Vesti

Turističke agencije više ne smeju da mešetare sa cenama turističkih aranžmana

Turizam

Pravilnik o garanciji putovanja, o kome smo pisali, stupio je na snagu 1. januara, dok od 1. februara počinje njegova puna primena. Njime je turističkim agencijama zabranjeno da aranžmane reklamiraju po jednoj ceni, a da potom naplaćuju razne dodatne troškove – od doplate izleta, avio-taksi, transfera, prevoza trajektom, prtljaga i slično, čime konačna cena putovanja korišćenjem turističkog aranžmana bude i dvostruko veća.

Iz resornog ministarstva navode da će novi pravilnik obezbediti veću zaštitu putnika, ali vlasnici agencija, pre svega onih malih, kažu da će zbog novog pravilnika morati da prestanu sa radom ili će nastaviti da rade kao subagenti, a turističke agencije moraju da u roku od 30 dana od dana početka primene pravilnika, odnosno do 31. januara 2020. godine, usklade svoje poslovanje sa njim.

Stupanje na snagu novog pravilnika (Pravilnik o vrsti, visini i uslovima garancije putovanja, visini depozita u zavisnosti od kategorije licence, načinu aktiviranja, nameni sredstava, kao i o drugim uslovima koje mora da ispuni organizator putovanja) znači da više neće biti moguće da u promotivnoj ponudi stoji „letujte već od 120 evra“, a da turiste i putnike putovanje ispadne i dvostruko skuplje, što znači da mu je cilj da se spreče zloupotrebe u poslovanju turističkih agencija.

Da li će turistički aranžmani biti skuplji?

Pitanje je da li će zbog neophodnih depozita i garancija predviđenih novim pravlinikom turistički aranžmani biti skuplji, ali turistički radnici tvrde da će to biti samo prividno poskupljenje. Zapravo, jedinstvena cena putovanja znači da će sve takse i prikriveni troškovi koji su do sada bili morati da budu deo cene.

Ovo se posebno odnosi na situacije kada se reklamiraju avionske karte za 25 evra, a da je naknadno potrebno izdvojiti mnogo više zbog avionske i drugih taksi. Slično je i kod reklamiranja i prodaje turističkih aranžmana za npr. letovanje na ostrvu u kom slučaju prevoz trajektom neće moći da se naplaćuje posebno jer mora biti uračunat u cenu.

Napominjemo da je slična rešenja postoje i u praksi Evropske Unije, zbog čega je skoro AirBnB morao da prilagodi svoje poslovanje evropskim pravilima, odnosno da cene ističe bez skrivenih troškova.

Međutim, nisu svi turistički radnici istog stava. Mnogi navode da će aranžmani biti skuplji jer će se povećanje cene zbog osiguranja i drugih dažbina preliti na putnike. Ovo posebno imajući u vidu da je prošlog leta nekoliko turističkih agencija je bankrotiralo zbog čega su im osiguravajuće kuće su povećale cenu polise osiguranja za oko 30 odsto.

Vlasnici malih turističkih agencija, uglavnom porodičnih, navode da se više neće moći baviti organizacijom putovanja i da će postati samo subagenti, što znači da će prodavati turističke aranžmane drugih agencija.

Šta neće biti u ceni turističkog aranžmana?

U cene aranžmana ubuduće neće biti uračunate boravišne takse, zato što se se po pravilima ta taksa naplaćuje u smeštaju u kom putnici borave.

Isto tako, van aranžmana će se naći i cene dodatnih aktivnosti kao što su npr. izleti i posete najpopularnijim muzejima, ukoliko nisu reklamirane. Međutim, agencije će morati da upozore i obaveste putnike o tome.

Stjuardesa, avion, let, putnici, putovanje
Cena avionskih karata će morati u sebi sadržati i sve propratne troškove kao što su avio-takse

Šta se nalazi u pravilniku o garanciji putovanja

Ovim pravilnikom bliže se propisuju vrsta, visina, uslovi garancije putovanja, visina depozita u zavisnosti od kategorije licence, način aktiviranja, namena sredstava, kao i drugi uslovi koje mora da ispuni organizator putovanja. Tako, Ministarstvo je u pravilnicima rangiralo agencije u četiri kategorije na osnovu obima posla, odnosno prodatih aražmana i broja putnika.

To znači da će najniže rangirane agencije, sa 1.000 putnika, morati da polože depozit od 2.500 evra, dok će one turističke agencije iz najviše kategorije, sa preko 10.000 turista, morati da polože depozit od 10.000 evra.

To nije sve jer će garancije za turistička putovanja, odnosno osiguranje, zavisiti od kategorije u kojoj su turističke agencije svrstane. Agencije sa najnižom licencom (A-20) moraće da imaju pokriće u iznosu 200.000 evra, dok će turističke agencije koje imaju najviše putnika (licenca A-40) morati da imaju osiguranje u iznosu od 400.000 evra, što predstavlja preventivu za nepredviđenje okolnosti.

Turističke agencije sa starim licencama biće izbrisane iz Registra turizma i više neće moći da organizuju putovanja, najavila je Agencija za privredne registre (APR).

Pratite nas na društvenim mrežama: Instagram, Facebook i Twitter i budite obavešteni o dešavanjima iz oblasti putovanja, turizma, ekologije i kulture.

Pretplati se
Obavesti o
guest

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare