Vesti

Viza za Veliku Britaniju skuplja, turistički sektor kritikuje odluku

Velika Britanija UK

Viza za Veliku Britaniju biće skuplja za 15% i odnosi se na turističke i poslovne vize, dok će ostale vize za biti skuplje 20%, objavila je 13. jula vlada ove ostrvske države. Prema izjavama zvaničnika, cilj povećanja cene viza je finansiranje povećanja plata u javnom sektoru.

Međutim, čelnici agencija koje se bave dolaznim turizmom osudili su vladine planove da od oktobra poveća naknade za vize kako bi se finansirala plaćanja u javnom sektoru, ocenjujući povećanja kao „katastrofalna“ i traže poništenje odluke.

Udruženje UKinbound, poslovno udruženje Tourism Alliance i udruženje centara za podučavanje engleskog jezika, English UK, objavili su otvoreno pismo pozivajući kancelara blagajne, odnosno ministra finansija Džeremija Hanta, da povuče odluku vlade kojom se „značajno povećavaju“ takse za britanske vize.

Upozoravaju da će to imati „neverovatno štetan“ uticaj na broj dolaznih posetilaca tako što će učiniti Veliku Britaniju „nekonkurentnom u poređenju sa mnogim drugim državama, uključujući naše najbliže konkurente širom Evropske unije“.

PROČITAJ:  Viza za Veliku Britaniju iz ličnog iskustva

Britanska viza skuplja od oktobra

Povećanje cena britanskih viza stupa na snagu od oktobra i prati povećanje taksi za vizu od 5% iz 2022. godine.

Više cene viza za Veliku Britaniju znači da će cena petogodišnje vize za više ulazaka porasti sa 670 funti na 770 funti.

Poređenja radi, SAD naplaćuju kineskim građanima 135 funti (155 dolara) za desetogodišnju vizu. Prema novim pravilima, desetogodišnja britanska viza za kineskog posetioca koštaće 962,55 funti.

Otvoreno pismo osuđuje povećanje i naglašava „najveću zabrinutost“ čelnika turističke industrije, upozoravajući da će „ovaj previsoki trošak odbiti turiste koji posećuju Ujedinjeno Kraljevstvo“.

„Ovo značajno povećanje taksi za vizu je katastrofalno i nije moglo doći u gorem trenutku za našu industriju“, rekao je izvršni direktor UKinbound-a, Džos Kroft. „Velika Britanija se još uvek bori da se vrati na nivo iz 2019. godine, dok su se naši konkurenti oporavili i narasli“, istakao je on.

„Sledećih šest meseci su kritični za oporavak naše industrije, ali ova najava nas stavlja u dodatni ekonomski nepovoljniji položaj“, zaključio je Kroft.

PROČITAJ:  Kućni ljubimci preko granice: Kako sa psom ili mačkom u EU

Turistički sektor u Velikoj Britaniji još uvek u problemu

U otvorenom pismu se napominje da se sektor već suočava sa značajnim problemima, a Ujedinjeno Kraljevstvo je na poslednjem mestu od 147 zemalja u izveštaju Svetskog ekonomskog foruma o globalnoj konkurentnosti cena za putovanja i turizam u 2019. godini.

Povećane naknade za vize za Veliku Britaniju usledile su nakon što je vlada ukinula kupovinu bez PDV-a za međunarodne posetioce i odbijanje da uvede bescarinsku kupovinu za dolaske, odnosno povraćaj poreza (tax return).

Ističu i da sve ovo dolazi nakon već visokih taksi za putnike u vazdušnom saobraćaju na dugim letovima i visokog PDV-a na ugostiteljstvo.

„Ovo je industrija vredna 28,4 milijarde funti u izvozu u 2019. – više od izvoza proizvodnje automobila – i ima potencijal da raste najmanje dva puta brže od ekonomije Velike Britanije“, tvrdi Kroft je tvrdio.

„Neverovatno je zašto vlada misli da je ova mera preporučljiva“, ističe on i dodaje da Vlada mora da poništi ovo povećanje cena za britanske vize i da se usredsredi na sprovođenje politike prilagođene posetiocima koji bi bili dobrodošli u Veliku Britaniju,

„Iako podržavamo povećanje plata lekarima, nastavnicima i medicinskim sestrama, ovo nije pravi način da ih finansiramo“, rekla je Džodi Grej, izvršna direktorka English UK, udruženja centara za učenje engleskog jezika.

PROČITAJ:  Elektronske vize za Veliku Britaniju do 2025.

„Nastava engleskog jezika u Velikoj Britaniji i širi sektor turizma su izvozne industrije koje donose preko potreban prihod“, istakla je i dodala: „Ako naknade za vize i zdravstvene usluge postanu nekonkurentno visoke, rizikujemo da izgubimo taj prihod i poslove koje ovi sektori prave.“

„Ovaj plan je neverovatno kratkovid i mora biti poništen pre nego što stupi na snagu u oktobru“, zaključila je Grej u svojoj izjavi povodom povećanja cena viza za Veliku Britaniju.

PROČITAJ:  Viza za Veliku Britaniju iz ličnog iskustva

Izvor: Travel Weekly

Pratite nas na društvenim mrežama: Instagram, Facebook i Twitter i budite obavešteni o dešavanjima iz oblasti putovanja, turizma, ekologije i kulture.

Pretplati se
Obavesti o
guest

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare