Saveti za putovanja

Viza za Veliku Britaniju iz ličnog iskustva

Velika Britanija UK

Jedina država u Evropi, pored Irske, za koju je građanima Srbije potrebna viza je Velika Britanija, odnosno Ujedinjeno Kraljevstvo (UK). S obzirom na to da su pravila za dobijanje vize nejasna i podložna širokom tumačenju, ovo je lično iskustvo dobijanja vize za Veliku Britaniju.

Kao prvo: ne počinjite sa popunjavanjem formulara ako ste u PMS-u. Onda, kad prođe PMS, uđite na sajt za izdavanje viza izaberite koja viza vam treba i počnite. Pored sebe imajte pasoš i idealno sva dokumenta (o potrebnoj dokumentaciji kasnije).

Za popunjavanje formulara vam je potrebno oko 2 sata. Dajete svoje lične podatke, onako detaljno, i ono što je mene naročito nerviralo, upisujete sve države u kojima ste bili u proteklih 10 godina sa sve datumima kada se tamo bili. Upisujete čak i zemlje kroz koje ste samo prolazili, i to ako ste u neku zemlju ušli 15. juna i iz iste te zemlje izašli istog tog 15. juna, formular to računa kao grešku i morate da stavite 16. jun, iako u pasošu piše drugačije.

PROČITAJ:  Građanima Srbije i dalje potrebna viza za ove evropske države

Kada to popunite i platite 116€ za običnu (ili 380€ za vizu po ubrzanom postupku), dobijate ček-listu sa dokumentima koja su poželjna da podnesete. Ovde je bitno naglasiti da su u pitanju poželjna dokumenta, a ne obavezna jer ima popriličnih preterivanja tamo, recimo dokaz da vaša porodica neće krenuti za vama u UK i sl. Idealno je da ta dokumenta već unapred imate skenirana kako biste ih tada poslali uz prijavu. U suprotnom ukoliko vam ih skeniraju na razgovoru za vizu naplatiće vam za to 30€.

PROČITAJ:  Kako do novog pasoša čak iako još uvek nije istekao

Razgovor za UK vizu

Razgovor za vizu zakazujete nakon što ste popunili formular i to na ovom sajtu. Zakazivanje vas košta 26€, osim ako želite da razgovor bude u nekom nestandardnom terminu kada se plaća oko 4 puta više. U normalnim okolnostima, prvi slobodan termin je za 3 radna dana, pa imajte i to u vidu ukoliko žurite.

Razgovor za UK vizu se ne odvija u britanskoj ambasadi već u TLS contact centru u Airport City-ju i na njemu vas ništa neće ispitivati. Skeniraće vam dokumenta ako ih vi niste prethodno skenirali, uzeti pasoš i potpisaćete neke papire od kojih jedan nosite sa sobom. Nakon toga će vam uzeti otiske prstiju i fotografisati vas, i to je to.

Na razgovoru su mi rekli da je mala verovatnoća da mi viza stigne na vreme po standardnom postupku (imala sam 15 radnih dana do polaska), a tada mi nisu dali da doplatim za ubrzanu proceduru. Inače, ubrzana procedura garantuje vizu u roku od 5 radnih dana, a standardna može da traje i 21 radni dan. Moja viza je stigla za 7 radnih dana. Jednog dana mi je stigao mejl da je viza poslata, onda sutradan još jedan mejl da je stigla, a onda nakon 10 minuta još jedan mejl da mogu da odem da je pokupim. Za to nije potrebno zakazivanje, već samo lična karta i papir koji su vam dali na razgovoru.

PROČITAJ:  Viza za Tajland i kako do nje u Srbiji?

Šta treba prikupiti od dokumenata za vizu

Od trenutka kada sam saznala da idem u London do datuma kad je trebalo da budem tamo sam imala mesec dana, tako da i sve da sam htela, nisam mogla da prikupljam sve što su oni zamislili, a gomila ljudi okolo mene savetovala. Čula sam savete da treba da, pošto posedujem svoju agenciju (preduzetničku radnju, prim. ur.), nosim rešenje o osnivanju, potvrdu o plaćenom porezu, pasoše cele porodice na uvid, međutim, ja sam odnela sledeće:

  • Pasoš (važeći bar 6 meseci nakon planiranog datuma putovanja) — nisu mi tražili stari na uvid. Stari pasoš na uvid je poželjan ukoliko u njemu imate već neke vize jer u tom slučaju vam lakše odobravaju ovu i u tom slučaju obavezno ponesite i kopiju sa sobom.
  • Rezervaciju karte
  • Rezervaciju smeštaja (dakle i za kartu i za smeštaj sam podnela samo rezervaciju)
  • Screenshot mejla sa registracijom na konferenciju na koju sam išla
  • Izvod iz banke sa stanjem na računu — banke su upoznate sa ovim, jednostavno odete na šalter i tražite potvrdu o stanju na računu na engleskom, platite neku naknadu i oni vam to izdaju (u mojoj banci naknada je 400 dinara). Poželjno je da na računu imate bar po 100€ po danu boravka
  • Ugovor o radu sa svojim poslodavcem

