Vesti

U februaru 2023. milion noćenja domaćih i stranih turista u Srbiji

Srbija

Milion noćenja domaćih i stranih turista je registrovano u Srbiji u u februaru ove godine, što je oko 45 odsto više nego u istom periodu 2022. godine.

Prema saopštenju Vlade Srbije u februaru 2023. godine je zabeleženo 481.000 noćenja stranih turista, što čini povećanje od 80 odsto u poređenju sa istim mesecom 2022. godine.

Broj noćenja su podaci Centralnog informacionog sistema u oblasti ugostiteljstva i turizma – eTurista, a turističke destinacije u Srbiji sa najvećim brojem noćenja turista u februaru ove godine bile su Beograd, Zlatibor, Кopaonik, Novi Sad i Divčibare. Podsećamo, u sistemu eTurista, trenutno je registrovano više od 700 objekata iz oblasti seoskog turizma koji je prema podacima za prošlu godinu uvećan za 40 odsto.

„Brzina rasta turističkog prometa stranih gostiju u odnosu na početak prošle godine, rezultirala je povećanjem udela noćenja stranih gostiju u ukupnim noćenjima, sa 37 odsto na 45 odsto“, navedeno je u saopštenju.

„Rezultati na početku godine ulivaju nadu da će nastavak rasta turističkog prometa u 2023. godini biti vođen povećanjem broja stranih gostiju, što će doprineti daljem rastu deviznog priliva budući da je u prošloj godini ostvarena rekordna zarada u turizmu od 2,5 milijarde evra“, saopštila je Vlada Srbije dalje u saopštenju.

Naslovna fotografija: Golubac, Tanja Tepavac

Pratite nas na društvenim mrežama: Instagram, Facebook i Twitter i budite obavešteni o dešavanjima iz oblasti putovanja, turizma, ekologije i kulture.

Pretplati se
Obavesti o
guest

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare