Promo

Zaposleni u avio-kompaniji pomažu Holanđanima: Plava pomoć

Plava pomoć KLM

U trenutku kada je nebo prazno, svet avijacije gotovo zamrznut, a većina aerodroma zatvorena, nekolicina zaposlenih u holandskoj avio-kompaniji KLM došla je na ideju da svoje vreme, znanje i entuzijazam ponudi kao ruku pomoći svom narodu. Pet pilota KLM-a i jedna službenica pokrenuli su projekat „Plava pomoć“ (Blauw Helpt), koji za cilj ima pružanje pomoći građanima Holandije. Za manje od mesec dana ovo projektu se priključilo više od 1000 zaposlenih u KLM-u: pilota, inženjera, članova kabinskog osoblja, kao i članova zemaljskog osoblja.

„Projekat Plava pomoć pokrenut je u martu. Kako smo svakim danom sve manje leteli, odlučili smo da uradimo nešto korisno. Plava pomoć je privatna inicijativa zaposlenih u KLM-u, a ne zvanični projekat ove avio-kompanije. Kao što ste možda čuli, holandska vlada je donela odluku da pomogne KLM-u i ovo je jedan od naših načina da se zahvalimo državi“, rekao je jedan od osnivača „Plave pomoći“.

Plava pomoć
„Holandska vlada je donela odluku da pomogne KLM-u i ovo je jedan od naših načina da se zahvalimo državi“

Šest osnivača trenutno upravlja ovim projektom, a najveća nagrada im je podrška velikog broja ljudi koji žele da pomognu. Kroz „Plavu pomoć“ se ne prikupljaju sredstva, već 1.600 volontera ulaže svoje vreme i entuzijazam kako bi pomogli drugima. Prvi zahtevi za pomoć su stigli od starijih ljudi, kojima je bilo teško da se suoče s novim ograničenjima ili koji su se plašili da izađu napolje. Kasnije su se aktivnosti proširile i na pomoć učenicima u obavljanju domaćih zadataka, šetnju pasa, obavljanje malih tehničkih poslova, a na zahtev srednje škole u Utrehtu čak 25 volontera je pomoglo učenicima u online nedeljnom programu!

View this post on Instagram

•”HEEL BLAUWHELPT BAKT” FINALE• De grote taartenactie is begonnen!! Ruim 25 taarten, schalen met cupcakes en macarons zullen morgen worden afgegeven bij Siza in Arnhem. Van daaruit worden ze verspreid over de verschillende locaties om het verzorgend en verplegend personeel te bedanken en een hart onder de riem te steken. 💙 Een voorproefje op morgen: de “blauw helpt taart” van Rebecca Kuijpers, de appeltaart van Marlies van t Laar, de gekleurde feesttaart van Inge Spekle, en Roelof Jan Sijbring die zijn Amsterdamse taart speciaal met de trein naar Utrecht kwam brengen vandaag!! MORGEN MEER!!!! #taarten #heelhollandbakt #blauwhelpt #klmcrew #klm #coronahulp #coronacrisis #zoet #taart #bakken

A post shared by BlauwHelpt✈️ (@blauwhelpt) on

Prvi veći zadatak „Plava pomoć“ je obavila u saradnji s KLM-ovim ketering servisom. Kako je ovo odeljenje imalo puno hrane, kojoj bi zbog obustave letenja istekao rok trajanja, 20 volontera iz „Plave pomoći“ spakovalo je preko 6000 paketa hrane i isporučilo ih za manje od 24 sata policijskim stanicama, vatrogascima i radnicima hitne pomoći na području Amsterdama, Roterdama i ​​Utrehta. Pored ove akcije, volonteri iz KLM-a pomažu u proizvodnji zaštitne odeće i opreme za medicinsko osoblje i kuvaju za organizaciju koja pomaže beskućnicima. U pekari „Plave pomoći“ 30 „avionaca“ je pripremalo i peklo kolače za sve one koje u situaciji pandemije rade prekovremeno i pod velikim pritiskom.

Pekara Plave pomoći
Pekara Plave pomoći

„Vođenje Plave pomoći je postalo skoro pa posao s punim radnim vremenom za nas šest (osnivača, prim. prev.), ali svi neverovatno uživamo u tome. Ovo neočekivano pozitivno iskustvo učinilo je da zaboravimo u koliko teškim vremenima živimo i s kakvom se situcijom borimo“, zaključio je jedan od osnivača „Plave pomoći“.

View this post on Instagram

•FANATIEK OP MUZIEK🎵 • Via de Stichting Buitenzorg in Veenendaal, kregen we een hulpverzoek voor wat vermaak voor hun bewoners (die al weken binnenzitten). Onze collega Renate Milder (@mildertimmer) verzorgde daar vandaag een spetterende bewegingsactiviteit!! Op de parkeerplaats was een podium gebouwd, en alle bewoners stonden dansend op hun balkon met cheerleader poms te zwaaien. Renate had haar les perfect afgestemd op haar publiek: lekkere Hollandse meezingers waar de bewoners staand of zitten mee konden doen! Blauw Helpt maakt een hele diepe buiging voor deze collega, die de mensen van Buitenzorg een geweldige middag heeft bezorgd! #blauwhelpt #klmcrew #klm #stichtingbuitenzorg #veenendaal #dansen #hollandsehits #nederlandstalig #coronahulp

A post shared by BlauwHelpt✈️ (@blauwhelpt) on

Detaljnije informacije, imena i biografije osnivača ovog projekta možete naći na www.blauwhelpt.nl

Daljine.rs na društvenim mrežama

Ukoliko vam se sviđa naš sadržaj pratite Daljine.rs na društvenim mrežama
  Besplatan vikend u hotelima za sve medicinske radnike koji su se borili protiv korone
Booking.com