Navedena dokumenta su ispunjavala tri stavke na njihovoj ček-listi: informacije o boravku (karta, smeštaj, razlog putovanja), dokaz da imam para: izvod sa računa i da sam zaposlena: ugovor o radu, što je očigledno njima najbitnije. Ostale stavke su dokaz o stanovanju ili vlasništvu nekretnine, i ostalo gde traže dokaze da vaša porodica ostaje u Srbiji dok ste vi tamo. Van ove liste možete priložiti šta god od dokumenata vi smatrate da može da pomogne da dobijete vizu.

Bitno je istaći da sva dokumenta moraju da budu na engleskom jeziku. Ne mora da ih prevodi zvaničan prevodilac, možete sami.

To nije sve

U avionu za UK će vam dati da popunite formular sa informacijama o svom boravku, a možete ga uzeti i popuniti po sletanju. U formularu popunjavate stavke ko šte, šta ste, zašto dolazite, gde odsedate i sl.

Na pasoškoj kontroli se može desiti da će vas sve to ponovo pitati. I to više puta. Mene su gnjavili jedno 15 minuta, dok su kolegi samo pogledali pasoš i pustili ga.

PROČITAJ:  Strah od letenja avionom i kako ga prevazići: Ne, avion neće pasti

Srećan put!

Pratite nas na društvenim mrežama: Instagram, Facebook i Twitter i budite obavešteni o dešavanjima iz oblasti putovanja, turizma, ekologije i kulture.

Pretplati se
Obavesti o
guest

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

7 Komentara
Najstarije
Najnovije Najviše glasova
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
mihailo

Zbog tako jednostavne procedure za dobijanje vize,Engleska će me videti sutra,a možda i malo sutra. S**** im se na proceduru za dobijanje vize.

Irena

Postovana,
Ako moze mala pomoc:
Planiram poslovni put za UK, kako bih posetila potencijalne partnere u nameri da sklopimo ugovor o saradnji. Kod ovog poslodavca sam zaposlena neka 4 meseca, dok sam u prethodnoj firmi radila preko 10god. i putovala poslovno po Evropi, Africi i USA. Imam i vazecu vizu za USA. Posto sam tek krenula da popunjavam aplikaciju, jedva pohvatala kad sam usla a kad izasla iz koje zemlje, ono sto mi nije jasno je sledece:
– da li je neophodno da izvlacim izvode iz banke, ako poslodavac snosi troskove mog puta u potpunosti?
– kad i gde treba priloziti ta dokumenta (izvode, izjavu poslodavca da me salje na put, ugovor o radu, mailovi sa potvrdama sastanaka…) – da li se skeniraju negde tokom aplikacije, ili se to nosi u TLS, ili… malo mi nije jasno?
Posto imam mozda i preko 30 putovanja tokom poslednjih 10 godina, mislim da je jednostavno bilo nemoguce navesti sve u aplikaciji… Neverovatna su pitanja koja se postavljaju u aplikaciji!!!
Hvala najlepse na pomoci!

Nađa

Ta dokumenta se ne skeniraju tokom aplikacije, vec se nose u TLS centar. Beograd nema mogucnost online added scanned documents, pa htjeli ili ne morate uzeti assisted appointment. Naplatice vam oko 34 e za skeniranje dokumenata. Takođe imam ogroman broj putovanja, pa sam krenula samo od par poslednjih. Narocito su bitna ona van Evropske zajednice: Azija, Afrika, itd…

Irena

Draga Nadja,
Puno Vam hvala na odgovoru!

Veljko

Pozdrav,
Hvala na savetima!
Pošto dokumenta treba dostaviti na engleskom jeziku (čak i ne overena), da li je potrebno nositi originale i/ili kopije istih na srpskom jeziku?
Hvala!

Andy

Pozdrav!
Ako nisam zaposlena ali imam na računu dovoljno para,da li to predstavlja problem?Idem kod prijatelja,koji je student,takođe nezaposlen.
Hvala na odgovoru

Goran

Poštovani živim i radim u zemlji EU,posedujem radnu vizu.Išao bi kod prijatelja u London ya vreme godišnjeg odmora.Kakva je procedura u mom slučaju ima li ko iskustva.Pozdrav