Vesti

Unošenje MacBook Pro u avion zabranjuje sve više avio-kompanija

MacBook pro

Mnoge avio-kompanije šriom sveta zabranjuju putnicima unošenje Apple MacBook Pro računara u čekiranom prtljagu u svoje avione zbog opasnosti od baterije koja predstavlja bezbednosni rizik.

Virgin Australija i Qantas su poslednji u nizu koji su izdali zabranu unošenja MacBook Pro modela u ovu vrstu prtljaga.

U saopštenju na sajtu Virgin Australija navodi se da u skladu sa povlačenjem brojnih Apple MacBook baterija širom sveta, apsolutno svi ovi uređaji moraju biti isključivo u ručnom prtljagu. „Nijedan Apple MacBook ne sme se naći u čekriranom prtljagu do daljnjeg“, navodi se u saopštenju.

Air Italy, Air Transat, Thomas Cook Airlines i TUI Airways su takođe zabranili unos ovakvih uređaja u čekirani prtljag.

Međutim, neke avio-kompanije su otišle i korak dalje.

Sudeći po izveštajima, Singapore Airlines i Thai Airways su zabranili unošenje MacBook Pro i u ručnom i u čekiranom prtljagu, osim ukoliko putnik može da dokaže da mu je baterija zamenjena i to zvanično od kompanije Apple.

Za sada nije poznato kako će aerodromi i osoblje razlikovati modele ovih uređaja s obzirom na to da su razlike među njima male.

U junu, kompanija Apple je objavila dobrovoljno povlačenje specifičnih 15-inčnih MacBook Pro uređaja koji su prodavani izmađu septembra 2015. i februara 2017. godine iz razloga što „sadrže bateriju koja se može pregrejati i postati sigurnosni rizik“.

Američka federalna agencija (US Federal Aviation Administration) je ranije ovog meseca upozorila velike avio-kompanije u SAD da postoji ova vrsta opasnosti i podsetila ih je da je njihova odgovornost ukoliko se desi nešto neplanirano sa ovim vrstama uređaja.

Evropska agencija za bezbednost avio-saobraćaja (European Union Aviation Safety Agency) je takođe izdala slično upozorenje.

Ukoliko ipak ne posedujete MacBook Pro, pročitajte šta sve ne smete uneti u ručni prtljag aviona.

Pratite nas na društvenim mrežama: Instagram, Facebook i Twitter i budite obavešteni o dešavanjima iz oblasti putovanja, turizma, ekologije i kulture.

Pretplati se
Obavesti o
guest

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare