Saveti za putovanja

Izgubljena ili ukradena kartica na putu: Evo šta da uradite i drugi saveti

Kartiica na putovanjima

Gubitak kartice na putu, bilo da se radi o krađi ili jednostavnom gubljenju, nemila je situacija koju niko ne želi. Pored gubitka pasoša i drugih dokumenata ovo je još jedna glavobolja, pogotovo ako se oslanjate na čari bezgovotovinskog plaćanja.

Prijavite nestanak kartice

Kada primetite da vam nema kartice bitno je da reagujete brzo. Iz NBS navode da je veoma važno imati u vidu da se na poleđini svake kartice nalazi broj kontakt centra banke koja je izdala karticu, jer su, u skladu sa regulativom Narodne banke Srbije, svi izdavaoci dužni da imaju korisnički servis koji je korisnicima kartica na raspolaganju 24 časa dnevno. Taj broj je prilikom preuzimanja neophodno zabeležiti i imati ga uvek sa sobom, te čim se primeti gubitak ili krađa kartice neophodno je odmah pozvati kontakt centar banke i prijaviti gubitak kartice kako bi kartica bila blokirana. Nakon čega nije moguće izvršiti transakciju tom karticom.

PROČITAJ:  Zašto ne treba objavljivati fotografiju avionske karte na društvenim mrežama

Kada se nestanak kartice prijavi potencijalne zloupotrebe nisu moguće jer kartica tada bude blokirana.

Platni karticu, bila ona kreditna ili debitna, najbolje je fotografisati kako bi sačuvali sve podatke sa nje. Naravno tu fotografiju ne treba deliti nikome.

Čuvajte PIN kartice na bezbednom mestu

Ukoliko PIN ne nosite zajedno sa karticom, već ga znate napamet ili ste ga zapisali na bezbedno mesto, nemate bojazni da će je neko zloupotreniti na bankomatu, jer PIN ne zna.

Zloupotreba je moguća ako kartica poseduje sistem beskontaktnog plaćanja kao što je paypass, jer se tada do određene sume plaćanja ne traži PIN. Tada je zloupotreba moguća na POS terminalima, što znači da neko može plaćati vašom karticom bez da ga iko išta pita s obzirom na to da se identifikacija korisnika ne traži.

PROČITAJ:  Avionske karte su skuplje ako ih plaćate karticom

Kako izbeći zloupotrebe sa karticama na putu

Postoji više načina da budete relativno sigurni:

Imajte posebnu karticu koja će vam služiti samo dok ste na putu

Posedovanje posebne kartice na kojoj ćete imati manju svotu novca je najbolje rešenje ukoliko često putujete. Kartica može biti vezana za poseban račun u banci sa koga ćete online bankingom prebaciti samo onoliko novca koliko smatrate da vam je potrebno za taj dan.

Čak ukoliko na vreme primetite da ste karticu izgubili ili vam je ukradena, ukoliko reagujete brzo možete sa tog računa sav novac preneti na drugi račun, a srećni nalazač kartice neća imati šta da potroši. Veoma jednostavno.

Preporuka je da „rezervna kartica“ nema sistem beskontaktnog plaćanja.

Više kartica raspodelite na različita mesta

Ukoliko posedujete više platnih kartica, držite ih na više mesta. Jednu možete nositi sa sobom u novčaniku, dok druge možete raspodeliti po prtljagu.

Ovo je bitno jer ukoliko se oslanjate isključivo na kartice, teže ćete ostati bez novca.

Imajte kod sebe gotov novac

Koliko god platne kartice bile popularne i koliko god bile forsirane, ipak je keš kralj. Gotov novac će vam uvek dobro doći ukoliko vam ukradu karticu, a i uopšte – svuda će proći, s obzirom na to da se može desiti da i ukoliko vam je sve u redu sa karticom, na određenom terminalu ne može da prođe.

Uostalom, plaćanje gotovim novcem ima brojne prednosti, na primer nemate troškove provizije.

Ne otvarajte vrata strancima

Ono što su vas učili u prodociti primenite na sve aspekte života, a u ovom slučaju na platne kartice.

  • Kopiju kartice, bilo da je fotokopija ili fotografija, ni u kom slučaju ne delite sa nekim. Nije stvar poverenja u tu osobu, već postoji mogućnost zloupotrebe od trećih lica (nazovimo ih hakerima)
  • PIN uvek držite odvojeno od kartice, a najbolje je da ga zapamtite i ne delite ni sa kim
  • Ukoliko podižete novac sa bankomata dobro se osvrnite da vam niko ne gleda PIN, ali i proverite da li je taj bankomat pravi i da li na njemu postoji nešto neuobičajeno, s obzirom na to da mangupi umeju da ubace čitač u otvor za kartice i tako vam pokupe sve podatke sa iste
  • Zapišite broj svoje banke odnosno broj koji ćete pozvati u slučaju gubitka kartice
  • Obavezno aktivirajte opciju SMS obaveštenja o stanju na tekućem računu kod banke koja vam je izdala karticu i tako ćete dobiti izveštaj ukoliko neko koristi karticu bez vašeg odobrenja
PROČITAJ:  Oprezno prilikom korišćenja platne kartice na putovanjima zbog visokih provizija
Pratite nas na društvenim mrežama: Instagram, Facebook i Twitter i budite obavešteni o dešavanjima iz oblasti putovanja, turizma, ekologije i kulture.

Pretplati se
Obavesti o
guest

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

3 Komentara
Najstarije
Najnovije Najviše glasova
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Irko

Zdravo izgubio sam karticu bankovnu a imam kod u pamćenju kod sebe šta taj može da uradi pronalazač???

Slađana

Pa da ti skine sav novac,i podigne za sebe.Eto šta

Milivoje

Izgubio sam nis agro karticu sta da radim zvao sam Callcenter I niko se od oparetera ne javlja