Vesti

Unošenje MacBook Pro u avion zabranjuje sve više avio-kompanija

MacBook pro

Mnoge avio-kompanije šriom sveta zabranjuju putnicima unošenje Apple MacBook Pro računara u čekiranom prtljagu u svoje avione zbog opasnosti od baterije koja predstavlja bezbednosni rizik.

Virgin Australija i Qantas su poslednji u nizu koji su izdali zabranu unošenja MacBook Pro modela u ovu vrstu prtljaga.

U saopštenju na sajtu Virgin Australija navodi se da u skladu sa povlačenjem brojnih Apple MacBook baterija širom sveta, apsolutno svi ovi uređaji moraju biti isključivo u ručnom prtljagu. “Nijedan Apple MacBook ne sme se naći u čekriranom prtljagu do daljnjeg”, navodi se u saopštenju.

Air Italy, Air Transat, Thomas Cook Airlines i TUI Airways su takođe zabranili unos ovakvih uređaja u čekirani prtljag.

Međutim, neke avio-kompanije su otišle i korak dalje.

Sudeći po izveštajima, Singapore Airlines i Thai Airways su zabranili unošenje MacBook Pro i u ručnom i u čekiranom prtljagu, osim ukoliko putnik može da dokaže da mu je baterija zamenjena i to zvanično od kompanije Apple.

Za sada nije poznato kako će aerodromi i osoblje razlikovati modele ovih uređaja s obzirom na to da su razlike među njima male.

U junu, kompanija Apple je objavila dobrovoljno povlačenje specifičnih 15-inčnih MacBook Pro uređaja koji su prodavani izmađu septembra 2015. i februara 2017. godine iz razloga što “sadrže bateriju koja se može pregrejati i postati sigurnosni rizik”.

Američka federalna agencija (US Federal Aviation Administration) je ranije ovog meseca upozorila velike avio-kompanije u SAD da postoji ova vrsta opasnosti i podsetila ih je da je njihova odgovornost ukoliko se desi nešto neplanirano sa ovim vrstama uređaja.

Evropska agencija za bezbednost avio-saobraćaja (European Union Aviation Safety Agency) je takođe izdala slično upozorenje.

Ukoliko ipak ne posedujete MacBook Pro, pročitajte šta sve ne smete uneti u ručni prtljag aviona.

Pratite naše objave
Bez Instagrama se ne može
Čitajte šta tvitujemo

Komentarišite

Komentarišite

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.