Vesti

Tvrđava na ostrvu Zakintos uskoro će biti obnovljena

Zakintos tvrđava, Grčka zastava

Tvrđava na grčkom ostrvu Zakintos uskoro će biti obnovljena saopštilo je Ministarstvo kulture Grčke u sredu. Centralni savet za antikvitete odobrio je studije za restauratorske radove koji će se izvoditi unutar tvrđave u cilju očuvanja i promocije građevina iz doba mletačke i britanske vladavine.

„Tvrđava Zakintos je veoma značajan vizantijski i srednjovekovni spomenik zbog svog istorijskog značaja i arhitektonske vrednosti. Naš cilj je da nakon restauratorskih radova istaknemo njegovu istorijsku i arheološku vrednost, kao i dalji operativni razvoj kao posećenog lokaliteta“, rekla je ministarka kulture Lina Mendoni.

Venecijanska tvrđava na Zakintosu se nalazi na mestu gde se u pisanim izvorima nalazi zid antičke akropole (Psophidas).

Tačan datum kada je Venecijanska tvrđava na Zakintosu izgrađena nije sa sigurnošću poznat, ali se pretpostavlja da je bilo 1480. godine, ubrzo nakon što su Mlečani zauzeli ostrvo. Pod Mlečanima, tvrđava je bila glavni grad Zakintosa.

Ubrzo nakon što je sagrađena, tvrđava je uništena u turskoj najezdi i popravljena 1514. godine opet od strane Mlečana. Snažni zemljotresi koji su često pogađali ostrvo toliko su često uništavali utvrđenja da su morala da se stalno obnavljaju. Izgradnja zidina i odbrambenog sistema tvrđave, koji su i danas sačuvani, završena je 1646. godine kada je generalni proveitor Damar bio Johanem Batista Grimani.

Englezi su 1812. godine, dok su kontrolisali ostrvo Zakintos, izvršili važan program konzervacije tvrđave. U tom periodu stvoreni su kanalizacioni i vodovodni sistemi, a ostrvo se zvalo Zante.

Tokom nedavnih iskopavanja u ovoj venecijanskoj tvrđavi pronađeni su spomenici iz vizantijskog perioda, uključujući crkvu iz 12. veka.

Arheološka služba je 1970-71. godine preduzela konsolidaciju onih delova zidina i kapija tvrđave koji su bili u opasnosti od urušavanja. Kao rezultat iskopavanja koja su započeta 1984. godine i koja se nastavljaju, otkrivene su mnoge crkve koje datiraju od 11. do 18. veka. Pored toga nalaze se i druge zgrade, sofisticirani sistem za prikupljanje kišnice (cevi, cisterne, itd.) kao i drenažne cevi.

Najznačajniji je, međutim, arheološki materijal koji datira od praistorijskog do postvizantijskog vremena, čime se ovom mestu daje poseban značaj.

PROČITAJ:  Jezuitski manastir na ostrvu Naksos biće obnovljen

Radno vreme tvrđave Zakintos

Tvrđava na ostrvu Zakintos otvorena je svakim danom osim ponedeljkom.

Od 1. novembra do 30. juna radno vreme tvrđave je od 8.30 do 15.00 časova, dok je od 1. jula do 31. oktobra otvorena od 8.00 do 19.00 časova.

PROČITAJ:  Ulaznice za grčke muzeje: kupovina ulaznica online i cene

Ulaz u tvrđavu je slobodan.

Pratite nas na društvenim mrežama: Instagram, Facebook i Twitter i budite obavešteni o dešavanjima iz oblasti putovanja, turizma, ekologije i kulture.

Pretplati se
Obavesti o
guest

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare