meksika u Beogradu nadležna i za državljane Bosne i Hercegovine, Republike Severne Makedonije i Crne Gore za njih viza nije besplatna i iznosi 36,00$.

PROČITAJ:  Više od 50 nezvaničnih ETIAS sajtova

Kao i kod vize za Veliku Britaniju, diskreciono pravo službenika ambasade je da vam traži neka dokumenta, a da neka ne zahteva. Možda sam imao sreće, međutim ne znam nikoga ko je odbijen za meksičku vizu.

Eh, da. Ukoliko ste se namerili da idete u Meksiko, a već imate vizu SAD, viza za Meksiko vam neće biti potrebna. Isto važi i ako vam nije potrebna viza za SAD, a iz iste dolazite u Meksiko.

Tekst je pisan u saradnji sa meksičkim restoranom „La Chona“ u Beogradu.

Naslovna fotografija: Uroš Nedeljković

Pratite nas na društvenim mrežama: Instagram, Facebook i Twitter i budite obavešteni o dešavanjima iz oblasti putovanja, turizma, ekologije i kulture.

Oznake
Pretplati se
Obavesti o
guest

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

4 Komentara
Najstarije
Najnovije Najviše glasova
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Slavko

Odlican savet. Men samo zanima jel je dovoljno u pasosu imati C1/D American vizu ili Mora biti turisticka?

Nemanja

Moze bilo koja viza, sestra mi je putovala bas sa C1/D (avio posada)

Mirsad

I sta ti treba od dokumenata sad? Procitah sve, izvadio izvod iz banke i dobio vizu.

Milena

Zdravo ekipice, pokusavam da proverim da li se potvrda iz banke, podaci o primanjima daju na engleskom jeziku ili na srpskom? Ja ih posedujem samo na srpskom, u tom slučaju verujem da cu morati da idem kod prevodioca. Ukoliko neko zna, značilo bi mi. Hvala